MEDIA

Αυστραλία: Υπό διωγμό η ελευθερία του Τύπου

Αυστραλία: Υπό διωγμό η ελευθερία του Τύπου

Δύσκολο ήταν το 2015 για τους Αυστραλούς δημοσιογράφους, καθώς κατά τη διάρκεια του έτους, η ελευθερία του Τύπου στην Αυστραλία υπέστη την πιο παρατεταμένη επίθεση σε καιρό ειρήνης.

Σύμφωνα με το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, Media Alliance, η κυβέρνηση, με διάφορα νομοθετήματα επεδίωξε να καταδιώξει δικαστικά πληροφοριοδότες και δημοσιογράφους.

Ο νόμος ASIO 35P, απειλεί δημοσιογράφους και πληροφοριοδότες με έως και 10 χρόνια φυλάκισης για αποκαλύψεις στοιχείων που αφορούν τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Ο νόμος προβλέπει την τιμωρία κάποιου δημοσιογράφου ακόμη και στην περίπτωση που οι Αυστραλιανές Μυστικές Υπηρεσίες έχουν εμπλακεί σε παράνομη δραστηριότητα ή αν μια επιχείρηση των Υπηρεσιών αυτών αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια.

Επίσης, η κυβέρνηση τροποποίησε τον αντιτρομοκρατικό νόμο δίνοντάς του έναν ευρύ ορισμό της "υπεράσπισης" της τρομοκρατίας, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ελευθερία της έκφρασης. Ακόμη, εκτός από τους δημοσιογράφους μπορούν πλέον να διωχθούν ποινικά και εκείνοι που εργάζονται μαζί τους, όπως διερμηνείς, οδηγοί, και μέλη προσωπικής ασφάλειας.

Επίσης, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου θα πρέπει να κρατούν για δύο χρόνια ηλεκτρονικά δεδομένα στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον 21 κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τέλος, μια τροπολογία, που κατατέθηκε χωρίς καμία διαβούλευση απαιτεί από όλους τους κυβερνητικούς οργανισμούς, εκτός από την ASIO να ζητούν ένταλμα πριν από την πρόσβαση στα δεδομένα δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών οργανισμών για τον εντοπισμό των εμπιστευτικών πηγών τους. Ως εκ τούτου, το ένταλμα παρακάμπτει την ηθική υποχρέωση των δημοσιογράφων να προστατεύουν την ταυτότητα των εμπιστευτικών πηγών τους.

Σχετικές ειδήσεις