MEDIA

Τουρκοκυπριακός Τύπος: Η επίσκεψη Τσίπρα μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα

Τουρκοκυπριακός Τύπος: Η επίσκεψη Τσίπρα μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο και η απόφαση του "κακουργιοδικείου" ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, να καταδικάσει την ύποπτη σε πέντε χρόνια φυλάκισης για τα τέσσερα θύματα, μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στην απαλλοτρίωση ε/κ νεκροταφείου που θα χρησιμοποιηθεί σε έκταση που θα χρησιμοποιηθεί ως βοσκότοπος, στα σχόλια Οζντίλ Ναμί για την επίσκεψη Τσίπρα, την συνέντευξη της Σιμπέλ Σιμπέρ κ.ά.

Η εφημερίδα "Αφρίκα" (Αφρική) με τίτλο "Ο Τσίπρας πήγε στο χώρο εκτέλεσης" γράφει ότι ο ερχομός του προκάλεσε ενθουσιασμό, δεν είπε κάτι που να κάνει τις καρδιές να χορέψουν, όπως έκανε κάτι άλλο πολύ εντυπωσιακό, πήγε στη φυλακή των ανδρών της ΕΟΚΑ που έδιναν τον αγώνα για ανεξαρτησία εναντίον των Άγγλων και στο χώρο εκτέλεσης δια απαγχονισμού και στη συνέχεια άφησε στεφάνι στους τάφους εκεί. Αλλού αναφέρει ότι χώρος όπου ήταν και το ε/κ νεκροταφείο στο Ριζοκάρπασο δόθηκε από την "διεύθυνση" βακουφίων και θα χρησιμοποιηθεί ως βοσκότοπος για την τροφή των ελεύθερων γαϊδουριών που ζουν στην χερσόνησο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ποινή της Τσιγντέμ Αλτίνφιντζιαν για το πολύνεκρο δυστύχημα πέρυσι ορίστηκε στα 5 χρόνια φυλάκιση.

Η εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" (Φωνή του λαού) με τίτλο "Τέσσερις ζωές πέντε χρόνια" αναφέρεται στηνΤσιγντέμ Αλτινφιντζάν η οποία πέρυσι παρέσυρε στο θάνατο τέσσερις ακαδημαϊκούς και στην απόφαση "δικαστηρίου" για την πενταετή φυλάκιση της. Στο δεύτερο θέμα του πρωτοσέλιδου της η εφημερίδα αναφέρεται στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά την οποία έστειλε μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Τουρκία.

Με τίτλο "4 ψυχές 5 χρόνια" η εφημερίδα "Χαβαντίς" (Είδηση) γράφει ότι το "δικαστήριο" βρήκε ελαφρυντικά τις ελλείψεις υποδομής στο δρόμο Λευκωσίας – Αμμοχώστου όπου σημειώθηκε το δυστύχημα με τις τέσσερις νεκρές καθηγήτριες και επεδίκασε την Αλτίνφιντζιαν σε 5 χρόνια φυλάκιση, ποινή που η κοινή γνώμη βρήκε μικρή, όπως αναφέρει. Αλλού γράφει ότι κατά την επίσκεψή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε στήριξη σε μια ομοσπονδιακή λύση και αντέδρασε στο Μπαρμπαρός. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο "υπεξ" Οζντίλ Ναμί σχολιάζοντας την επίσκεψη Τσίπρα δήλωσε πως θα πρέπει να ενθαρρυνθούν απτά βήματα και θα πρέπει να πείσει τον Ε/κ ηγέτη να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Με τίτλο "Η λύση είναι σημαντική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις" η εφημερίδα "Κίπρις" (Κύπρος) γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από την συνάντηση με τον "ε/κ ηγέτη" Νίκο Αναστασιάδη και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι η λύση του Κυπριακού είναι η λυδία λίθος στις σχέσεις Ελάδας – Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ε/κ και τ/κ οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος ανέφερε ότι ήρθε ο καιρός για λύση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε πέντε χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε η Τσιγντέμ Αλτινφιντζάν, η οποία παρέσυρε στο θάνατο τέσσερα άτομα σε οδικό δυστύχημα πέρυσι.

Η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" (Νέα τάξη) με τίτλο "Η ευθεία στάση είναι συναίνεση" αναφέρεται στην συνέντευξη που έδωσε σε νέους δημοσιογράφους της εφημερίδες η υποψήφια του ΡΤΚ, Σιμπέλ Σιμπέρ και ανέλυσε το όραμα και τους στόχους της, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι με τον δρόμο της σύγκρουσης, αλλά με την συναίνεση που θα μπορέσουν να επιτύχουν (αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που χειρίζεται Κυπριακό και εσωτερικά ζητήματα ο Ντερβίς Έρογλου). Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη Τσίπρα και δημοσιεύει φωτογραφία με την χειραψία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έξω από το Προεδρικό προτάσσοντας την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι το Κυπριακό αποτελεί την λυδία λίθο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η λύση πρέπει να μεταφραστεί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι οικογένειες των θυμάτων του τροχαίου αντέδρασαν έντονα στην ποινή 5 ετών που επιβλήθηκε στην Αλτίνφιντζιαν.

-

Σχετικές ειδήσεις