ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Κακά μαντάτα για τους λάτρεις της σοκολάτας: Οι τιμές εκτοξεύονται και η ποσότητα μειώνεται 

Κακά μαντάτα για τους λάτρεις της σοκολάτας: Οι τιμές εκτοξεύονται και η ποσότητα μειώνεται 

«Φωτιά» στην τιμή της σοκολάτας

Η τιμή του κακάο έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υπερδιπλασιάζονται σε τρεις μήνες. Είναι μια εξέλιξη που έχει τις ρίζες της στα μικρά αγροκτήματα της Δυτικής Αφρικής, αλλά είανι επίσης απόρροια της κλιματικής αλλαγής και της πολυπλοκότητας που διέπει την αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η τελευταία άνοδος οφείλεται εν μέρει και στην οικονομική αναταραχή που προκαλείται όταν τα εμπορεύματα ανεβαίνουν τόσο γρήγορα και αναιρούνται στρατηγικές που προορίζονται να προστατεύσουν από τέτοια αστάθεια. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν βέβαιο: ότι θα είναι πιο ακριβή σοκολάτα και σε μικρότερος μέγεθος. Αλλά ακόμα κι αν οι τιμές υποχωρήσουν από τα τρέχοντα επίπεδα, είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα χρόνια.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η θεραπεία για τις υψηλές τιμές είναι οι υψηλές τιμές, καθώς μπορούν να μειώσουν τη ζήτηση, να τονώσουν την αύξηση της προσφοράς ή και τα δύο. Αλλά η κατάσταση με το κακάο δείχνει πόσο ακατάστατη μπορεί να είναι αυτή η ιδέα στην πράξη, δεδομένων της πολυπλοκότητας της αγοράς και των ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως το πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα νέο δέντρο κακάο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο είναι πιο ακριβή από ποτέ σε ονομαστικά δολάρια, ξεπερνώντας τα υψηλά που παρατηρήθηκαν το 1977, όταν ο κόσμος αντιμετώπισε μια άλλη έλλειψη κακάου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη σημείωσαν ενδοημερήσιο ρεκόρ 10.080 δολαρίων ΗΠΑ ανά τόνο στις 26 Μαρτίου και έκτοτε διαπραγματεύονται από τα 9.500 δολάρια ΗΠΑ, αυτά στο Λονδίνο βρίσκονται στην περιοχή των 8.000 λιρών 24.000 ευρώ.

Πριν από αυτό το ράλι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη είχαν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό κάτω από τα 3.500 δολάρια ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980. Μια κρίση στην προσφορά οδήγησε σε ράλι τις τιμές, καθώς η παραγωγή μειώνεται και αναμένεται να μειωθεί κατά 374.000 τόνους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο, ενώ ο κατασκευαστής Barry Callebaut αναμένει ένα χάσμα περίπου 500.000 τόνων, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της παγκόσμιας αγοράς. Οι σοκολατοποιοί κάνουν ό,τι μπορούν για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος, αυξάνοντας τις τιμές λιανικής, συρρικνώνοντας τα μεγέθη συσκευασιών, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα και πραγματοποιώντας στροφή σε προϊόντα με λιγότερο κακάο. Αλλά αυτές οι αλλαγές είναι μόνο η αρχή: Οι εταιρείες αντισταθμίζουν τις τιμές και εξασφαλίζουν τις προμήθειες πολύ νωρίτερα, επομένως ο αντίκτυπος των νέων πολύ υψηλότερων τιμών δεν έχει ακόμη φανεί πλήρως στα ράφια λιανικής. Οι κατασκευαστές σοκολάτας είναι πιθανό να δουν τις ανατιμήσεις σε διάστημα έξι έως 12 μηνών και στη συνέχεια θα τον αντιμετωπίσουν και οι καταναλωτές, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Οι αυξήσεις γίνει επίσης αισθητές στους επεξεργαστές σοκολάτας και τους εργάτες τους. Τα εργοστάσια στην Γκάνα έχουν κλείσει κατά διαστήματα λόγω ελλείψεων εφοδιασμού. Οι μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας κακάο Barry Callebaut και Blommer Chocolate δήλωσαν επίσης ότι θα κλείσουν τις εγκαταστάσεις και θα απολύσουν υπαλλήλους. Οι υψηλότερες τιμές είναι καλές μακροπρόθεσμα για τους αγρότες, οι οποίοι εδώ και καιρό αμείβονται ανεπαρκώς. Αλλά μέχρι στιγμής, οι καλλιεργητές στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο είναι επίσης αυτοί που χάνουν από το ράλι στις τιμές του κακάο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας καθόρισαν τις τιμές του κακάο με βάση τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αγρότες στην Ακτή του Ελεφαντοστού λαμβάνουν 1.000 φράγκα CFA (2,22 S$) ανά κιλό, ενώ εκείνοι στην Γκάνα λαμβάνουν 20.928 σέντι (2.142 S$) τον τόνο.

Οι παραγωγοί στην Ακτή Ελεφαντοστού πιέζουν για υψηλότερες αμοιβές για τη συγκομιδή στη μέση της καλλιέργειας που ξεκινά τον Απρίλιο, αλλά η ρυθμιστική αρχή του κλάδου της χώρας έχει προτείνει να διατηρηθούν οι τιμές στα ίδια επίπεδα, ανέφερε το Bloomberg. Εν τω μεταξύ, οι αγρότες σε απελευθερωμένες αγορές όπως η Βραζιλία, ο Ισημερινός, το Καμερούν και η Νιγηρία αυξάνουν την παραγωγή τους για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές. Η Βραζιλία και το Καμερούν προσπαθούν να διπλασιάσουν την παραγωγή μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο Ισημερινός στοχεύει σε 800.000 τόνους παραγωγής έως το 2030, ποσότητα που θα μπορούσε να επιτρέψει στη χώρα να ξεπεράσει τη Γκάνα και να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, πίσω μόνο από την Ακτή Ελεφαντοστού. Αλλά τα δέντρα χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν και χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια.

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμποδίζουν το εμπόριο προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν την παραγωγή. Η προσφορά είναι απίθανο να ανακάμψει σύντομα. Η μικρότερη συγκομιδή μεσαίας καλλιέργειας στην Ακτή Ελεφαντοστού που μόλις ξεκινάει αναμένεται να είναι πιο αδύναμη από πέρυσι, και ορισμένοι ήδη προετοιμάζονται για άλλο έλλειμμα την επόμενη σεζόν. Από την άλλη πλευρά της εξίσωσης, η ακριβή σοκολάτα μειώνει ήδη τη ζήτηση, ωθώντας τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερο.

Ο ευνοϊκός καιρός θα μπορούσε να διευκολύνει την ταχύτερη ανάκαμψη της παραγωγής. Οι κυβερνήσεις της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το ποσό που καταβάλλεται στους αγρότες. Αυτό θα χρηματοδοτούσε επανεπενδύσεις σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα και εργατικό δυναμικό για την ενίσχυση των αποδόσεων των καλλιεργειών το 2025.

Σχετικές ειδήσεις