MEDIA

Guardian: Οι Έλληνες ναρκομανείς στρέφονται στη θανατηφόρα shisha

Guardian: Οι Έλληνες ναρκομανείς στρέφονται στη θανατηφόρα shisha

«Κανείς δεν ξέρει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ή shisha, η ναρκωτική ουσία που είναι γνωστή ως 'η κοκαΐνη των φτωχών'», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» σε δημοσίευμά της για την έκταση του προβλήματος στους δρόμους της Αθήνας.


«Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η shisha σκοτώνει. Με 2 ευρώ ή ακόμα και λιγότερο, κατακτά την Ελλάδα, την ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται εδώ και καιρό στο μεταίχμιο της οικονομικής κατάρρευσης».

Στη βρετανική εφημερίδα έχουν μιλήσει χρήστες του ναρκωτικού, οι οποίοι περιγράφουν τις τραγικές συνέπειές του: «Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό και είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα τρελαθείς τελείως. Όμως είναι φθηνό και μπορείς να το βρεις εύκολα, οπότε αυτό κάνουν όλοι», λέει η Μαρία, πρώην ηρωινομανής.

Η shisha είναι το ναρκωτικό χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν άστεγοι τα τελευταία χρόνια της κρίσης και γυρνούν στους δρόμους μέσα στη φτώχεια και την απόγνωση. Περιγράφεται με τον ίδιο τρόπο, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και από τους ίδιους τους χρήστες: πρόκειται για ένα μείγμα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης με οξέα μπαταρίας, λάδι μηχανής ακόμα και σαμπουάν, που μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες σε κατάσταση παράκρουσης και άκρατης βίας.

Η shisha «είναι δολοφόνος, όμως σε κάνει και εσένα να θέλεις να σκοτώσεις. Μπορείς να σκοτώσεις χωρίς να καταλάβεις τι έκανες... Και εξαπλώνεται γρηγορότερα από το θάνατο. Πολλοί χρήστες έχουν ήδη πεθάνει», λέει ο Κωνσταντίνος.

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, περιγράφει σε μία του φράση τη ραγδαία εξάπλωση της ουσίας: είναι το «ναρκωτικό της λιτότητας». Οι έμποροι ναρκωτικών εξειδικεύονται σε τρόπους παραγωγής φτηνών συνθετικών ναρκωτικών, για αυτούς που δεν μπορούν πια να αγοράζουν πιο ακριβά ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη ή η κοκαΐνη.