MEDIA

Ο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» έκλεισε 84 χρόνια στον αέρα!

Ο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» έκλεισε 84 χρόνια στον αέρα!

Ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο Ραδιοφωνικούς Σταθμούς - η «Φωνή της Ρωσίας» - γιόρτασε τα γενέθλιά του. 84 χρόνια πριν, από τη Μόσχα άρχισε η μετάδοση προγραμμάτων στα γερμανικά και στη συνέχεια ο αριθμός των γλωσσών αυξανόταν όλο και περισσότερο.

Η πρώτη εκπομπή στα ελληνικά μεταδόθηκε στις 15 Αυγούστου του 1941. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου η «Φωνή της Ρωσίας» ενημερώνει τον κόσμο για τη ζωή στη χώρα μας, προσπαθώντας να γίνει πιο οικεία στους κατοίκους των άλλων κρατών.

Στις 29 Οκτωβρίου του 1929 οι κάτοικοι των ξένων χωρών, άκουσαν για πρώτη φορά το διακριτικό σύνθημα του Ραδιοσταθμού της Μόσχας. Έτσι, στον κόσμο εμφανίστηκε ο πρώτος διεθνής Ραδιοφωνικός Σταθμός. Καθήκον του ήταν να μιλάει στους ξένους για τη Σοβιετική Ένωση. Αρχικά ο ξενόγλωσσος Σταθμός ονομαζόταν Ράδιο Μόσχας. Αργότερα μετονομάστηκε και σήμερα ονομάζεται «Η Φωνή της Ρωσίας». Η πρώτη εκπομπή από τη Μόσχα μεταδόθηκε στα γερμανικά. Πολύ σύντομα στο εξωτερικό άκουσαν προγράμματα στα γαλλικά και τα αγγλικά. Εξάλλου, ο δεύτερος Διεθνής Ραδιοσταθμός - το BBC - εμφανίστηκε τρία χρόνια αργότερα και η «Φωνή της Αμερικής» - μετά από 7 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια 80 και πάνω ετών πολλά έχουν αλλάξει: η διαπασών μετάδοσης, τα είδη πομπών, το πληροφορειακό περιβάλλο και ο τρόπος προβολής των ειδήσεων. Οι πολυμεσικές τεχνολογίες έβαλαν την Ραδιοφωνία σε νέα τροχιά, διευρύνοντας τα σύνορα των κρατών και συντελώντας στην προσέγγιση των ηπείρων. Χάρη στο Διαδίκτυο και την ψηφιακή τεχνολογία μετάδοσης προγραμμάτων, οι κάτοικοι διαφόρων χωρών του κόσμου δεν ακούνε μόνο τις εκπομπές και δεν παρακολουθούν μόνο βίντεο προγράμματα, αλλά και έχουν στενές επαφές και βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με το Ραδιοφωνικό Σταθμό.

Σήμερα τα προγράμματα της «Φωνής της Ρωσίας» ακούγονται σε 30 και πάνω γλώσσες. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φιλικές σχέσεις με τη Διεθνή Ραδιοφωνία της Ρωσίας στα κοινωνικά δίκτυα Facebook, Twitter, VKontakte, YouTube, Google+ και Weibo.

Η «Φωνή της Ρωσίας» διαθέτει πέντε γραφεία στο εξωτερικό: στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, την Κωνσταντινούπολη και το Κίεβο. Όπως προκύπτει από τις κοινωνιολογικές έρευνες, ακούν το ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» πάνω από εκατό εκατομμύρια άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων και ηλικιών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Σήμερα, η «Φωνή της Ρωσίας» περιλαμβάνεται στην πρώτη πεντάδα των πιο δημοφιλών Ραδιοσταθμών του κόσμου. Μεταδίδει εκπομπές σε 160 χώρες σε βραχέα και μεσαία κύματα, σε διαπασών FM και μέσω δορυφορικών καναλιών. Κάθε μέρα - πάνω από εκατόν εβδομήντα ώρες. Για την ιστορία, τον πολιτισμό, την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική της Ρωσίας μιλούν περίπου 1500 υλικά ήχου, βίντεο και κείμενα την εβδομάδα. Η «Φωνή της Ρωσίας» ήταν πάντα βήμα έκφρασης διαφορετικών απόψεων. Η Ρωσία είναι ανοιχτή χώρα και η «Φωνή της Ρωσίας» είναι ανοιχτή στο ακροατήριο των κοντινών και των απομακρυσμένων χωρών του κόσμου.