Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα: Από το Filmnet στο ΑΝΤ1+ και έπεται συνέχεια
Η συνδρομητική τηλεόραση δείχνει να είναι το μέλλον, έχοντας ήδη ιστορία περίπου τριών δεκαετιών στην Ελλάδα.
Πηγή: Pixabay
MEDIA

Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα: Από το Filmnet στο ΑΝΤ1+ και έπεται συνέχεια

Πέρασαν 28 χρόνια από την πρώτη προβολή συνδρομητικού καναλιού στην Ελλάδα.

Ήταν 1 Οκτωβρίου 1994 όταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτούργησε ένας συνδρομητικός τηλεοπτικός σταθμός. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το «Filmnet». Οι περισσότεροι το φέρνουν στο μυαλό τους ενθυμούμενοι ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα ο σταθμός απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Για αρκετά χρόνια η Α’ Εθνική, και στη συνέχεια η Super League, ήταν σταθερά ένα «προϊόν» που απολάμβανε κανείς από τις συχνότητες της συγκεκριμένης συνδρομητικής πλατφόρμας.

Από τότε, ωστόσο, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, πολλά εκατομμύρια στα ταμεία τόσο των εταιριών συνδρομητικής τηλεόρασης όσο και σε όσους πουλούσαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των προϊόντων τους στις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Η ιστορία της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα έφτασε αισίως τα 28 χρόνια και φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα σημείο όπου ετοιμάζεται για μια νέα «έκρηξη»…

Από το FILMNET στη Nova και την EON TV

Το FilmNet ξεκίνησε το 1994, αντικαθιστώντας την Ιδιωτική Τηλεόραση Αθηνών η οποία εξέπεμπε από το κανάλι 8 των VHF, στην Αττική, με την ονομασία ΙΤΑ 8 που λειτουργούσε από το 1989 μέχρι το 1994 και ανήκε στον επιχειρηματία Λεωνίδα Τούντα.[ασαφές][8] Το δεύτερο κανάλι ονομάστηκε FilmSat, αλλά το 2002 μετονομάστηκε σε FilmNet 2, ενώ υπήρξε και ένα τρίτο (FilmNet 3). Η Multichoice πώλησε τελικά την ελληνική θυγατρική της στη Forthnet τον Απρίλιο του 2008 αντικαθιστώντας τα ελληνικά κανάλια μετά από δύο μήνες (την 1η Ιουνίου) στα σημερινά Novacinema τα οποία με τα χρόνια, έγιναν αποκλειστικά συνδρομητικά, ενώ εντάχθηκαν και άλλα διεθνή κανάλια (όπως το SuperSport, τα οποία έγιναν την ίδια χρονιά, Novasports), και μετατράπηκε στην γνωστή σήμερα, σε όλους, NOVA, υπό την ομπρέλα της Ολλανδικής United Group.

Στις 15 Οκτωβρίου 2021, η NOVA ανακοίνωσε την κατάργηση των παλαιών υπηρεσιών και της εμπορικής τους διάθεσης εντός του διμήνου (μέχρι 15 Δεκεμβρίου). Επίσης, η εταιρεία για ανταγωνιστικούς λόγους, σταμάτησε οριστικά την συνεργασία της, με την Vodafone Greece, η οποία παρείχε και αυτή τα κανάλια Novasports (όπως και η WIND), πράττοντας πριν από μερικά χρόνια, συμφωνία για τη μετάδοση των καναλιών, για την ομότιτλη της, Vodafone TV. Αντίστοιχα, η NOVA, μετά την πλήρη συγχώνευση της με την WIND, σταδιακά θα κλείσει πανελλαδικά τα καταστήματα της, ενώ πιθανότατα, κάποια από αυτά, να μετατραπούν σταδιακά, ανακαινισμένα σε Nova.

