MEDIA

Οι τηλεοπτικές σειρές της φετινής σεζόν που απασχολούν στο εξωτερικό

Οι τηλεοπτικές σειρές της φετινής σεζόν που απασχολούν στο εξωτερικό

Το επίπεδο των ελληνικών παραγωγών είναι υψηλό και πλέον οι σειρές μας είναι μετρήσιμες δυνάμεις στο εξωτερικό

Η μυθοπλασία είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια της φετινής χρονιάς, καθώς δεκάδες παραγωγές έχουν κατακλύσει τη μικρή οθόνη. Οι περισσότερες από αυτές, μάλιστα, είναι υψηλών προδιαγραφών με καστ και συντελεστές πίσω από τις κάμερες που τις κάνουν «ζηλευτές» ακόμη και στο εξωτερικό. Έτσι, καταφέρνουν να απασχολούν τα διεθνή μέσα αλλά και τις ξένες αγορές που εκδηλώνουν την επιθυμία τους για εξαγορά δικαιωμάτων.

To πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η σειρά «Παραλία» της ΕΡΤ1. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Variety, η BETA FILM αγόρασε προς διεθνή τηλεοπτική εκμετάλλευση τα δικαιώματα του σίριαλ. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της Foss Productions, της δημόσιας τηλεόρασης αλλά και των ηθοποιών, καθώς η φήμη τους θα περάσει τα σύνορα της χώρας.

Μία ακόμη σειρά της ΕΡΤ, το «Κάνε ότι κοιμάσαι», δεν περνά απαρατήρητη στο εξωτερικό. Πρόσφατα, η παραγωγή μυθοπλασίας απέσπασε το βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς στα «Seoul International Drama Awards». Είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, μία σπουδαία διάκριση ανάμεσα σε 344 συμμετοχές από 44 χώρες, από τον θεσμό που βραβεύει διεθνώς μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές.

Το «Milky Way» του Βασίλη Κεκάτου μπορεί να κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο, στο MEGA, όμως η διεθνής καριέρα του έχει ήδη ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο, η σειρά έκανε παγκόσμια πρώτη επίσημη στο Φεστιβάλ Series Mania. Αποτελεί την πρώτη ελληνική παραγωγή που παρουσιάστηκε ποτέ στο Series Mania, και μάλιστα στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, όπου επιλέγονται μόλις 8 σειρές από ολόκληρο τον κόσμο. Για την ιστορία, η υπόθεση μάς μεταφέρει σε μία ανώνυμη ορεινή πόλη, ακολουθώντας την 17χρονη Μαρία, τελειόφοιτη Λυκείου, η οποία ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια. Οι ονειροπολήσεις της σταματούν απότομα, όταν μένει έγκυος από τον Τάσο, το μεγαλύτερο σε ηλικία αγόρι της, που έχει περάσει όλη του τη ζωή δουλεύοντας στο μοναδικό βενζινάδικο της πόλης. Η οικογένεια και οι φίλοι της σπεύδουν να αγκαλιάσουν το νέο της εγκυμοσύνης της, χτίζοντας, όμως, για εκείνη, έναν δρόμο γεμάτο περιορισμούς. Τότε εμφανίζεται στη ζωή της ο Τζο. Οι δυο τους, μαζί, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και συγκινήσεις, που θα φέρει τη Μαρία αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο δίλημμα.

«Το Προξενιό της Ιουλίας», το διαμάντι του ALPHA για φέτος, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Η σειρά, το περασμένο καλοκαίρι, κέρδισε τη Vogue. Συγκεκριμένα, κάθε εβδομάδα η Vogue.com επιλέγει και προτείνει τις καλύτερες φωτογραφίες, ανάμεσα από χιλιάδες, καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο. Μία από τις best επιλογές, ήταν η εξαιρετικά ατμοσφαιρική εικόνα της Έφης Γούση, από τη φωτογράφιση για τη δραματική σειρά. Με τη Χριστίνα Μαθιουλάκη και τη Σίσσυ Τουμάση να πρωταγωνιστούν, το ιδιαίτερα ξεχωριστό styling της εποχής φαίνεται ότι μονοπώλησε το ενδιαφέρον και εκτός συνόρων.

Μία από τις πολυσυζητημένες σειρές είναι και η «Μάγισσα». Με την υπογραφή του διδύμου που έκανε τη διαφορά και έδειξε ξανά τον δρόμο σε όλους για το πώς πρέπει να γίνονται οι σειρές, της Μελίνας Τσαμπάνη και του Πέτρου Καλκόβαλη, κατάφερε να απασχολήσει το Variety. Ένα από τα στιγμιότυπα του σίριαλ, με τη Μαρκέλλα Γιαννάτου και τον Τάσο Νούσια, δημοσιεύθηκε στον ξένο ιστότοπο ενώ συνοδευόταν από ένα εκτενές κείμενο-αφιέρωμα που αναφερόταν στην προσπάθεια της ελληνικής τηλεόρασης να δημιουργεί αριστουργηματικές σειρές. «Δημιουργήθηκε από την εταιρεία παραγωγής J.K. Prods., την εταιρεία πίσω από την επιτυχία “Άγριες Μέλισσες”, ενώ η πρώτη σεζόν της σειράς έχει κόστος 10 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας την πιο ακριβή τηλεοπτική παραγωγή της χώρας μέχρι σήμερα», αναφέρθηκε.