MEDIA

Μηχανή αναζήτησης για τη «σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου

Μηχανή αναζήτησης για τη «σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου

Μία νέα μηχανή αναζήτησης, την οποία αναπτύσσει η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου έχει στόχο να «ρίξει φως» στη «σκοτεινή πλευρά» του Διαδικτύου, το αποκαλούμενο Dark Web, το οποίο δεν εντοπίζουν οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης, όπως το Google και το Bing.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Wired, το εν λόγω project, υπό την κωδική ονομασία Memex, είναι υπό ανάπτυξη εδώ και έναν χρόνο και αναπτύσσεται από 17 διαφορετικές ομάδες που συνεργάζονται με την DARPA.

Ενδεικτικά, το Google, το Yahoo και το Bing μπορούν να «βλέπουν» μόλις το 5% του Διαδικτύου- το Memex επιδιώκει τη δημιουργία ενός καλύτερου «χάρτη».

Το βασικό θέμα, όπως ανέφερε ο Dr. Κρις Γουάιτ, υπεύθυνος του προγράμματος, είναι να αντιμετωπιστεί η προσέγγιση «one-size-fits-all» όσον αφορά στο Ίντερνετ, όπου τα αποτελέσματα αναζητήσεων βασίζονται στις διαφημίσεις και το ranking.

Για αυτό τον σκοπό το Memex δεν θα ψάχνει απλά υλικό από τα εκατομμύρια ιστοσελίδες που αγνοούνται από τις κανονικές μηχανές αναζήτησης, αλλά παράλληλα θα καταγράφει και χιλιάδες sites από το Dark Web – όπως το διαβόητο Silk Road και άλλα που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του ανώνυμου δικτύου TOR.

Σχετικές ειδήσεις