Στις 10 Ιανουαρίου 2022 διάφορες ιστοσελίδες ανέφεραν πως η εταιρεία WIND θα αλλάξει ξανά όνομα, μετά από 15 χρόνια, είτε σε NOVA είτε σε EON, ωστόσο τελικά δέκα ημέρες αργότερα (στις 20 Ιανουαρίου) αναφέρθηκε πως το brand name θα καταργηθεί πλήρως για την Ελλάδα (αφού αποτελεί εμπορικό όνομα της WIND Tre Ιταλίας) και θα μετονομαστεί σε NOVA Τηλεπικοινωνίες το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2022, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις ήδη προϋπάρχουσες υπηρεσίες της δεύτερης, στον τομέα internet και σταθερής, ενώ χάρις την WIND, μπαίνει και επισήμως και στην κινητή τηλεφωνία (που δεν έχει μπει ακόμη), ενώ παράλληλα η συνδρομητική τηλεόραση της NOVA, θα αποτελεί την ναυαρχίδα της νέας NOVA, η οποία υπάρχει στην αγορά για πάνω από 20 χρόνια. Στις αρχές Μαρτίου του 2022 θα ξεκινήσει, η επίσπευση συγχώνευσης των δύο εταιρειών (NOVA και WIND), ενώ στην τελική συγχώνευση το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2022 αναμένεται να γίνουν αλλαγές και στα συμβόλαια των συνδρομητών τους.

Το εγχείρημα του Alpha Digital που δεν «στέριωσε»

Η Alpha Digital ήταν μια βραχύβια συνδρομητική πλατφόρμα πεπραγμένη από το ομότιτλο τηλεοπτικό κανάλι, και τον εκτελεστικό διευθυντή Στάθη Τσοτσορό. Ξεκίνησε την λειτουργία της, στις 29 Οκτωβρίου του 2001 και έκλεισε οριστικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έντεκα μήνες αργότερα στις 11 Σεπτεμβρίου 2002, εξαιτίας μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και ελάχιστου αριθμού συνδρομητών που, όπως εκτιμάται, δεν ξεπέρασαν ποτέ τους 40.000.

Η πλατφόρμα χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων, από το Ίδρυμα Ωνάση. Μεγάλη βάση δόθηκε σε εγχώριες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις με την Alpha Digital να προσφέρει υπέρογκα ποσά σε ομάδες για να ενταχθούν οι αγώνες τους στο πρόγραμμα της πλατφόρμας. Εκ του αποτελέσματος, αυτό αποδείχθηκε κι ένα από τα βασικά προβλήματα και για την πλειοψηφία ήταν η κύρια αιτία του «ναυαγίου» του εγχειρήματος…

Στα μέσα του 2002 είχαν ήδη αρχίσει να δημοσιεύονται σενάρια συγχώνευσης είτε με τη NetMed (τότε ιδιοκτήτρια της NOVA), είτε με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2002, ανακοινώθηκε η λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, ετίθεντο σε ισχύ οι προοπτικές συγχώνευσης, και εν τέλει αυτή η λύση και εκκαθάριση τέθηκε σε ολοκλήρωση μετά από 16 χρόνια.

Μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, οι συνδρομητές της θα μπορούσαν, σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας, να γίνουν συνδρομητές της NOVA, με την διανομή δωρεάν λογισμικού για εγκατάσταση στους αποκωδικοποιητές της Alpha Digital. 220 εργαζόμενοι απολύθηκαν και πήραν αποζημίωση, με μερικούς να αρχίζουν να απασχολούνται στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha TV.

Όλα τα ενταγμένα κανάλια της Alpha Digital είχαν σταματήσει την μετάδοσή τους στις 9 Οκτωβρίου 2002, και μέτοχοί της, οι οποίοι επρόκειτο για μέλη της οικογένειας του Δημήτρη Κοντομηνά και εταιρείες συμφερόντων του Ιδρύματος Ωνάση, θα συνέθεταν την Fidelity Management, η οποία ανακοινώθηκε πως έγινε μέτοχος της NetMed. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση της συνεργασίας Alpha Digital, Fidelity και NetMed NV, εκδόθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2002. Καθυστέρησε να εκδοθεί κατά δύο ώρες και κατά συνέπεια, η τελευταία αρνήθηκε κάθε συνεργασία με την Alpha Digital, παρά το ενδιαφέρον που είχε για τους πρώην συνδρομητές της Alpha Digital. Το ΕΣΡ έκανε ανάκληση της άδειας εκπομπής την ίδια ημέρα.

Από το Conn-x TV στην ισχυρή Cosmote TV του σήμερα

Το 1999, εξεταζόταν συμφωνία με την ΕΡΤ, τον Alpha TV και τον ΟΤΕ, με σκοπό την δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας. Παρά την έγκριση των σχεδίων αυτών από τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών αυτών τον Μάρτιο του 2000, εγκαταλείφθηκαν τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, αφού ο ΟΤΕ αποχώρησε από το πρότζεκτ. Ο Alpha TV προχώρησε στην δημιουργία της συνδρομητικής υπηρεσίας Alpha Digital. Εξασθένησε γρήγορα και διέκοψε την λειτουργία του, λόγω χαμηλών αριθμών συνδρομητών και οικονομικών προβλημάτων.

