MEDIA

«Halfthesky»:Ντοκιμαντέρ για τη βία γυναικών στον Alpha

«Halfthesky»:Ντοκιμαντέρ για τη βία γυναικών στον Alpha

Σήμερα, 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Alpha θα προβάλει, στις 23:30, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Halfthesky», όπου εμφανίζονται οι Τζόρτζ Κλούνεϊ, Μεγκ Ράιαν, Έυα Μέντες, Γκάμπριελ Γιούνιον, Νταϊάν Λέιν, Αμέρικα Φερέρα, Ολίβια Γουάιλντ, Χίλαρι Κλίντον κ.α.

Το δεύτερο μέρος θα προβληθεί την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 00:45.

Το ντοκιμαντέρ, αμερικανικής παραγωγής του 2012, είναι εμπνευσμένο από το βραβευμένο με Πούλιτζερ best – seller «Half TheSky: Turning Oppressioninto Opportunityfor Women Worldwide», των καταξιωμένων δημοσιογράφων Νίκολας Κρίστοφ και Σέριλ Γου Νταν και αποτελεί μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org).

Πρόκειται για ένα διεθνές οδοιπορικό στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, με επίκεντρο τη γενναία προσπάθεια αντιμετώπισης ενός ολέθριου κοινωνικού φαινομένου: την καταπίεση των γυναικών και τα πολλά της πρόσωπα, κυρίως σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Το μήνυμα είναι η ευαισθητοποίηση όλων απέναντι σε αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα αλλά και ένα κάλεσμα συμμετοχής στη διεθνή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ριζικά. Μέσα από την εκπαίδευση, αλλά και με την κατάλληλη οικονομική ενίσχυση, το μήνυμα που πρέπει να γίνει σαφές σήμερα είναι ότι «οι γυναίκες δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση».

Χωρισμένο σε δύο μέρη, το ντοκιμαντέρ «Halfthesky» μας μεταφέρει σε δέκα διαφορετικές χώρες, όπου η καθημερινή ζωή των γυναικών δοκιμάζεται με τους πιο βάναυσους τρόπους. Ο μαχητικός δημοσιογράφος Νίκολας Κρίστοφ, μαζί με έξι γνωστά πρόσωπα του αμερικανικού θεάματος, έρχονται σε επαφή με γυναίκες και κορίτσια, που ζουν κάτω από τις πιο καταπιεστικές συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, ρατσισμού, προκαταλήψεων και εκμετάλλευσης.

Μετά την αρχική εισαγωγή του Τζορτζ Κλούνεϊ, οι εικόνες ενός γνωστού «άγνωστου» κόσμου που ξεδιπλώνονται είναι αποστομωτικές: ενδοοικογενειακή βία, γυναικεία θνησιμότητα, σεξουαλική εκμετάλλευση, trafficking, κλειτοριδεκτομή, εκπόρνευση. Όμως, σε αυτό το ταξίδι δεν έχουν θέση μόνο τα θύματα που υπομένουν, αλλά κυρίως τα θύματα που τολμούν να αντιδρούν και να σηκώνουν το ανάστημά τους με κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους. Καθώς άλλωστε το ντοκιμαντέρ είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την αφύπνιση του ενδιαφέροντος απέναντι στη «κορυφαία ηθική πρόκληση» της εποχής μας, στόχος είναι να αναδειχτούν οι φωνές εκείνες που, παρά τις αντιξοότητες, παλεύουν γενναία για να αλλάξουν τις ζωές τους και τις ζωές των άλλων που δοκιμάζονται γύρω τους.