MEDIA

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ για την ΕΡΤ

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ για την ΕΡΤ

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), συζητήθηκε η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητάει να ανασταλεί η από 11.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, υπό την προεδρία του Σωτ. Ρίζου, αφού ο σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης διάβασε την εισήγησή του, οι νομικοί παραστάτες της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Δημοσίου ανέπτυξαν τις θέσεις τους.

Οι δύο δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριξαν, μεταξύ των άλλων, ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έχει γίνει γνωστή η ζημιά που έχει προκληθεί λόγω των συμβολαίων που «έσπασαν» με παραγωγούς κλπ, εντός και εκτός Ελλάδος, και από το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στους εργαζόμενους, στους οποίους τη μια στιγμή τους δίδεται τμήμα της αποζημίωσής τους και από την άλλη προσλαμβάνονται με δίμηνες συμβάσεις.

Αντίθετα, προσέθεσαν οι συνήγοροι των εργαζομένων, εάν γινόταν η εκκαθάριση εν λειτουργία της ΕΡΤ, τότε θα μπορούσε όχι μόνο να προσδιοριστεί η ζημιά, αλλά και να είχε αποφευχθεί. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι παραβιάστηκε ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις και η νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πάνω στο θέμα αυτό.

Ακόμη, υποστηρίχθηκε, από την πλευρά των εργαζομένων, ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν απαίτηση της τρόικας ή του ΔΝΤ και ότι ο νέος τηλεοπτικός φορέας που έχει δημιουργηθεί δεν έχει έδρα και εκπρόσωπό της.

Ένας εκ των δικηγόρων της ΠΟΣΠΕΡΤ έκανε συχνές αναφορές στο περιεχόμενο της απόφαση του Τμήματος Αναστολών που έχει εκδοθεί από το ΣτΕ για την ΕΡΤ και ο κ. Ρίζος του επισήμανε ότι σήμερα εξετάζεται η αίτηση ακύρωσης και πρέπει να σταματήσουν οι αναφορές στην απόφαση του Τμήματος Αναστολών. Με την πάροδο του χρόνου ο δικηγόρος επανήλθε στο περιεχόμενο της αναστολής και ο πρόεδρος του ΣτΕ τον διέκοψε λέγοντας ότι «αρκετοί λόγοι έχουν εκφωνηθεί σε αυτήν εδώ την αίθουσα, θέλω εγώ και οι δικαστές να καταλάβουμε τα γεγονότα. Πείτε μας τι συμβαίνει στο μέγαρο της Αγίας Παρασκευής». Κι ενώ ο δικηγόρος προσπάθησε να απαντήσει, ο κ. Ρίζος παρενέβη λέγοντας: «Δεν υφίσταται σήμερα η ΕΡΤ. Θα κριθεί από εμάς εάν σωστά έκλεισε ή όχι». Έπειτα από λίγο ο δικηγόρος επανήλθε και πάλι στο θέμα της αναστολής και ο κ. Ρίζος, αφού ρώτησε το όνομα του δικηγόρου, του είπε: «Λοιπόν, τέλος με την αναστολή, εξάλλου ο χρόνος που σας είχε δοθεί για αγόρευση τελείωσε».

Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου παραδέχθηκαν μεν ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος περί ομαδικών απολύσεων, αλλά είπαν ότι αυτό έγινε επειδή η εφαρμογή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις προϋποθέτει την ύπαρξη εργοδότη, κάτι που στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν συντρέχει. Και προσέθεσαν ότι «λύθηκε η ΕΡΤ, άρα δεν υπάρχει εργοδότης». Παράλληλα, τόνισαν ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν δημιουργείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκαν διαχρονικά στις ενέργειες που έχουν γίνει για τη λειτουργία του νέου κρατικού τηλεοπτικού φορέα.

Τέλος, οι δικηγόροι του Δημοσίου, τόνισαν ότι ο νέος τηλεοπτικός φορέας «έχει πλουσιότατο και πλήρες πρόγραμμα».