MEDIA

Εκλογές 2023: Τι λένε οι δημοσιογράφοι του debate - Ποιοι διαφωνούν με τη διαδικασία

Εκλογές 2023: Τι λένε οι δημοσιογράφοι του debate - Ποιοι διαφωνούν με τη διαδικασία
Glomex

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για το Debate των πολιτικών Αρχηγών - Αλλαγή στις θεματικές ζήτησαν οι δημοσιογράφοι

Έξι δημοσιογράφοι από τηλεοπτικούς σταθμούς θα θέσουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά το debate το οποίο θα πραγματοποιηθε στο στούντιο της ΕΡΤ, την Τετάρτη 10 Μαΐου.

Οι δημοσιογράφοι του debate στην ΕΡΤ:

  1. τον Alpha θα εκπροσωπήσει ο Αντώνης Σρόιτερ,
  2. τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης,
  3. το Mega η Ράνια Τζίμα,
  4. το Open ο Παναγιώτης Στάθης,
  5. τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και
  6. το Star η Μάρα Ζαχαρέα

Το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Μάϊου οι δημοσιογράφοι που θα πάρουν μέρος στο debate των πολιτικών αρχηγών συναντήθηκαν στην ΕΡΤ ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του. Όλοι πάντως στις δηλώσεις τους επεσήμαναν, ότι οι κανόνες που έχουν αποφασιστεί στη διακομματική είναι τόσο αυστηροί και τυπικοί, που ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Και το περίφημο debate θα καταλήξει ένας μονόλογος των πολιτικών αρχηγών.

Αντώνης Σρόιτερ: «Είμαστε εδώ να κάνουμε ερωτήσεις και τίποτα άλλο»

«Ακούω κάθε φορά όλα τα κόμματα και μιλάνε για ελεύθερες ερωτήσεις και ελεύθερη συζήτηση κι ερχόμαστε πάλι να μπούμε στη διαδικασία μιας κουβέντας η οποία έχει αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο ως προς ποιος είναι ο τομέας που πρέπει να ρωτήσεις, ποια είναι η διαδικασία, ποιος πρέπει να ρωτήσει ποιον», τόνισε προσερχόμενος στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ.

«Υπάρχει και ένας χρόνος στο τέλος όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να πουν ό, τι θέλουν, φαντάζομαι μπορούσαν να το πουν αυτό το ό,τι θέλουν σε όλη την προεκλογική περίοδο. Τέλος πάντων, αυτοί είναι οι κανόνες, τους σεβόμαστε, εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε ερωτήσεις και τίποτα άλλο» ανέφερε ο δημοσιογράφος του ALPHA.

Μάρα Ζαχαρέα: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο που μας έβαλε η διακομματική επιτροπή»

Από την πλευρά της η Μάρα Ζαχαρέα ανέφερε: «Ήμουν και το ’15 και πιστεύω και αυτό να έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά οργανώθηκε η συζήτηση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή, αυτή τουλάχιστον είναι η δικιά μου γνώμη, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μας έβαλε η διακομματική επιτροπή».

Για το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης η κυρία Ζαχαρέα ανέφερε ότι είχε μια επικοινωνία με τον συντονιστή του debate, τον Γιώργο Κουβαρά, και όπως ανέφερε ότι της είπε, θα γίνει μια κλήρωση για τον ρυθμό των ερωτήσεων δηλαδή ποιος ρωτάει πρώτος, δεύτερος, τρίτος κλπ. ενώ θα αναζητηθεί λύση για το follow up γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί, έξι δημοσιογράφοι και πέντε θεματικές ενότητες.

«Οπότε αυτό σημαίνει ότι κάποιος δημοσιογράφος δεν θα είχε δυνατότητα να ρωτήσει έναν πολιτικό αρχηγό. Αυτό θα κοιτάξουμε πώς θα το διορθώσουμε μέσω του follow up ενώ θα δούμε και με ποιον τρόπο θα καθόμαστε». Σε ερώτηση για το αν έχει άγχος η δημοσιογράφος είπε χαμογελώντας: «Το άγχος πάει με το ταλέντο έλεγε η Έλλη Λαμπέτη».

Γιώργος Παπαδάκης: «Όχι στους παράλληλους μονολόγους»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαδάκης ανέφερε ότι θέλει «να απαντήσουν στις ερωτήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί, να μη γίνουν παράλληλοι μονόλογοι«, ενώ, αναφερόμενος στη δική του συμμετοχή αντί του Νίκου Χατζηνικολάου, τόνισε ότι «είναι τιμητικό για μένα, ήθελα να το ζήσω κι αυτό» και κατέθεσε τη δική του πρόταση για το πώς πρέπει να γίνει το ντιμπέιτ. «Έχω άποψη να γίνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να ωφελείται ο τηλεθεατής και όχι ο πολιτικός. Όχι στους παράλληλους μονολόγους, είναι απαίτηση δική μας να απαντάνε στις ερωτήσεις μας».

Σία Κοσιώνη: «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις»

«Πάντα το debate έχει το ενδιαφέρον του. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις σε ότι έχει να κάνει με τη διάρθρωση ούτε με τις θεματικές ενότητες», ανέφερε η Σία Κοσιώνη.

Παναγιώτης Στάθης: «Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες»

«Προσδοκίες μεγάλες δεν έχω, ελπίζω να εκπλαγώ, μας αφορά όλους και σαν κλάδο στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τέτοια ζητήματα που είναι δημόσια πολιτική να συμμετέχουν και δημοσιογράφοι», είπε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Στάθης.

H επιστολή προς τη Διακομματική Επιτροπή

Τις αλλαγές που προτείνουν ενόψει του τηλεοπτικού debate των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαΐου, αναφέρουν σε επιστολή τους προς τη διακομματική επιτροπή, οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν στην επιστολή τους:

Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουμε στο Debate συμφωνήσαμε και προτείνουμε να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών στην κάμερα, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων όπως είθισται να συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς.

Σχετικές ειδήσεις

Φοίβος Παπαδάκης: «Ο πατέρας μου δεν θα φορέσει γραβάτα στο debate, δεν αφήνει πολιτικό υπονοούμενο»

Εκλογές 2023: Τι αποφάσισαν οι δημοσιογράφοι του debate - Επιστολή προς τη Διακομματική Επιτροπή

Εκλογές 2023: Κόντρα Θεοχάρη και Αντώναρου για οικονομία και μετεκλογικές συνεργασίες