ΕΣΗΕΑ: Προβληματισμός και έκπληξη από την απόφαση του ΣτΕ για ΕΡΤ

ΕΣΗΕΑ: Προβληματισμός και έκπληξη από την απόφαση του ΣτΕ για ΕΡΤ

Μετά την ΠΟΕΣΥ ήρθε η σειρά της ΕΣΗΕΑ να εκφράσει την έκπληξη αλλά και τον προβληματισμό της από την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ τον περασμένο Ιούνιο.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έκπληξη και τον προβληματισμό του για την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία (αν αληθεύουν οι διαρροές που έγιναν στον Τύπο), το λουκέτο στην ΕΡΤ είναι συνταγματικό και καλώς καμωμένο. Αυτό, που στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία, ο δημοσιογραφικός κόσμος, η διεθνής κοινή γνώμη, όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη, εξέλαβαν ως μια πραξικοπηματικού τύπου κίνηση, για το ΣτΕ ήταν μια απλή κυβερνητική απόφαση, που δεν παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας και τη νομιμότητα.

Εάν αληθεύουν οι διαρροές, το ΣτΕ έκρινε, με οριακή πλειοψηφία, συνταγματική την κατάργηση της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων και διότι από πουθενά (Σύνταγμα και νόμους) δεν προκύπτει υποχρέωση λειτουργίας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη χώρα μας με «εργοδότη» το κράτος, κάτι που υποστήριξε στη δίκη του περασμένου Σεπτεμβρίου η πλευρά του Δημοσίου. Πρόκειται για καινοφανείς θεωρίες, οι οποίες, εκτός του ότι αντίκεινται στην βασική υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει στους πολίτες ενημέρωση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, ως δημόσια αγαθά, αντιφάσκουν και με την ίδια την απόφαση 236/2013 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ότι πρέπει να λειτουργεί διαρκώς και αδιαλείπτως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ως δημόσια υπηρεσία με τη λειτουργική έννοια».