MEDIA

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού τύπου (6/2/2015)

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού τύπου (6/2/2015)

Η διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε δημοσιογράφους τ/κ και τουρκικών ΜΜΕ χθες (5/2/2015) στο Προεδρικό και η διαμαρτυρία των κατοίκων της Λουρουτζίνας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Αναφορά γίνεται επίσης στην επέμβαση που υποβλήθηκε ο "βουλευτής" ΡΤΚ και πρώην γγ του κόμματος, Ομέρ καλιοντζού, στη διαμαρτυρία συντεχνίας για τις τελευταίες προσλήψεις στην "επαρχιακή διοίκσηη" Αμμοχώστου με παρέμβαση του Ντερβίς Έρογλου, στον ομαδικός τάφο Τ/κ που εντοπίστηκε στο Παραλίμνι κ.ά.

Η εφημερίδα "Αφρίκα" (Αφρική) με τίτλο "Η εξέγερση της Λουρουτζίνας" αναφέρεται στην εκδήλωση των κατοίκων του χωριού που πραγματοποιήθηκε χθες έξω από την "βουλή" επειδή για χρόνια τώρα πηγαινόερχονται στα σπίτια τους υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και οι δεν μπορούν να δεχθούν επισκέψεις αφού οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να πάρουν εύκολα άδεια για να περάσουν. Δημοσιεύει μια μεγάλη φωτογραφία νεαρών που πήραν μέρος στην διαμαρτυρία και κρατούσαν πλακάτ που έγραφε "Υπάρχει ένα μέρος σε αυτή τη χώρα που το διαβατήριο ή η ταυτότητα κρατείται ενέχυρο για να μπεις στο χωριό". Στο δεύτερο θέμα του πρωτοσέλιδου αναφέρει ότι οι "τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας" εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με είδηση που μετέδωσε χθες η εφημερίδα για την πρόκληση φωτιάς από βόμβα, διαψεύδοντας ότι χρησιμοποιήθηκε βόμβα από το στρατό ή ξέσπασε φωτιά, όπως έγραφε το δημοσίευμα.

Με τίτλο "Προς το τέλος το θέμα της υπηκοότητας" η εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" (Φωνή του λαού) γράφει ότι υποβλήθηκε στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ένα νέο σχέδιο "νόμου" περί υπηκοότητας, το οποίο απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό την κοινή γνώμη και αναμένεται να κατατεθεί στην "βουλή" αφού πάρει την τελικού του μορφή. Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της αναφέρεται επίσης στη διάσκεψη Τύπου του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σε Τ/κ και Τούρκους δημοσιογράφους όπου, μεταξύ άλλων, έστειλε μήνυμα στους "ψηφοφόρους" για τις "προεδρικές" εκλογές καλώντας τους να δουν την βούληση των υποψηφίων για λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη ποινή φυλάκισης ρεκόρ έξι χρόνων σε κατηγορούμενο ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφόρω την ώρα που έπαιρνε ένα κιλό συνθετικού ναρκωτικού "μπονζάϊ" από μέρος που το είχε κρύψει.

Η εφημερίδα "Χαβαντίς" (Είδηση) με τίτλο "Το ψέμα της ΝAVTEX" αναφέρεται σε ερώτηση που απηύθυνε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην διάσκεψη Τύπου χθες, για την ναυτική οδηγία του Πίρι Ρέις το 2011 και πως τότε ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν έφυγε από τις συνομιλίες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του απάντησε ότι τότε το πλοίο είχε μείνει στα βόρεια του νησιού. Η εφημερίδα δημοσιεύει την NAVTEX του Πίρι Ρεις και γράφει ότι η οδηγία δείχνει καθαρά ότι οι έρευνες αφορούσαν και κομμάτι του οικοπέδου 12. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο "βουλευτής" του ΡΤΚ, Ομέρ Καλιοντζού υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη αγγειογραφία και η κατάστασή του είναι σταθερή. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων KTAMS πραγματοποίησε χθες διαμαρτυρία στο "προεδρικό" για τους διορισμούς στην "επαρχιακή διοίκηση" Αμμοχώστου, κατηγορώντας τον Ντερβίς Έρογλου για άμεση παρέμβαση.

Με τίτλο "Είμαι έτοιμος για λύση" η εφημερίδα "Κίπρις" (Κύπρος) γράφει ότι ο Πρόεδρος Νικος Αναστασιάδης δήλωσε χθες στην διάσκεψη Τύπου που έδωσε χθες σε τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ πως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απίθανο να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν μπόρεσε να καταλάβει γιατί 6 ημέρες πριν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX. Αλλού αναφέρεται στην διαμαρτυρία των κατοίκων της Λουρουτζίνας μπροστά στη "βουλή" και γράφει ότι δόθηκε τέλος όταν ο "πρωθυπουργός" Οζκάν Γιοργκαντζίογλου τους υποσχέθηκε πως θα αρχίσει η κατασκευή του νέου δρόμου. Ενας νεαρός διαμαρτυρόμενος έφερε πλακάτ που έγραφε "Κι αν δεν καταλαβαίνεται τούρκικα Je suis Lurucina". Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στον ομαδικό τάφο στο Παραλίμνι εικάζεται ότι εντοπίστηκαν τα οστά 13 Τ/κ που δολοφονήθηκαν το 1964.

Η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" (Νέα Τάξη) με τίτλο "Τραβήξαμε πολλά" αναφέρεται στην διαμαρτυρία των κατοίκων της κατεχόμενης Λουρουτζίνας αφού εδώ και 40 χρόνια τα προβλήματα που αφορούν την είσοδό τους στο χωριό παραμένουν άλυτα, ενώ μετά από συζητήσεις με την "κυβέρνηση" δεν κατάφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αλλού αναφέρεται στη διάσκεψη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε Τουρκοκύπριους και Τούρκους δημοσιογράφους και προτάσσει την αναφορά του "είμαι καλά στην υγεία μου, έτοιμος να γυρίσω στο διάλογο". Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κατάρρευση οικοδομής αυτή τη φορά στην Μόρφου.

Σχετικές ειδήσεις