ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φορολογικές ουρές ενός deal, η FTX και αναρρώνοντας από την πανδημία

Οι φορολογικές ουρές ενός deal, η FTX και αναρρώνοντας από την πανδημία

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι διανομείς της Wolt

Ενδιαφέρον έχει η υπόθεση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της Wolt λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον τρόπο αμοιβή τους. Οι εργαζόμενοι – διανομείς της Wolt μέχρι πρότινος αποζημιώνονταν με 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο. Πλέον με την νέα πολιτική αποδοχών η μέση αμοιβή τους ανά ώρα διαμορφώνεται στα 8,40 ευρώ. Αν κατά μέσο όρο μέσα σε μια ώρα ο διανομέας κάνει λιγότερο από 21 χιλιόμετρα, ο νέος τρόπος αμοιβής δεν τον επηρεάζει. Ωστόσο, αν διανύει απόσταση μεγαλύτερη από 21 χιλιόμετρα ανά ώρα, τότε το νέο σύστημα τον οδηγεί σε μικρότερες απολαβές. Παράλληλα, αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι η χθεσινή αποκάλυψη της Wolt πως εκκρεμούν περίπου 10.000 αιτήσεις από διανομείς που επιθυμούν να γίνουν συνεργάτες της. Ο αριθμός αυτός προσεγγίζει το 2% του συνόλου των ανέργων της χώρας (526.742 άνεργοι) και αντιλαμβάνεται κανείς πως οι επιχειρήσεις που μπορούν να απασχολήσουν τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην Ελλάδα είναι ελάχιστες.

Φορολογικές ουρές

«Φορολογικές ουρές» έχει ένα από τα deal που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Για να ακριβολογούμε η εταιρεία που εξαγοράσθηκε τελεί υπό τον έλεγχο των φορολογικών αρχών, καθώς είναι λήπτης εικονικών τιμολογίων πολύ μεγάλης αξίας. Τα εικονικά τιμολόγια αφορούσαν σε δήθεν εργασίες που έγιναν σε υποδομές της στα Βόρεια Προάστια μεταξύ 2019 και 2021. Ωστόσο η εκδότρια εταιρεία των εικονικών τιμολογίων είναι «σεσημασμένη» και απασχολεί ήδη τις αρχές και σε άλλες υποθέσεις. Είναι το φορολογικό αυτό παρελθόν «deal breaker» ; Δεν θεωρούμε πως οι επενδυτές που απέκτησαν τον ιστορικό όμιλο θα πτοηθούν από τις φορολογικές του ατασθαλίες.

Αναρρώνοντας από την πανδημία

«Η ανάρρωση από την πανδημία» και για την ακρίβεια η οικονομική ανάρρωση από την πανδημία θα αποτελέσει το βασικό θέμα εκδήλωσης που διοργανώνουν σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Λεονάρντο Ιακοβόνε, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας Business Pulse για την Ελλάδα και θα προχωρήσει στην σύγκριση της χώρας μας με άλλες χώρες της ΕΕ. Η «οικοδέσποινα» της εκδήλωσης είναι η Ελένη Παναγιωταρέα, κόρη της Άννας Παναγιωταρέα και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η κ. Παναγιωταρέα κάλεσε ως πανελίστες στην εκδήλωση τον Ηλία Λεκκό, επικεφαλής οικονομολόγο του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και επί χρόνια συνεργάτη της, την Πρόεδρο του Enterprise Greece Βίκυ Λοΐζου, τον Μιχάλη Αργυρό , τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών και τον Γιώργο Ξηρογιάννη, τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Αναλήψεις από την FTX

Ο ευρωπαϊκός βραχίονας της FTX, η κυπριακή FTX EU Ltd έθεσε σε λειτουργεία έναν ιστότοπο που επιτρέπει στους Ευρωπαίους πελάτες να υποβάλλουν αιτήματα ανάληψης. Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, FTX με ιδρυτή και CEO τον Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, κατέρρευσε τον περασμένο Νοέμβριο. Η λειτουργεία της πλατφόρμας αναλήψεων έρχεται σχεδόν πέντε μήνες μετά την πτώχευσή της παγκόσμιας πλατφόρμας συναλλαγών. Το όνομα του νέου ιστότοπου https://ftxeurope.eu/ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γιώργος Θεοχαρίδης, ξεκαθάρισε χθες πως «η εποπτική Αρχή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την FTX EU Ltd ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα αιτήματα ανάληψης διεκπεραιώνονται με γρήγορες και κατάλληλες διαδικασίες». Και οι Έλληνες καταθέτες crypto της FTX θα είδαν ανακουφισμένοι αυτή την εξέλιξη…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.