MEDIA

Time: Οι Έλληνες αναρωτιούνται αν άξιζαν οι Ολυμπιακοί του 2004

Time: Οι Έλληνες αναρωτιούνται αν άξιζαν οι Ολυμπιακοί του 2004

«Οχτώ χρόνια από τότε που η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και όλες αυτές οι ακριβές εγκαταστάσεις είναι… υπό εξέταση»

Με ένα εκτενές άρθρο η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Time αναλύει κατά πόσο ήταν ωφέλιμοι ή όχι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο συγκρότημα του Ελληνικού οι οποίες αν και προορίζονταν να γίνουν έναν μεγάλο ευρωπαϊκό πάρκο «σκόνταψαν» στη γραφειοκρατία και παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

«Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που η Ελλάδα, η γενέτειρα των Ολυμπιακών, φιλοξένησε με υπερηφάνεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που το Λονδίνο θα φιλοξενήσει αυτό το καλοκαίρι. Αλλά καθώς η χώρα παλεύει με τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, πολλοί Έλληνες πλέον κοιτάζουν πίσω σε εκείνη την περίοδο με περισσότερη λύπη απ’ ότι υπερηφάνεια.» αναφέρει το ρεπορτάζ αναφερόμενο στην πεποίθηση πολλών Ελλήνων ότι τα έξοδα που έγιναν εκείνη την περίοδο ήταν υπερβολικά προσθέτοντας κι άλλα οικονομικά προβλήματα σε αυτά που ήδη είχε η χώρα.

«Αν κοιτάξετε τα λάθη που έκαναν οι Έλληνες για την προετοιμασία των Αγώνων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρόμοια λάθη οδήγησαν την Ελλάδα στο χρέος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα» λέει ο Mark Spiegel, ο οποίος εργάζεται για την Federal Reserve Bank του San Francisco και έχει γράψει σχετικά άρθρα για τις οικονομικές επιπτώσεις της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της Ελλάδας και τα κατασκευαστικά προβλήματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Time για χρόνια, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η διοργάνωση του Ολυμπιακών Αγώνων έχει συχνά σοβαρές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις πόλεις υποδοχής, παρά την προσωρινή έκρηξη του τουρισμού και την παγκόσμια προσοχή. Ο ανταγωνισμός συχνά οδηγεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε τολμηρές αποφάσεις απλώς για να κερδίσουν μια ολυμπιακή προσφορά. Μόλις η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη οι κυβερνήσεις συχνά αποτυγχάνουν στον προϋπολογισμό. Και μετά τους Αγώνες πολλές πόλεις μένουν με υποδομές που ξαφνικά δεν έχουν καμία πραγματική χρήση. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ελλάδα…