Friends
Πέντε ελληνικές σειρές που μας θυμίζουν τα αγαπημένα μας «Φιλαράκια»
Πηγή: Jon Ragel/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images
MEDIA

Πέντε σειρές που προσπάθησαν να γίνουν τα ελληνικά «Φιλαράκια»

Εγχώριες παραγωγές μυθοπλασίας που βασίστηκαν και θέλησαν να αντιγράψουν τη μεγάλη επιτυχία του εξωτερικού, τα αγαπημένα μας «Φιλαράκια»

Δύο εβδομάδες πέρασαν από την είδηση του θανάτου του Μάθιου Πέρι, του ανθρώπου που συνδέθηκε με τα νεανικά μας χρόνια και αποτέλεσε την καλύτερη παρέα για τα Σαββατοκύριακά μας. Εκείνος, όμως, όπως και τα «Φιλαράκια», θα παραμείνουν για πάντα ζωντανοί στη συνείδηση και την καρδιά μας, έχοντας μία θέση που δεν θα αντικατασταθεί από καμία άλλη σειρά!

Έχοντας αφήσει εποχή και γράψει ιστορία, την αμερικάνικη κωμική τηλεοπτική σειρά τύπου sitcom, την οποία δημιούργησαν η Μάρτα Κάουφμαν και ο Ντέιβιντ Κρέιν, προσπάθησαν να αντιγράψουν εγχώριοι δημιουργοί άλλοτε με επιτυχία… άλλοτε με πλήρη αποτυχία.

Οι Απαράδεκτοι

Πριν όμως ξεκινήσουμε να θυμόμαστε τις «αντιγραφές», ειδική μνεία απαιτείται στους «Απαράδεκτους». Βγήκαν στον αέρα αρκετά πριν από τα «Φιλαράκια» (1994), το 1991, και θεωρούνται ακόμη και σήμερα μία από τις πιο πρωτοποριακές δουλειές στην ιστορία της TV. Η Δήμητρα Παπαδοπούλου έβαλε την υπογραφή της στο σενάριο και συμπρωταγωνιστούσε με τους Σπύρο Παπαδόπουλο, Γιάννη Μπέζο και Βλάσση Μπονάτσο για δύο σεζόν με τα ποσοστά τηλεθέασης να «χτυπούν» κόκκινο και να φτάνουν μέχρι το 73%.

Ο αριστερών πεποιθήσεων Σπύρος, η σύζυγός του Δήμητρα, μία νοικοκυρά που προσπαθούσε να κρατά τη σχέση τους ζωντανή και έψαχνε συνεχώς τρόπους να βάζει αλατοπίπερο στην καθημερινότητά τους, ο κολλητός της Γιάννης που μαζί έφερναν τα πάνω-κάτω και ο λάτρης των γυναικών Βλάσσης, χάρισαν απίθανες ιστορίες γέλιου και ατάκες που άντεξαν και αντέχουν στον χρόνο.

Οι «Απαράδεκτοι», αν και δεν είναι από τις σειρές που προβάλλονται συνεχώς σε επανάληψη, αναζητούνται μανιωδώς στο διαδίκτυο, αγαπιούνται ακόμη και από νέας ηλικίας άτομα, παραμένοντας στο μυαλό όλων ως μία από τις εξαιρετικά αγαπημένες ελληνικές σειρές. Να σημειωθεί ότι, το 2009, άνθρωποι του MEGA προσέγγισαν ξανά τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, ώστε να γράψει ένα επετειακό επεισόδιο, για τα 20 χρόνια του καναλιού. Πρότειναν να «αντικαταστήσουν» τον Βλάσση Μπονάτσο μέσω ολογράμματος, αλλά η Δήμητρα Παπαδοπούλου αρνήθηκε κατηγορηματικά, για συναισθηματικούς λόγους. Σε δήλωσή της, ανέφερε ότι «ακόμα και ένας από τους έξι χαρακτήρες της σειράς να λείπει, οι υπόλοιποι δεν μπορούν να ονομάζονται «Απαράδεκτοι».

Εμείς κι εμείς

Μέσα από τη συχνότητα του MEGA, από το 1994 έως το 1998, προβλήθηκε η σειρά «Εμείς κι εμείς», που έφερνε στο μυαλό αρκετές εικόνες και στιγμές από τα «Φιλαράκια». Δημιουργοί της σειράς ήταν ο Πάνος Αμαραντίδης και ο Σπύρος Μεταλληνός και ως επίκεντρό της είχε τη ζωή μιας παρέας ανθρώπων με διαφορετικούς χαρακτήρες, στη τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, οι οποίοι ζουν στην ίδια πολυκατοικία στη περιοχή του Μετς.

