MEDIA

«Παγώνουν» τα χαράτσια στα κανάλια γιατί προσφέρουν … κοινωνικό έργο!

«Παγώνουν» τα χαράτσια στα κανάλια γιατί προσφέρουν … κοινωνικό έργο!

Η επιβολή ειδικού φόρου για τις διαφημίσεις των τηλεοπτικών ΜΜΕ ψηφίστηκε το 2010. Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου αναβάλλεται σταθερά...

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει την κοινωνική κατακραυγή για τα σκληρά μέτρα και θέλοντας να αποδείξει πως τα βάρη δεν θα πέσουν μόνο στους ώμους των πολιτών, η κυβέρνηση Παπανδρέου συμπεριέλαβε στα άρθρα του πρώτου Μνημονίου την επιβολή ειδικού φόρου στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός αυτός φόρος, που οριζόταν σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί της αξίας της διαφήμισης, θα αποδίδονταν στο Δημόσιο με μηνιαίες δηλώσεις που θα υπέβαλαν τα τηλεοπτικά ΜΜΕ στην αρμόδια ΔΟΥ.

Αν και το μέτρο ήταν επιβαρυντικό για τους καναλάρχες και τους διαφημιστές, εντούτοις δεν υπήρξε κάποια έντονη διαμαρτυρία. Και αυτό γιατί γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν, αφού, όπως αποδεικνύεται από τη συνέχεια αυτής της σκανδαλώδους υπόθεσης, είχαν προσυνεννοηθεί με την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Λίγους μήνες αργότερα, ψηφίζεται το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο περιελάμβανε, όπως είναι γνωστό, ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων. Σε ότι αφορά, όμως τους καναλάρχες, ξεκινάει η «αναβολή» της καταβολής του ειδικού φόρου, ο οποίος παραπέμπεται για την 1.1.2012.

Αναδρομικά, μάλιστα, σύμφωνα με το eleftheriskepsii.blogspot.gr, τους χαρίστηκαν οι φόροι που θα έπρεπε να καταβάλουν από το Μάη μέχρι το Δεκέμβρη του 2010.

Φτάνει, λοιπόν, το 2012 και ενώ υποτίθεται θα άρχιζαν να πληρώνουν τον ειδικό φόρο, αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) και δίνει νέα «αναβολή», μεταθέτοντας και πάλι την εφαρμογή του για την 1.1.2013.

Και φτάνουμε στο 2013, όπου θα ξεκινούσε ανυπερθέτως η καταβολή του ειδικού φόρου. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων –να και κάτι, στο οποίο υπάρχει συνέχεια- ψηφίζει νέα «αναβολή» ενός έτους.

Αυτό όμως που είναι το πλέον προκλητικό δεν είναι η νέα αναβολή, αλλά η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο θρασεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι η τυχόν εφαρμογή μέτρου από την 1.1.2013 «δύναται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιριών, με κίνδυνο, σε περίπτωση οικονομικής τους κατάρρευσης, να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία»!

Εν ολίγοις, προσπαθούν να μας πείσουν ότι τους προστατεύουν επειδή προσφέρουν κοινωνικό έργο! Όχι, επειδή εξυπηρετούν τα παιχνίδια τους. Όχι, επειδή δεν τολμούν να τα βάλουν μαζί τους, ούτε επειδή φοβούνται μην τους προκαλέσουν και τους πιάσουν στο «στόμα» τους. Αναβάλουν δηλαδή τα χαράτσια, που οι απεγνωσμένοι πολίτες πληρώνουν κανονικά, επειδή... θα χαθούν θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος.

Άραγε δεν γνωρίζουν, αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή τα κανάλια έχουν διώξει κόσμο και κοσμάκη, έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζόμενων, αναγκάζοντάς τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με τεράστιες μειώσεις μισθών;

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος που ακόμα αμφιβάλλει, ότι αυτός ο φόρος δεν πρόκειται να πληρωθεί ποτέ. Όλα έγιναν για τα μάτια του κόσμου, όπως άλλωστε έκαναν πάντοτε οι κυβερνώντες, όταν καλούνταν να πάρουν αποφάσεις που θα έπλητταν τα κανάλια και τα αφεντικά τους.

Ανελέητοι απέναντι σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, υποτακτικοί μπροστά στους βαρόνους των μίντια. Αυτοί είναι οι κυβερνώντες.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση - Καναλάρχες: Το ταγκό της διαπλοκής

Μυστικά, η κυβέρνηση χαρίζει φόρους στους καναλάρχες