ΕΛΛΑΔΑ

Συνελλήφθησαν οι ακτιβιστές της Greenpeace που είχαν σκαρφαλώσει σε πύργο ψύξης της ΔΕΗ

Συνελλήφθησαν οι ακτιβιστές της Greenpeace που είχαν σκαρφαλώσει σε πύργο ψύξης της ΔΕΗ

Δεκατρείς ακτιβιστές οι οποίοι από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (9/12)είχαν ανέβει σε πύργο ψύξης του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου, της ΔΕΗ, συνελλήφθησαν αμέσως μόλις κατέβηκαν από αυτόν.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης κατέληξε η κινητοποίηση δεκατριών ακτιβιστών της Greenpeace, οι οποίοι χθες το πρωί θέλησαν να στείλουν μήνυμα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, με αφορμή τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα και ανέβηκαν σε πύργο ψύξης του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ.

greenpeace dei2

Εκεί, στην κορυφή του ΑΗΣ και σε ύψος 130 μέτρων, παρέμειναν για 14 ώρες ενώ ανέγραψαν και μήνυμα. Γύρω στις 7:30 το βράδυ, αστυνομικοί τους ζήτησαν να κατέβουν, πράγμα το οποίο και έκαναν.

Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο της Κοζάνης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και διατάραξη οικιακής ειρήνης, με την οποία αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χθες, ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο, δήλωσε ότι «από τις 4 τα ξημερώματα κρέμονται οι αναρριχητές και θα προσπαθήσουν να βάψουν τον τοίχο ψύξης και να στείλουν ένα μήνυμα. Πιστεύουμε ότι εδώ που φτάσαμε πρέπει να κάνουμε κάτι ειρηνικό και μη βίαιο, αλλά δυναμικό, μήπως και φτάσει ένα μήνυμα στη κυβέρνηση και στη διοίκηση της ΔΕΗ».

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να συμβάλλει διαπραγματευτικά στην υιοθέτηση στόχου στην τελική συμφωνία για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5oC, να προωθήσει στην Ελλάδα 10ετές σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτηρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά και να στρέψει τη ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ενεργειακές υπηρεσίες.

Πηγή: kozan.gr

Σχετικές ειδήσεις