MEDIA

Έκτορας Γιαλοψός: «Τώρα θα μιλάτε με μένα, αύριο με την ψυχή μου»

Έκτορας Γιαλοψός: «Τώρα θα μιλάτε με μένα, αύριο με την ψυχή μου»

Στο βιβλίο της δημοσιογράφου Γεωργίας Λινάρδου, «MAY DAY, 10 μοιραίες πτήσεις», καταγράφονται οι τελευταίες ώρες των τριών πιλότων του μοιραίου ελικοπτέρου το ξημέρωμα της κρίσης των Ιμίων.

«Τώρα θα μιλάτε με μένα, αύριο με την ψυχή μου». Αυτή ήταν η φράση που ανέφερε ο Εκτορας Γιαλοψός ένας από τους τρεις μοιραίους πιλότους του ελικοπτέρου που κατέπεσε στα Ιμια τον Ιανουάριο του 1996.

Οι τελευταίες ώρες των τριών πιλότων του ελικοπτέρου καταγράφονται σε ένα συγκλονιστικό βιβλίο: May Day, 10 μοιραίες πτήσεις της δημοσιογράφου Γεωργίας Λινάρδου το οποίο έχει προλογίσει η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

«...Δέκα μέρες προτού το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού "Αγκούστα Μπελ 212" με τον αριθμό "21" βουλιάξει στα νερά του Αιγαίου, τον Ιανουάριο του 1996. Τότε που οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία έμοιαζαν με μανιασμένα κύματα, εκείνος το είχε πει στον αδελφό του. "Γιώργο, σε δέκα μέρες θα πεθάνω"». Αυτό είχε πει ο Εκτορας Γιαλοψός στον αδελφό του Γιώργο.
Το βιβλίο βασίζεται σε μαρτυρίες συναδέλφων τους, των οικογενειών και των φίλων των πιλότων του πολεμικού ναυτικού που βρήκαν τραγικό θάνατο τη βραδιά των Ιμίων.

μαυ 2

Τι συνέβη λίγες ώρες πριν ο Χριστόδουλος Καραθανάσης κατέβει στη βάση των ελικοπτέρων στο Κοτρώνι για να απογειωθεί μαζί με τους συναδέλφους του στα Ιμια;
«..."Μισό λεπτό και κατεβαίνω". Ανεβαίνει στο δωμάτιό του και βάζει μερικά πράγματα σε ένα βαλιτσάκι. "Αυτά να παραδοθούν στη γυναίκα μου". Μαζί "μ' αυτά" ήταν και η βέρα του!». Τα πράγματα λίγες μέρες αργότερα παραδόθηκαν στην μοιραία σύζυγο του άτυχου κυβερνήτη όπως και η βέρα τους, ο ίδιος όμως δεν επέστρεψε ποτέ»...