MEDIA

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (21/4/2015)

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου (21/4/2015)

Η απόφαση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος να στηρίξει στο δεύτερο γύρο των "προεδρικών εκλογών" τον Μουσταφά Ακιντζί είναι το κύριο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται και στην ανθρώπινη τραγωδία που οδήγησε στο θάνατο 20 μετανάστες, στο νέο εργατικό ατύχημα σε ανεγειρόμενη οικοδομή και στις δηλώσεις των θρησκευτικών ηγετών στο νησί.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο "Δυνατή στήριξη στον Ακιντζί", γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) αποφάσισε χθες να στηρίξει τον Μουσταφά Ακιντζί στις παράνομες εκλογές της Κυριακής. "Μια στήριξη πολυαναμενόμενη, η οποία θα οδηγήσει την περίοδο Έρογλου στο τέλος της" γράφει ο αρθρογράφος. Αναφορά γίνεται και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ντερβίς Έρογλου στα γραφεία του ΡΤΚ, πριν τη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, για να ζητήσει τη στήριξη του ΡΤΚ στην αναμέτρηση της Κυριακής με τον Μουσταφά Ακιντζί. Γράφει ακόμα ότι ετοιμάστηκαν τα ψηφοδέλτια για το δεύτερο γύρο των "προεδρικών εκλογών" της Κυριακής με πρώτο τον Μουσταφά Ακιντζί και δεύτερο τον Ντερβίς Έρογλου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο "Συνεργασία της αριστεράς ενάντια στον Έρογλου", αναφέρεται στην απόφαση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) να στηρίξει τον Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών. Αλλού γράφει ότι η κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ στη χθεσινή της συνεδρία αποφάσισε ακόμα όπως συνέλθει στις 27 Απριλίου για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μετά την ήττα της υποψήφια του κόμματος Σιμπέλ Σιμπέρ. Κάνει ακόμα αναφορά στα δημοσιεύματα που αφορούν τις "εκλογές" στον ε/κ Τύπο και αναδημοσιεύει πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο "Το "ναι" του ΡΤΚ για την κοινή επιτυχία", γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ανακοίνωσε ψες ότι το κόμμα του αποφάσισε να στηρίξει τον Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο γύρο των "προεδρικών εκλογών" ενώ η κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ θα συνέλθει στις 27 Απριλίου για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της αναφέρεται και στο μεγάλο ποσοστό αποχής. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 62,35%. Γράφει ακόμα ότι από ύψος τριών μέτρων ανεγειρόμενης οικοδομής στον κατεχόμενο Άγιο Σέργιο έπεσε εργάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο "Το ΡΤΚ είπε Ακιντζί", αναφέρεται στην ψεσινή συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος να στηρίξει τον Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα την Κυριακή. Αλλού γράφει ότι ακόμα μια τραγωδία στη Μεσόγειο συγκλονίζει το παγκόσμιο αφού χθες πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε, οδηγώντας στο θάνατο 20 άτομα. Γράφει ακόμα ότι, σε νέο εργατικό ατύχημα τραυματίστηκε ο 43χρονος Ισμαίλ Ουρουτσούογλου, ο οποίος έπεσε από στέγη ανεγειρόμενης οικοδομής με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με εγκεφαλική αιμορραγία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο "Ο πρόεδρος των θρησκευτικών υποθέσεων Αταλάι κάνει του κεφαλιού του", αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του επικεφαλής του τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων Ταλίπ Αταλάι να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εναντίον του Αταλάι διερευνάται ποινική υπόθεση και για το λόγο αυτό η Διεύθυνση βακουφίων τον απομάκρυνε από τα καθήκοντα του μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης. Γράφει ακόμα ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα αποφάσισε όπως στηρίξει τον Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του διευθυντή της εταιρείας "Γκεζιτσί", Μουράτ Γκεζιτσί, για τις παράνομες εκλογές, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι δύσκολη η επανεκλογή Έρογλου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις