MEDIA

Economist: Γιατί διαφέρει η Κύπρος από τη Φινλανδία

Economist: Γιατί διαφέρει η Κύπρος από τη Φινλανδία

Η απόσταση που χωρίζει την Κύπρο από την Φινλανδία στο χάρτη είναι η μέγιστη που μπορεί να διανύσει κάποιος στην Ευρώπη.


«Την άνοιξη, η εικόνα του ήλιου που αντανακλά στο ατελείωτο χιόνι μπορεί δίνει την ίδια εντύπωση με μια παραλία της Μεσογείου. Οι Ρώσοι τουρίστες και επιχειρηματίες δείχνουν την προτίμησή τους και στις δύο χώρες».

Από οικονομική σκοπιά, όμως, είναι δύο άλλοι κόσμοι, τονίζει ο «Economist» σε δημοσίευμά του για την Κύπρο και την πολιτική που ακολουθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Μέχρι σήμερα, ο Νότος και ο Βορράς ζούσαν μέσα στα δικά τους στερεότυπα: η Κύπρος ως ο τόπος γέννησης της όμορφης, αλλά άστατης Αφροδίτης, που αναδύθηκε μέσα από τα κύματα της Πάφου. Η Φινλανδία, από την άλλη, είναι πατρίδα του μυθικού ήρωα Βαϊναμόινεν, του μοναχικού βάρδου, από το επικό φινλανδικό έργο Καλεβάλα. Ο ήρωας του Βορρά γεννήθηκε από τα κύματα της πρωτόγονης θάλασσας, για να καλλιεργήσει την άγονη γη της Φινλανδίας.

Η μυθολογική διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που ακολουθούν τους κανόνες και σε αυτούς που τους παραβιάζουν εκφράζεται εντυπωσιακά στον τρόπο που οι χώρες της Βαλτικής –από τη Σκανδιναβία, τη Γερμανία και την Πολωνία, μέχρι τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- αναπτύσσονται ραγδαία, ενώ οι οικονομίες χωρών της Μεσογείου –από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία- συρρικνώνονται γρηγορότερα, τονίζει το βρετανικό περιοδικό.