MEDIA

Ειδομένη: Από τα σύνορα ξεκίνησε η... Ντροπή φίμωσης του Τύπου!

Ειδομένη: Από τα σύνορα ξεκίνησε η... Ντροπή φίμωσης του Τύπου!

Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αποφάσισε τον αποκλεισμό των ανθρώπων του Τύπου κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την απομάκρυνση μεταναστών από την Ειδομένη; Αν αυτή δεν είναι κλωτσιά στα σωθικά της Δημοκρατίας, τι άλλο να περιμένουμε;

Της Γεωργίας Λινάρδου

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) καταγγέλλει: «Επιχείρηση και εναντίον δημοσιογράφων στην Ειδομένη».

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υποστηρίζοντας πάντα την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, καταγγέλλει την απόπειρα φίμωσης των δημοσιογράφων από τις Αστυνομικές Αρχές. Θεωρούμε, ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν προσπάθεια περιορισμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθεροτυπίας».

Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης αποκαλύπτει σε ανακοίνωσή της: «Υπό το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί προσήγαγαν στις 06.30 π.μ. στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη, με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και η επίδειξη του δελτίου αναγνώρισης από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κρίθηκαν από τους αστυνομικούς επαρκής λόγος για να σταματήσει η προσαγωγή των συναδέλφων».

Υποστηρίζουν οι άνθρωποι της ΕΣΗΕΜΘ πως: «Η προστασία του πολίτη, η οποία είναι αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋποθέτει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την ανεμπόδιστη άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο περιορισμός τους προστατεύει μόνο αμφίβολα επικοινωνιακά συμφέροντα όσων τον επιβάλλουν».

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας αναφέρει με σκωπτικό ύφος πως η αστυνομία δεν ήθελε την παρουσία μαρτύρων στη… φιλανθρωπική της δράση και συνεχίζει στο ίδιο ύφος: «Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας».

Ο κυβερνητικός αντίλογος

Σε μία προσπάθεια να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, υποστήριξε κατά την διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ: «Σε μια τέτοια επιχείρηση που είχε τους κινδύνους που σας είπα, δεν μπορούσαν να γυροφέρνουν μέσα στα πόδια της Αστυνομίας είτε φωτορεπόρτερ είτε δημοσιογράφοι. Δεν επιτρέπεται, όχι γιατί έχουμε κάτι να κρύψουμε, αλλά για λόγους ασφαλείας των ίδιων. Τώρα αν έπρεπε να πάνε στα 100 μέτρα πιο πέρα, έπρεπε να πάνε στα 100 μέτρα. Μα γιατί δεν πήγαν στα 100 και πήγαν πολύ μακρύτερα; Κακώς πήγαν πολύ μακρύτερα, αλλά δεν μπορούσαν οπωσδήποτε να είναι μέσα στην επιχείρηση, δεν επιτρέπεται, όχι γιατί έχουμε κάτι να κρύψουμε, αλλά για λόγους ασφαλείας των ίδιων».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας υπεραμύνθηκε της απόφασης της αστυνομίας υποστηρίζοντας πως: «Δεν υπάρχει επιχείρηση αστυνομίας που να είναι μέσα οι δημοσιογράφοι. Η αστυνομία διαφύλαξε την ειρηνική αποχώρηση των προσφύγων, έκανε μία πολύ καλή επιχείρηση. Είχαμε πληροφορίες για ματσέτες, για βία. Παντού όπου και αν έχω πάει, οι δημοσιογράφοι δεν συμμετέχουν μέσα…»

Οι άνθρωποι του Τύπου καταγράφουν και Μεταδίδουν. Δεν Συμμετέχουν!

Ή όπως το έχει γράψει και ο νομπελίστας Γάλλος συγγραφέας Albert Camus: «Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός»!

Σχετικές ειδήσεις