Τηλεοπτικές άδειες: Ποιοι θα πάρουν τα 4 κανάλια;

Τηλεοπτικές άδειες: Ποιοι θα πάρουν τα 4 κανάλια;

Έντεκα συνολικά φάκελοι - αιτήσεις για τις τέσσερις συχνότητες - Ποιοι και γιατί φοβούνται τους... νέους παίχτες

Σε πολιτική αλλά και επιχειρηματική μάχη εξελίσσεται ο διαγωνισμός αδειοδότησης των τεσσάρων πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικών καναλιών.

Η προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών στο πλαίσιο της προκήρυξης δημοπρασίας για την χορήγηση τεσσάρων αδειών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έληξε στις 15.00 το απόγευμα της Δευτέρας και από εκείνη τη στιγμή οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και υπόγειες συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Συνολικά κατατέθηκαν 11 φάκελοι - αιτήσεις υποψηφιότητας. Η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων τηλεοπτικών σταθμών θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου.

Εκτός από τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς, που κατέθεσαν αίτηση, φακέλους υποψηφιοτήτων υπέβαλαν οι μεγαλομέτοχοι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καλογρίτσας. 

Οι υποψήφιοι είναι:

1. EIΔHΣEIΣ NTOT KOM ANΩNYMH PAΔIOTHΛEOΠTIKH KAI EMΠOPIKH ETAIPIA ΠAPOXHΣ ΠΛHPOΦOPIΩN KAI ENHMEPΩΣHΣ - ΣKAI AE,
2. NEA THΛEOPAΣH ANΩNYMH ETAIPEIA - STAR CHANNEL
3. ANTENNA TV AE
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔOPYΦOPIKH THΛEOPAΣH AE
6. IΩANNHΣ-BΛAΔIMHPOΣ X. KAΛOΓPITΣAΣ THΛEOPAΣH ΠANEΛΛAΔIKHΣ KAΛYΨHΣ MONOΠPOΣΩΠH ANΩNYMH ETAIPIA
7. AΛTEP EΓKO EΠIXEIPHΣH MEΣΩN MAZIKHΣ ENHMEPΩΣHΣ ANΩNYMOΣ ETAIPIA
8. PAΔIOTHΛEOΠTIKH A.E. - EPSILON TV .
9. ANEΞAPTHTOΣ THΛEOΠTIKOΣ ΠAPOXOΣ ΠEPIEXOMENOY ANΩNYMH ETAIPIA
10. THΛETYΠOΣ AE MEGA CHANNEL
11. City News Art tv

Μία ώρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, δηλαδή στις τέσσερις, ξεκίνησε η αποσφράγιση των φακέλων από την Πενταμελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, ώστε να ελεγχθεί η προσκόμιση των απαραιτήτων, σύμφωνα με την Προκήρυξη, δικαιολογητικών.

Το Mega κατέθεσε πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ελλιπή φάκελο, καθώς δεν έχει τραπεζική ενημερότητα.

Ενστάσεις για τον διαγωνισμό

Κατά τη συζήτηση ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV) καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ανέπτυξαν στους δικαστές τις ενστάσεις τους γύρω από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητώντας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να κριθούν αντισυνταγματικές.

Μεταξύ άλλων ανέφεραν:

- Αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

- Ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέληξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο.

- Η τιμή εκκίνησης που ορίστηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ είναι επίσης αυθαίρετη, αφού δεν προκύπτει ούτε από τις δύο μελέτες που συντάχθηκαν για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων αυτή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

- Δεν έχουν εκδοθεί χάρτες συχνοτήτων και μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν τη χωρητικότητα του φάσματος, με αποτέλεσμα να καλούνται να καταβάλουν τουλάχιστον τρία εκατ. ευρώ χωρίς να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα.

Δημόσιο: «Φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι»

Στον αντίποδα, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου επιχείρησαν να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών λέγοντας: «Φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι. Θέλουν να διατηρηθεί αυτή η παρανομία εσαεί. Να παίξουν αυτοί το παιχνίδι για να επηρεάζουν το δημόσιο βίο όπως θέλουν... Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να γίνει ο διαγωνισμός. Όλα τα άλλα είναι συσκότιση. Η σκοπιμότητα είναι να δημιουργηθεί σύγχυση, η οποία έχει σχέση με την προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο».

Επίσης τόνισαν ότι το ΕΣΡ είχε πρόβλημα νόμιμης συγκρότησης. Είχε κριθεί αντισυνταγματική η παράταση της λειτουργίας του και γι αυτό κρίθηκε απαραίτητο πριν το διαγωνισμό να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η επίμαχη διαδικασία.

Επίσης, ειπώθηκε ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας έγινε για πρώτη και μόνο μία φορά, ενώ αν ακολουθείτο κατά γράμμα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη αδειοδότηση και ήδη είναι παράνομοι. Υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα έννομου συμφέροντος, καθώς δεν υφίσταται κάποια άμεση βλάβη στις εταιρίες, ενώ η αρμοδιότητα του αριθμού των σταθμών και της τιμής εκκίνησης ύψους 3 εκατ. ευρώ, είναι - όπως είπαν- ζήτημα αρμοδιότητας υπουργού, καθώς το ΕΣΡ δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα.

Τέλος υπογράμμισαν ότι η τηλεόραση είναι ένας ευαίσθητος τομέας και πρέπει να προσαρμόζεται στις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες. Ο διαγωνισμός γίνεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς στο σχετικό νόμο δεν υπάρχει περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, αλλά συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Κυβέρνηση: Τέλος σε 25 χρόνια ανομίας

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής "κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε δήλωσή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης δικαιολογητικών στο πλαίσιο της προκήρυξης δημοπρασίας για την χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

«Οι 11 υποψηφιότητες συνιστούν, επίσης, την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός.
Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου, για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν», προσθέτει ο κ. Παππάς.

Διαβάτε επίσης: Ερώτηση 50 βουλευτών της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες - Τίθεται «μείζον ζήτημα Δημοκρατίας»