MEDIA

Γνωρίζουμε αρκετά για το ασφαλές «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο;

Γνωρίζουμε αρκετά για το ασφαλές «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο;

Η ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως από τη στιγμή που παιδιά και έφηβοι είναι διαρκώς online. Γι' αυτό και η 10η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί σε Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με πολλές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημέρα.

Του Δημήτρη Μαλλά

Πόσο καλά, όμως, γνωρίζουν οι Έλληνες τι δυνατότητες έχουν για να διασφαλίσουν την ασφαλή πλοήγηση τους στις ιστοσελίδες; Επιδιώκοντας να απαντήσει αυτό το ερώτημα η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα online έρευνα με συμμετοχή 1000 χρηστών οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Τα αποτελέσματα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Wind η οποία υποστήριξε αυτή την online έρευνα μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης kids@safety, δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο αν και έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε:

· 7 στους 10 (67,58%) γνωρίζουν ότι επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών και 8 στους 10 γνωρίζουν ότι μπορούμε να διαγράψουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε οποιονδήποτε από τους «φίλους» μας στο Facebook χωρίς αυτός να «παρεξηγηθεί» καθώς το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες.

· Ωστόσο είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους καθώς 4 στους 10 δε γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η «Πολιτική Απορρήτου» ενός ιστοχώρου

· Η συντριπτική πλειονότητα (70,42%) δε γνωρίζει από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουμε λογαριασμό “gmail”, και η οποία είναι τα 13 έτη. Μόνο ένα 29,57% απαντά σωστά, ενώ ένα 23,34% θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός.

· Μόνο 28,38% απαντά σωστά πως όταν στέλνουμε ένα e-mail σε αποδέκτες που είναι όλοι δικοί μας φίλοι, βάζουμε όλες τις διευθύνσεις στον τομέα «BCC (blind carbon copy)», καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα αν είναι όλοι και μεταξύ τους φίλοι, οπότε θέλουν να γίνει γνωστή η ηλεκτρονική τους διεύθυνση (που αποτελεί προσωπικό δεδομένο).

· Σχεδόν 1 στους 2 (42,83%) πιστεύει ότι επιτρέπεται το «κατέβασμα» βίντεο από το YouTube, μια ενέργεια που απαγορεύεται...


Συγκεκριμένα, 7 στους 10 (67,58%) γνωρίζουν ότι επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών και 8 στους 10 γνωρίζουν ότι μπορούμε να διαγράψουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε οποιονδήποτε από τους «φίλους» μας στο Facebook χωρίς αυτός να «παρεξηγηθεί» καθώς το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες.

Ωστόσο, είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους καθώς 4 στους 10 δε γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η «Πολιτική Απορρήτου» ενός ιστοχώρου.

Η συντριπτική πλειονότητα (70,42%) δε γνωρίζει από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουμε λογαριασμό “gmail”, και η οποία είναι τα 13 έτη. Μόνο ένα 29,57% απαντά σωστά, ενώ ένα 23,34% θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός.

Μόνο 28,38% απαντά σωστά πως όταν στέλνουμε ένα e-mail σε αποδέκτες που είναι όλοι δικοί μας φίλοι, βάζουμε όλες τις διευθύνσεις στον τομέα «BCC (blind carbon copy)», καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα αν είναι όλοι και μεταξύ τους φίλοι, οπότε θέλουν να γίνει γνωστή η ηλεκτρονική τους διεύθυνση (που αποτελεί προσωπικό δεδομένο). Τέλος, σχεδόν 1 στους 2 (42,83%) πιστεύει ότι επιτρέπεται το «κατέβασμα» βίντεο από το YouTube, μια ενέργεια που απαγορεύεται.

Σχετικές ειδήσεις