MEDIA

«Φρενάρει» η ανάπτυξη του Διαδικτύου

«Φρενάρει» η ανάπτυξη του Διαδικτύου

Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ την ίδια στιγμή οι ρυθμοί ανάπτυξης του μέσου επιβραδύνονται.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η τελευταία έρευνα (http://www.broadbandcommission.org/publications/Pages/SOB-2015.aspx) της Επιτροπής Ευρυζωνικότητας του ΟΗΕ (United Nations Broadband Commission), σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος του 2015 περίπου 3,2 δισ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 43,4% του παγκόσμιου πληθυσμού όταν ο στόχος του ΟΗΕ είναι το 60% μέχρι το 2020.

Μάλιστα, η επιτροπή θεωρεί ότι το ορόσημο των 4 δισ. χρηστών του Διαδικτύου δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν το 2020, δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης των χρηστών παρουσιάζει πτώση. Συγκεκριμένα, το 2015 είναι στο 8,1% έναντι 8,6% το 2014, ενώ μέχρι το 2012 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν διψήφια. Εντυπωσιακό είναι πάντως ότι ο ρυθμός αύξησης των χρηστών του Facebook είναι υψηλότερος σε σχέση με εκείνον του Internet.

Η έρευνα τονίζει ότι ενώ στις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη τα ποσοστά διείσδυσης πλησιάζουν το ζενίθ τους, στις 48 πιο φτωχές χώρες του πλανήτη το 90% των εκεί κατοίκων είναι offline. Η επιτροπή αποδίδει την επιβράδυνση στο υψηλό κόστος δημιουργίας ενσύρματων υποδομών αλλά και στην πτώση που παρατηρείται στους ρυθμούς αύξησης των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.

Σχετικές ειδήσεις