Η σειρά γνώρισε μεγάλη επιτυχία, γι' αυτό και διήρκεσε τέσσερα χρόνια, και έκτοτε επαναπροβάλλεται συχνά σε επανάληψη από τον σταθμό. Ο Στέλιος Δαμίγος (Στέλιος Παύλου), ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, η σύζυγός του Μαρία Θεοφάνους-Δαμίγου (Μαρία Φιλίππου) ιδιοκτήτρια του κτιρίου και φιλόλογος με καταγωγή από την Κύπρο, η Σμαράγδα Λαζαρίδου (Σμαράγδα Διαμαντίδου), ιατρική επισκέπτης στο επάγγελμα, η μεγαλύτερη αδελφή της Αντωνία (Μαρία Κανελλοπούλου) ιδιαιτέρα γραμματέας και ανύπαντρη και ο σύντροφος της πρώτης Βασίλης Παπαδόπουλος (Βασίλης Κούκουρας), ένας νεαρός, ωραίος, επίδοξος ηθοποιός του ποιοτικού χώρου αλλά μονίμως άνεργος, η πληθωρική Νατάσα Σαριτζόγλου (Νατάσα Μανίσαλη), ο Μάκης Τουφεξής (Γιώργος Γιαννούτσος) ένας φοβερός τύπος που λατρεύει τις γυναίκες, ήταν η παρέα που χάριζε γέλιο. Την είσοδό της βέβαια έκανε και η Παρθένα (Ελένη Γερασιμίδου), μια αφελής γυναίκα ποντιακής καταγωγής, ξαδέρφη των αδελφών Λαζαρίδη, η οποία έβαλε αλατοπίπερο στην επιτυχημένη συνταγή του σίριαλ!

Υπέροχα Πλάσματα

Τη δεκαετία των 00’s, στη συχνότητα του ALPHA, τα «Υπέροχα Πλάσματα» έκαναν την εμφάνισή τους και συζητήθηκαν πολύ.

Παραγωγής 2007-2008, με την υπογραφή της ταλαντούχας Μυρτούς Κοντοβά, κύριο θέμα της σειράς ήταν η ζωή και η φιλία τριών 35αρηδων, δύο γυναικών και ενός άνδρα, στην Αθήνα του τότε. Η σειρά ασχολήθηκε αρκετά με θέματα όπως η σύγχρονη άλλα και η παλιότερη μουσική, η μουσική βιομηχανία, γεγονότα που λάμβαναν χώρα στην Αθήνα του 2007, πρόσωπα που απασχόλησαν τότε την επικαιρότητα, άλλα και τις σχέσεις των νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων, καθώς και το lifestyle στην πρωτεύουσα.

Μυρτώ Αλικάκη, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Φαίδρα Δρούκα κράτησαν τους τρεις βασικούς ρόλους ως Μητσάκι, Μπίλι και Έλλη, κερδίζοντας κυρίως το νεανικό κοινό με τις περιπέτειές τους.

Άνω Κάτω

Το 2000, στον ΑΝΤ1, παρακολουθήσαμε την πιο κακή αντιγραφή από τα «Φιλαράκια», που είχε τον τίτλο «Άνω Κάτω».

«Έξι κεφάτοι νέοι, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες ζουν στην ίδια πολυκατοικία, έχουν τα ίδια στέκια και βιώνουν μαζί τα αισθηματικά, τα επαγγελματικά αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας νέος άνθρωπος στη σημερινή Αθήνα», ανέφερε η περίληψη της σειράς φέρνοντας στο μυαλό αμέσως το σενάριο της γνωστής αμερικανικής κωμωδίας. Μόνο που το αποτέλεσμα… απείχε μίλια μακριά. Λόγος, βέβαια, για τον οποίο προβλήθηκαν μόνο 34 επεισόδια και αργότερα το σίριαλ έριξε αυλαία.

Η Μαρί Κωνσταντάτου έκανε την Ελληνίδα Ρέιτσελ, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ τη Φοίβη, η Ευαγγελία Μουμούρη τη Μόνικα, ο Σταύρος Νικολαΐδης τον Τσάντλερ, ο Χρήστος Γιάνναρης τον Ρος και ο Χρήστος Πλαϊνης τον Τζόι, χωρίς να πείσουν κανέναν για το τελικό αποτέλεσμα!

Ο πρώτος από εμάς

Και από το χθες… στο σήμερα! Τη φετινή σεζόν, μέσα από το κανάλι του Αμαρουσίου, παρακολουθούμε τη δραμεντί «Ο πρώτος από εμάς», που εξυμνεί την έννοια της φιλίας.

Με αρκετά δραματικά στοιχεία που ισορροπούν με μαεστρία με τις σκηνές γέλιου, η σειρά έχει κερδίσει καλές κριτικές και ένα σταθερό κοινό που φυσικά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.

Βασισμένη στην ξένη σειρά «The first of us», ο Πιέρρος Ανδρακάκος σκηνοθετεί και οι Νίκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Τελτζίδης διασκευάζουν το σενάριο με έξυπνο τρόπο. Όσον αφορά στην υπόθεση; Έξι φίλοι (Μάριος Αθανασίου, Λένα Δροσάκη, Βίβιαν Κοντομάρη, Αθηνά Οικονομάκου, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης) με διαφορετικές ανάγκες, καθημερινότητα, όνειρα και αγωνίες θα έρθουν αντιμέτωποι με κάτι αναπάντεχο… με την αρρώστια του ενός, του Άλκη. Η ιατρική περιπέτεια του κολλητού τους κάνει όλα τα μέλη της παρέας να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους, τα «θέλω» και τις ανάγκες τους.

Διαβάστε επίσης

Μάθιου Πέρι: Ο Τζον Στάμος μοιράζεται μια γλυκιά ιστορία από τα Φιλαράκια - «Δεν θα το ξεχάσω ποτέ»

Μάθιου Πέρι: Οι 5 καλύτερες στιγμές του ως Τσάντλερ Μπινγκ στα «Φιλαράκια»

Μάθιου Πέρι: Η σκηνή που ζήτησε να κοπεί από τα «Φιλαράκια» και... έσωσε τη σειρά

Μάθιου Πέρι: Τα «Φιλαράκια» τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία (vid)

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