MEDIA

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στις εφημερίδες

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στις εφημερίδες

Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι η δοκιμασία της κυβέρνησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, η διαφοροποίηση της ΝΔ από την κυβέρνηση με πρόσχημα τις επικουρικές συντάξεις, η πορεία της οικονομίας και το πόθεν έσχες των βουλευτών.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Εσχες» χωρίς «Πόθεν»!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πώς και από πού αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των 300 της Βουλής; Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο και αυτή τη χρονιά θα είναι αναπάντητο ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ του λαού και των εκπροσώπων του. Το μόνο που επί της ουσίας μάθαμε χθες ήταν το «έσχες» και όχι το «πόθεν», γεγονός που τείνει να γίνει έως και αδιάφορο...".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εγκλημάτησαν σε βάρος της χώρας ο Γιωργάκης και οι... κηπουροί του που είχε στην κυβέρνηση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την ολοκληρωτική ευθύνη για το εθνικό έγκλημα της μνημονιακής αφαίμαξης των Ελλήνων αποδίδει στον Γιώργο Παπανδρέου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συντηρώντας τους πιο σκληρούς τόνους στην επίθεσή του εναντίον του πρώην ενοίκου του Μαξίμου".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Αυτοί έχουν τα λεφτά!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μόνο στο «έσχες» περιορίστηκε (δυστυχώς!) για άλλη μια χρονιά η Βουλή, καθώς η δημοσιοποίηση των δηλώσεων του 2009 άφησε αναπάντητα (και μάλιστα σε μία περίοδο εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας) τα ερωτήματα για το πως αποκτήθηκε η περιουσία των πολιτικών, πολλοί εκ των οποίων εμφανίζονται με ακίνητα και τεράστιες καταθέσεις!".

ΕΘΝΟΣ: "Παιχνίδια Σαμαρά με την κυβέρνηση".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιχείρηση διαφοροποίησης από την κυβέρνηση με πρόσχημα τις επικουρικές συντάξεις προωθεί η ΝΔ. Η τορπίλη στον πρωθυπουργό στοχεύει στη διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος για πρόωρη αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο θρυλικός Παύλος Μελάς και η «Αόρατη» Αρχή της Ομάδας Ε".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "όπως είδαμε και στην πρώτη ενότητα αυτής της έρευνας, μετά την συντριβή του ελληνικού στρατού στον σύντομο πόλεμο του 1897, στους κόλπους της Εθνικής Εταιρείας (Ε.Ε.) δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής εσωστρέφεια και μια απαισιοδοξία για το μέλλον της χώρας και για το «μείζον ζήτημα» της απελευθέρωσης των «σκλάβων αδελφών»".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σε κάθε 100 ευρώ χάνουμε τα 20".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με πολεμική καταστροφή -απώλειες 20 στα 100 ευρώ και 1 στις 4 θέσεις εργασίας- παρομοιάζεται πλέον η ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε συνέδριο της ΟΚΕ, υπολόγισε στο 20% την ύφεση (σωρευτικά την πενταετία 2008-12) και περιέγραψε «ισπανικά ποσοστά ανεργίας» (25%)".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ηχηρό «όχι» από Σαμαρά στις νέες μειώσεις συντάξεων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οι υπουργοί της Ν.Δ. δεν θα στηρίξουν το νέο μαχαίρι στις επικουρικές, ενώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο".

ΕΣΤΙΑ: "Μονόδρομος η μείωσις φόρων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την τελευταία διετία απεδείχθη περιτράνως στην χώρα μας ότι η αύξησις των φόρων δεν οδηγεί σε αύξηση, αλλά σε μείωση των φορολογικών εσόδων. Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και την επιβολή εκτάκτων εισφορών και τελών, όπως το χαράτσι της ΔΕΗ, τα έσοδα που θα εισπράξη μέχρι το τέλος του έτους το δημόσιο θα υπολείπονται των αντιστοίχων περυσινών".