Η λειτουργία της Cosmote TV ξεκίνησε το 2008 ως δοκιμαστική συνδρομητική υπηρεσία από τον ΟΤΕ και ονομαζόταν Conn-x TV, ενώ το επόμενο έτος ξεκίνησε η εμπορική του διάθεση. Βασιζόταν στην τεχνολογία IPTV, που δίνει τη δυνατότητα μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος μέσα από μια ευρυζωνική σύνδεση ADSL. To 2010, ο ΟΤΕ επέκτεινε το Conn-x TV πανελλαδικά, καλύπτοντας έτσι και περιοχές με μικρότερο πληθυσμό. Στο τέλος του 2010, η υπηρεσία προσέφερε 48 τηλεοπτικά κανάλια με ψηφιακή εικόνα, ανάμεσά τους και 3 αθλητικά κανάλια τα Conn-x TV Sport 1, 2 & 3, και υπηρεσίες Video on Demand.

Το 2011, ο ΟΤΕ μετονόμασε το Conn-x TV σε ΟΤΕ TV και ξεκίνησε την προσφορά της υπηρεσίας πανελλαδικά και μέσω δορυφόρου. Στα μέσα Οκτωβρίου του επόμενου έτους, ο ΟΤΕ TV ξεπέρασε τους 100.000 συνδρομητές ενώ πρόσθεσε νέα κανάλια, υπηρεσίες (OTE CINEMA ON DEMAND HD, 1, 2 και 3) και περιεχόμενο σε υψηλή ανάλυση (OTE CINEMA 1 HD). Το 2013, η συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ ΤV, ξεπέρασε τους 250.000 συνδρομητές. Επίσης, προστέθηκε και το κανάλι ΟΤΕ SPORT 5 με παράλληλη αναβάθμιση του ΟΤΕ SPORT 3 σε HD. Ακόμη προστέθηκε το Disney XD (Οκτώβριος του 2013).

Στα τέλη του 2013 ξεπέρασε τους 280.000 συνδρομητές ενώ στα τέλη του 2014 τους 321.000 καταγράφοντας ανοδική πορεία. Το 2014 προστέθηκαν τα κανάλια E! HD και National Geographic HD/SD, Animal Planet HD και Mezzo. Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο ΟΤΕ TV λάνσαρε το κανάλι OTE SPORT 6HD και μετέτρεψε τα OTE SPORT 4 και 5 σε υψηλής ευκρίνειας.

Η συνδρομητική πλατφόρμα OTE TV στο τέλος Ιουνίου του 2015 είχε 377.548 συνδρομητές, ενώ τον Ιούνιο του 2016 είχε 458.920 συνδρομητές (αύξηση 21,6%).

Στα τέλη Αυγούστου του 2016 η συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ πέρασε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας τον αριθμό συνδρομητών της ανταγωνιστικής πλατφόρμας Nova, αυξάνοντας τους συνδρομητές της σε 462.000.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το OTE CINEMA 2 αναβαθμίστηκε σε υψηλή ευκρίνεια (HD). Τον επόμενο μήνα (7 Οκτωβρίου), προστέθηκε και το αθηναϊκό περιφερειακό κανάλι, παιδικού περιεχομένου Smile TV στη θέση 507 εμπλουτίζοντας παράλληλα το παιδικό του περιεχόμενο. Στις 14 Νοεμβρίου 2016 ο ΟΤΕ TV άλλαξε όνομα και έγινε COSMOTE TV. Τον Ιούλιο του 2017 έγινε γνωστό ότι η πλατφόρμα έχει φτάσει τους 510.000 συνδρομητές. Στις 1 Οκτωβρίου 2017 λόγω λήξης σύμβασης συμβολαίου αποχωρούν τα Discovery HD Showcase, Discovery Channel, Discovery Science HD, IDX HD, Animal Planet HD, Eurosport 1HD, Eurosport 2 και TLC και έρχονται τα BBC Earth, Viasat Explore, Viasat Nature, Food Network, Fine Living, FOX Sports, Nautical Channel, Outdoor Channel, Crime and Investigation και CBS Reality.

