MEDIA

Οι βάσεις εισαγωγής και τα ειδικά μισθολόγια στα πρωτοσέλιδα

Οι βάσεις εισαγωγής και τα ειδικά μισθολόγια στα πρωτοσέλιδα

Οι πιθανές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, η εκτόξευση των βάσεων στις πανεπιστημιακές σχολές που συνδέονται με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας και η σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Siemens είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μερίδιο στις συντάξεις από έσοδα 150 δισ."

Η εφημερίδα γράφει ότι "νομοθετική διάταξη για τη μελλοντική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και την κάλυψη των ελλειμμάτων τους με έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου προωθεί η κυβέρνηση, την ώρα που το ρευστό στερεύει στα ταμεία και έρχονται νέες επώδυνες μειώσεις συντάξεων!".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα μαύρα ταμεία της Siemens πυροδότησαν άγρια κόντρα στην Βουλή."

Η εφημερίδα τονίζει ότι "«κουκούλωμα του μεγαλύτερου και πλέον συμβολικού - από άποψη διακομματικής διαπλοκής - σκανδάλου της μεταπολίτευσης» χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ό,τι πει η τρόικα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με άξονα το «ό,τι πει η τρόικα» για να πάρουμε την επόμενη δόση βαδίζει η ελληνική κυβέρνηση, που πρέπει εντός του προσεχούς διαστήματος να οριοθετήσει μέτρα που θα αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ".

ΕΘΝΟΣ: "Τα...μείον για ένστολους - δικαστές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το πικρό ποτήρι των περικοπών δεν θα αποφύγουν οι κατηγορίες των υπαγομένων σε καθεστώς ειδικών μισθολογίων. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται να εφαρμόσει κλιμακωτές μειώσεις σε ένστολους, δικαστικούς, διπλωμάτες, αρχιερείς, καθηγητές Ανωτάτων Σχολών και γιατρούς του ΕΣΥ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ιρανός θρησκευτικό ηγέτης: «Προετοιμαστείτε για πόλεμο και... το τέλος του κόσμου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι ιρανικές αρχές έχουν μοιράσει φυλλάδιο στις Ειδικές Δυνάμεις που τιτλοφορείται «Οι τελευταίοι έξι μήνες». ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ, αυτός είναι ο νέος ανθελληνικός «Γόρδιος Δεσμός»..."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έκρηξη στις σχολές που δίνουν δουλειά".

Η εφημερίδα γράφει ότι "εγκατέλειψαν τις Παιδαγωγικές, αντιμετώπισαν με δυσπιστία τις σπουδές των Μηχανικών και στράφηκαν σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές που εξασφαλίζουν άμεση πρόσληψη. Σταθερές αξίες Νομική και Ιατρική".

ΕΣΤΙΑ: "Πολιτικό τίμημα για τους φόρους".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλοι αυτοί οι φόροι είναι επινοήσεως ΠΑΣΟΚ. Εκείνο τους έφερε και τους ψήφισε στην Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία τους κατεψήφισε. Αλλά λόγω της κρατικής ανικανότητος ως προς την βεβαίωση και είσπραξη των φόρων, ο ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011 δεν είχε μέχρι σήμερα ούτε καν βεβαιωθή στους φορολογουμένους. Ετσι η αποστολή των σημειωμάτων για την είσπραξή του γίνεται τώρα, επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Και το πολιτικό τίμημα, που είναι τεράστιο, θα καταβάλη η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς".

Η ΑΥΓΗ: "Το σκάνδαλο δεν παραγράφεται".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με συμβιβασμό με το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς στο δημόσιο βίο ισοδυναμεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της κυβέρνησης με τη Siemens. Πρόκειται για τον ορισμό του κουκουλώματος, καθώς η Ελλάδα απέφυγε να διεκδικήσει δικαστικά αξιώσεις για ζημίες ύψους 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ομόφωνη εκτίμηση της Εξεταστικής Επιτροπής".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα: Νέα παράταση και κατηγοριοποίηση προστίμων".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν τις αρχές Σεπτεμβρίου περιλαμβάνουν την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, κίνηση που θα οδηγήσει στη μείωση των προστίμων για αρκετές μικρές παραβάσεις".

Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο: "Λένε ψέματα για τα ειδικά μισθολόγια".

Η εφημερίδα γράφει ότι "κλειδώνουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών αλλά και των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας, με το «μπαλάκι» πλέον να βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, σε συνεργασία και με τους δύο αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα καθορίσει το μέγεθος της μείωσης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στη δίνη των μέτρων η κυβέρνηση".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στη δίνη των επώδυνων μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ εισέρχεται η κυβέρνηση, στον απόηχο των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, καθώς αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου".

Η ΝΙΚΗ: "Ευκαιρίες για καλά λεφτά μετά το φρένο στη χρεοκοπία".

Η εφημερίδα γράφει ότι "καθώς ο κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή φαίνεται να απομακρύνεται, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, μετά τον χρόνο που φαίνεται να κέρδισε ο Σαμαράς στις επαφές του σε Γερμανία και Γαλλία, αλλά και τις... επιθυμίες του Ομπάμα να στηριχθεί η Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, όσοι έχουν ακόμη λεφτά στο... σεντούκι τους, στις θυρίδες και στα στρώματα, μπορούν να πάρουν υψηλές αποδόσεις έως και 7%, τοποθετώντας τα λεφτά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Επέλεξαν σχολή και όχι πόλη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ διαδραμάτισε η οικονομική κρίση, με βασικό χαρακτηριστικό το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και την περιφέρεια".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πάλη για σπουδές με δικαιώματα".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σήμερα, που η ζωή της λαϊκής οικογένειας χτυπιέται αλύπητα προκειμένου να διασφαλιστούν τα καπιταλιστικά κέρδη, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ φέρνει στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα, να δυναμώσει η απαίτηση για άμεσα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστούν δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση για όλους τους νέους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τα παιδιά της κρίσης επιλέγουν σιγουριά".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά εργασίας και με επιπλέον βασικό κριτήριο να μη φύγουν μακριά από τα σπίτια τους, ώστε να αποφύγουν τα επιπλέον έξοδα, επέλεξαν το αντικείμενο των σπουδών τους οι υποψήφιοι φοιτητές. Οι βάσεις στις πανεπιστημιακές σχολές που συνδέονται με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση εκτοξεύτηκαν".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πρώτη επιλογή... το πατρικό σπίτι".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Αναβολή της απόφασης για τα ειδικά μισθολόγια".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια, καθώς δεν ελήφθη καμία απόφαση στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια προκειμένου να εξεταστούν τα ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν τουλάχιστον οι μειώσεις στους μισθούς των ένστολων".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έκτακτη σύσκεψη των «3» για τα μέτρα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όσον αφορά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, την Τετάρτη το πρωί, θα αναζητηθεί μια δύσκολη και επίπονη συμφωνία για τα μέτρα, ενώ θα πρέπει να συμφωνηθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η μεγάλη ώρα της Εμπορικής".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με τον όρο «να μην βγει από τη χώρα ούτε ένα ευρώ» και με την πληρωμή ενός «κόστους εξόδου», που δεν θα υπολείπεται των 2,5 - 3 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται η αποχώρηση της Credit Agricole από την Emporiki, παρά τις ενστάσεις που διατηρεί το Παρίσι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού ανοίγματος και τη νέα αύξηση κεφαλαίου".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μέτρα και συγκρούσεις σε ένα καυτό φθινόπωρο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ένα καυτό φθινόπωρο αναμένει η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λόγω της επικείμενης συμφωνίας με την τρόικα για τα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ, το περιεχόμενο των οποίων παραμένει θολό, αλλά και των αποφάσεων που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μέλλον της Ευρώπης, πιθανότατα στη Σύνοδο του Οκτωβρίου".