ΕΛΛΑΔΑ

Διαμαρτυρία ακτιβιστών της Greenpeace σε πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (video)

Διαμαρτυρία ακτιβιστών της Greenpeace σε πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (video)

Δέκα έμπειροι ακτιβιστές της Greenpeace, από τις 4 τα ξημερώματα, ξεκίνησαν να ανεβαίνουν σε πύργο ψύξης του λιγνιτικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές.

Στόχος των ακτιβιστών είναι να να παραμείνουν σ' έναν από τους πύργους ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ύψους 130 μέτρων, στον οποίο θα προσπαθήσουν να γράψουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, την ώρα που πραγματοποιείται στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP21).

"Από τις 4 τα ξημερώματα κρέμονται οι αναρριχητές και θα προσπαθήσουν να βάψουν τον τοίχο ψύξης και να στείλουν ένα μήνυμα. Πιστεύουμε ότι εδώ που φτάσαμε πρέπει να κάνουμε κάτι ειρηνικό και μη βίαιο, αλλά δυναμικό, μήπως και φτάσει ένα μήνυμα στη κυβέρνηση και στη διοίκηση της ΔΕΗ" ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ο οποίος βρίσκεται μαζί με άλλους εννέα ακτιβιστές στην κορυφή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Μέχρι να πετύχουν το στόχο τους, οι ακτιβιστές είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν επάνω στον πύργο ψύξης, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί αύριο.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να συμβάλλει διαπραγματευτικά στην υιοθέτηση στόχου στην τελική συμφωνία για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5oC, να προωθήσει στην Ελλάδα 10ετές σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά και να στρέψει τη ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ενεργειακές υπηρεσίες.

Πηγή: kozan.gr