Τον Νοέμβριο του 2017 ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς συγκέντρωσε 517.155 συνδρομητές, σημειώνοντας αύξηση 8,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Η υπηρεσία προσφέρει περισσότερα από 85 κανάλια, ελληνικά και ξένα, από τα οποία τα 25 μεταδίδονται σε υψηλή ευκρίνεια (HD). Η μετάδοση σε HD είναι διαθέσιμη στην COSMOTE TV μέσω δορυφόρου. Επιπλέον, 13 κανάλια βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των COSMOTE SPORT και 8 κάτω από την ομπρέλα των COSMOTE CINEMA. Οι συνδρομητές έφτασαν τους 554.986 στο τέλος του 2019 σημειώνοντας αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το 2018, όταν είχε ολοκληρώσει τη χρονιά με 541.907 συνδρομητές.

Τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε την Over The Top (OTT) υπηρεσία της COSMOTE TV, για τηλεοράσεις και φορητές συσκευές με δυνατότητα 4Κ περιεχομένου σε επιλεγμένα αθλητικά γεγονότα. Από το 2013 και μέχρι σήμερα ο ΟΤΕ εκπέμπει (δοκιμαστικά) κάποιους ελληνικούς τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι είναι ο Αθήνα 9.84, η Πειραϊκή Εκκλησία και το Ράδιο Οιχαλία 106.2 συμφερόντων Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής με κεντρικά στη Λάρισα και στούντιο στη Φαρκαδόνα.

Το COSMOTE TV παρέχει τις εξής επιπλέον υπηρεσίες: MOVIES CLUB: Δυνατότητα ενοικίασης ταινιών σε πρώτη τηλεοπτική προβολή, COSMOTE Replay TV: Δυνατότητα να «γυρνάς» το χρόνο πίσω με την υπηρεσία και να βλέπεις επιλεγμένα προγράμματα των προηγούμενων 7 ημερών των μεγάλων ελληνικών καναλιών και όλων των αθλητικών καναλιών COSMOTE SPORT, Υπηρεσία Εγγραφής Προγραμμάτων (PVR): Η υπηρεσία επιτρέπει στον συνδρομητή να κάνει εγγραφή οποιουδήποτε προγράμματος, να παγώνει την εικόνα του ζωντανού προγράμματος ή να «επιστρέφει» σε μια προηγούμενη σκηνή. Η υπηρεσία COSMOTE Replay TV είναι διαθέσιμη στον COSMOTE TV Μέσω Δορυφόρου και Ευρυζωνικής Σύνδεσης.

Το νεοσύστατο ΑΝΤ1+ και το μέλλον

Το ΑΝΤ1+ είναι η νέα streaming πλατφόρμα που, όπως αναφερόταν στο σχετικό δελτίο Τύπου της παρουσίασης, προσφέρει πλούσια συλλογή από υψηλής ποιότητας ελληνικό και ξένο περιεχόμενο, η οποία είναι σε λειτουργία από τον Απρίλιο του 2022.

Στο πρόγραμμά του, έχει εντάξει τις μεγαλύτερες πρωτότυπες ελληνικές παραγωγές ANT1+ Originals, αποκλειστικές κορυφαίες ταινίες και σειρές του εξωτερικού, ελληνικές ταινίες σε πρώτη προβολή, αλλά και όλο το περιεχόμενο του ΑΝΤ1 για πάντα.

«Για ψυχαγωγία όπου και όποτε θες, χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς διαφημίσεις, η streaming πλατφόρμα ΑΝΤ1+ σού δίνει πάντα το παραπάνω που θέλεις να δεις! Ξεκίνα τώρα τη δωρεάν δοκιμή σου», αναφέρει σχετικά η ιστοσελίδα του σταθμού.

Στα βήματα του ΑΝΤ1, είναι πολύ πιθανό μελλοντικά να βαδίσουν και άλλοι σταθμοί δημιουργώντας ανάλογες πλατφόρμες. Η απήχηση που έχουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συνδρομητικές πλατφόρμες όπως το Netflix ή το Disney Plus, δείχνει τον δρόμο.

Από την εποχή, λοιπόν, που… κουνούσαμε την κεραία για να «φύγουν τα χιόνια» από τις τηλεοράσεις μας, περάσαμε στη σύγχρονη εποχή. Όπου αρκεί μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο και μια αξιοπρεπής συσκευή, για να δούμε ό,τι επιθυμούμε στην οθόνη μας…