ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ξεκίνησε η κρίση στην αγορά σοκολάτας - Θα γίνει δυσεύρετη;

Σοκολάτα
Κρίση και στην αγορά σοκολάτας
Unsplash

Για τους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, η κρίση είναι εδώ

Ο κόσμος της σοκολάτας αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις κακάο. Στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα μόλις 12 μηνών. Σε εκείνο το σημείο, πολλοί κερδοσκόποι πούλησαν ή μείωσαν τα ανοδικά στοιχήματά τους.

Τα σημάδια που υποδήλωναν πως η αγορά κακάο βρίσκεται σε εύθραυστο σημείο ήταν πολλά το τελευταίο διάστημα. Ο κόσμος απολάμβανε τη φθηνή σοκολάτα για δεκαετίες, ωστόσο εδώ και μήνες οι ασθένειες στις καλλιέργειες των χωρών της Δυτικής Αφρικής που προμηθεύουν περίπου τη μισή αγορά προμήνυαν πως η παραγωγή θα μειωθεί σημαντικά.

Για τους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, η κρίση είναι εδώ. Τα εργοστάσια αναγκάστηκαν να κλείσουν από τη Μαλαισία μέχρι τη Γερμανία και το Σικάγο. Και τώρα, η έλλειψη ρευστότητας σημαίνει επίσης ότι το επόμενο στάδιο της αγοράς είναι πιθανό να γεμίσει με ασταθείς κινήσεις τιμών που αυξάνουν το φάσμα των αποτυχιών της εταιρείας.

«Τα σημάδια αυτής της κρίσης στην αγορά κακάο είναι ορατά από καιρό», δήλωσε ο Tristan Fletcher, διευθύνων σύμβουλος στην ChAI, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των αγορών εμπορευμάτων.

Οι αγορές εμπορευμάτων είναι ασταθείς, αλλά η ταχύτητα και η σοβαρότητα του ράλι στο κακάο έχει πιάσει στον ύπνο ακόμη και έμπειρους παίκτες της αγοράς και έχει προκαλέσει χάος σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Αυτή την εβδομάδα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έφτασαν το ρεκόρ των 10.760 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, ένα επίπεδο που προηγουμένως θα ήταν αδιανόητο για τους περισσότερους traders και είναι περίπου διπλάσιο από το προηγούμενο μέγιστο που σημειώθηκε τη δεκαετία του 1970.

O ιλιγγιώδης ρυθμός αύξησης στην τιμή του κακάο έχει προσφέρει κέρδη ρεκόρ σε κάποια επενδυτικά κεφάλαια, ωστόσο όσοι έχασαν το ράλι φοβούνται να τοποθετηθούν τώρα.

Διψήφια μείωση της παραγωγής προβλέπεται για τις καλλιέργειες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των προμηθειών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) εκτιμά ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 374.000 μετρικούς τόνους τη σεζόν 2023-2024. Ο σοκολατοποιός Barry Callebaut βλέπει έλλειμμα 500.000 τόνων, ίσο με περίπου το ένα δέκατο της παγκόσμιας αγοράς, και η εταιρεία βλέπει ανάλογη εικόνα και το επόμενο έτος. Αυτό που συμβαίνει στο κακάο είναι τώρα ένα μήνυμα αφύπνισης για τη βιομηχανία του καφέ, η οποία έχει δει την παραγωγή να συγκεντρώνεται μόνο σε δύο χώρες: τη Βραζιλία και το Βιετνάμ.

Εν τω μεταξύ, οι νέοι κανονισμοί για την αποψίλωση των δασών στην ΕΕ - έναν σημαντικό καταναλωτή - επιδεινώνουν τις δυσκολίες για την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Δεν είναι επίσης σαφές πόσο κακάο θα μπορέσει να φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στα ήδη μειωμένα αποθέματα. Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να βγει στην αγορά οποιαδήποτε νέα παραγωγή. Μπορεί να χρειαστούν από τρία έως πέντε χρόνια πριν αρχίσουν να αποδίδουν καλλιέργειες.

«Πολλοί από τους μικρότερους παίκτες στην αγορά σοκολάτας είναι υπερβολικά αγχωμένοι», είπε η Judy Ganes, πρόεδρος της J Ganes Consulting, προβλέποντας μάλιστα, πως κάποιοι δεν θα αντέξουν και απλώς θα εξαφανιστούν.