MEDIA

De Tijd:O Ολλανδός ΥΠΟΙΚ πρότεινε τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI

De Tijd:O Ολλανδός ΥΠΟΙΚ πρότεινε τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI

Η βελγική εφημερίδα De Tijd αναδημοσιεύει σήμερα σχετικά άρθρα από τον ολλανδικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία, η ιδέα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό πακέτο διάσωσης (PSI), ανήκει στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιαν Κέϊς ντε Γιάχερ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις από το επιτελείο του, εκτιμούσε μεταξύ άλλων ότι η κίνηση αυτή τον συνέφερε στην ολλανδική πολιτική σκηνή.

Τις θέσεις αυτές προβάλλει άλλωστε και ένα σχετικό με το θέμα βιβλίο που συνέγραψε ο ανταποκριτής της ολλανδικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες και το οποίο κυκλοφορεί σήμερα στην Ολλανδία.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι αν και η Γερμανίδα καγκελάριος Mέρκελ διατύπωσε πρώτη την ιδέα ότι και ο ιδιωτικός τομέα πρέπει να συμμετάσχει στα σχέδια διάσωσης της ευρωζώνης, εντούτοις τοποθετούσε χρονικά την σχετική πρωτοβουλία το 2013 όταν θα είχε συστηθεί ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης.

Ωστόσο, παρατηρεί η εφημερίδα, ήταν ο Ολλανδός υπουργός εκείνος που επέμενε η ιδέα αυτή να εφαρμοστεί νωρίτερα, διατυπώνοντας μάλιστα την σχετική πρόταση σε μια άτυπη συνάντηση στην Ουγγαρία το 2011.

Όπως σημειώνεται, η πρόταση του ντε Γιάχερ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά του Ζ.Κ.Τρισέ ο οποίος εκτιμούσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πανικό στις αγορές.

Επισημαίνεται τέλος ότι τα βασικά στελέχη του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών συμμερίζονταν την άποψη του Γάλλου τραπεζίτη, χωρίς όμως εν τέλει να εισακουστούν.