Η ΑΥΓΗ: "Σβήνουν τα φώτα!..".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "νέα επίθεση στα νοικοκυριά μέσω ΔΕΗ. Στα 5,99 ευρώ από 1,95 ανά MWh το τέλος υπέρ των ΑΠΕ και εισαγωγή νέου τέλους 2 ευρώ για την καύση του λιγνίτη. Και από το νέο έτος έρχεται αύξηση στα τιμολόγια".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κόβουν 60.000 αναπηρικές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέσα στην επόμενη τετραετία το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να μειωθεί από το 14% στο 9%. Η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην τρόικα είναι να περιοριστεί ο αριθμός τους κατά 60.000".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία της κυβέρνησης Παπαδήμου στο πεδίο υλοποίησης των μέτρων που συνοδεύουν την παροχή βοήθειας προς τη χώρα, ίσως να αποδειχθεί το σημερινό υπουργικό συμβούλιο".

Η ΝΙΚΗ: "Τολμήστε. Οι τράπεζες χάνουν στα δικαστήρια".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οι συνεχείς αποφάσεις της Δικαιοσύνης υπέρ των οφειλετών δίνουν ελπίδες σε όλο και περισσότερους καταχρεωμένους συμπολίτες μας που βρίσκουν στήριξη από τον «Συνήγορο» και για αυτό ζητά να μην προχωρούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό που συναντά τις περισσότερες φορές την άρνηση των τραπεζών".

Ο ΛΟΓΟΣ: "11 βουλευτές στο στόχαστρο έρευνας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ελάχιστα προετοιμασμένους βρήκε υπουργούς και βουλευτές το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση στη χώρα μας. Λιγοστοί είχαν κάνει «κουμάντο» για τη δύσκολη ώρα, ώστε να μπορούν να ζήσουν «από τα έτοιμα». Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο Πόθεν Εσχες του 2010 (και εισοδήματα του 2009) οι περισσότεροι βουλευτές και υπουργοί έχουν στην άκρη έως 100.000 ευρώ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Κατάργηση των χαρατσιών".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ παρουσίασε χθες η Αλέκα Παπαρήγα. Στις προτάσεις για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, το ΚΚΕ συμπεριλαμβάνει, εκτός από τους εργάτες που περνούν στην ανεργία, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, που εξαναγκάζονται από την κρίση, τον ανταγωνισμό και την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων να σταματούν τη δουλειά τους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τριγμοί στην κυβέρνηση. Παπαδήμος: «Δεν πάει άλλο!».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έντονα ενοχλημένος φέρεται ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από την εικόνα έλλειψης συνοχής που μεταδίδουν μέλη της κυβέρνησης και την κριτική που ασκούν κάποια από τα ίδια της τα στελέχη. Την ίδια στιγμή, αναπόφευκτα γίνονται τα πρόσθετα μέτρα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Περιορισμός γραφειοκρατίας για επενδύσεις στον τουρισμό".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό ο υπουργός Π. Γερουλάνος και οι υφυπουργοί Γ. Νικητιάδης και Π. Αλιβιζάτος ανακοίνωσαν χθες δέσμη μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων και την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διοχετεύει χρήμα στην αγορά η ΕΚΤ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καταλύτης για τη βελτίωση του κλίματος χθες στις αγορές ήταν οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας της ΕΚΤ, με την οποία θα διοχετευθεί μεγάλη ρευστότητα τριετούς διάρκειας στις ευρωπαϊκές αγορές".

ΚΕΡΔΟΣ: "Στεγνώνουν τα ταμεία".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ασφυκτικές συνθήκες στην εξυπηρέτηση των τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου δημιουργούν τα πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία μόλις και μετά βίας επαρκούν για την κάλυψη μισθών, συντάξεων και δώρου Χριστουγέννων του Δημοσίου αλλά και λήξεις τίτλων αυτού".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προσωρινό «φρένο» του ΔΝΤ στο κούρεμα των ομολόγων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η άρνηση του ΔΝΤ, να αποδεχτεί αυξημένα επιτόκια για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του PSI , φαίνεται πως μπλοκάρει, προσωρινά, την επίτευξη συμφωνίας. Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα, το Δημόσιο προτίθεται να ανεβάσει την προσφορά του πάνω από το 5%, ενώ μέχρι πρότινος επέμεινε μεταξύ 4%-4,5%".