MEDIA

Τηλεοπτικές αδειες: Θα χυθεί... αίμα για τις 4 συχνότητες

Τηλεοπτικές αδειες: Θα χυθεί... αίμα για τις 4 συχνότητες

Σε λιγότερες από 10 ημέρες, θα γραφτεί το φινάλε του «δράματος» του τηλεοπτικού τοπίου με την ολοκλήρωση της πλειοδοτικής διαδικασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

ΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ, ΠΟΙΟΙ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΣΤΟ ΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ

Δεν αποκλείεται φυσικά να ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος που θα αφορά σε νέες πιθανές προσφυγές των χαμένων στη Δικαιοσύνη καθώς και τις εν γένει αποφάσεις που θα λάβουν για το μέλλον των καναλιών τους που πλέον δεν θα έχουν επίσημη αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία. Αν δηλαδή θα τα κλείσουν ή θα αναζητήσουν άλλους τρόπους για να εκπέμπουν.

Η ιστορία με τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που κανείς δεν αποκλείει στο μέλλον να γίνουν περισσότερες -από πέντε έως και οκτώ- ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες και έχει προκαλέσει πολλές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό με κατηγορίες εκατέρωθεν για νταβατζήδες και για νέους νταβατζήδες.

Συνολικά, εννέα θα είναι τα εταιρικά σχήματα που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του διαγωνισμού καθώς μετά και τις ενστάσεις μόλις δύο από τις αρχικές υποψηφιότητες έχουν αποκλειστεί. Αυτή του Γιώργου Καρατζαφέρη, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Άστυ που αρνήθηκε να καταβάλλει το αρχικό παράβολο των 30.000 ευρώ και του Mega που επί 27 χρόνια αποτελεί συνώνυμο της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα αλλά ταυτοχρόνως και της διαπλοκής.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της επιτροπής που θα διενεργήσει τον διαγωνισμό οι υποψήφιοι θα είναι οι εξής:

1. Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ Α.Ε.), συμφερόντων Γιάννη Αλαφούζου

2. Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (n.t.v.), συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη

3. Αντένα TV ΑΕ, συμφερόντων οικογένειας Κυριακού

4. Alpha δορυφορική τηλεόραση A.E. (alpha), συμφερόντων οικογένειας Κοντομηνά

5. Ιωάννης - Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας τηλεόραση πανελλαδικής κάλυψης μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία (τ.π.κ. μ.α.ε.), συμφερόντων της οικογένειας του εργολήπτη Χρήστου Καλογρίτσα.

6. Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (e radio-tv), συμφερόντων του διαφημιστή Φίλιππου Βρυώνη

7. Άλτερ Έγκο επιχείρηση μέσων μαζικής ενημέρωσης Α.Ε. (αλτερ εγκο μ.μ.ε. α.ε.), συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη

8. Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Α.Ε. (itv cp), συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη

9. Dimera Media Investments limited,συμφερόντων του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Η ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η τιμή εκκίνησης για την κάθε μία από τις τέσσερις άδειες έχει οριστεί στα τρία εκατομμύρια ευρώ και για να συμμετέχει κάποιος στην τελική φάση θα πρέπει να έχει προσκομίσει μια εγγυητική επιστολή τραπέζης με το συγκεκριμένο ποσό.

Η διαδικασία που έχει προκρίνει η κυβέρνηση προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να υπάρξουν κανόνες διαφάνειας και να μην επιτραπούν συνεννοήσεις για να κρατηθεί το τίμημα χαμηλά θα έχει ως εξής:

Οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας και θα κληθούν να παραδώσουν κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας).

Στη συνέχεια θα «κλειστούν» σε εννέα γραφεία -ένα για κάθε υποψήφιο- τα οποία θα συνδέονται με κλειστό κύκλωμα με το γραφείο στο οποίο θα βρίσκεται η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού.

Η επιτροπή θα ανακοινώσει στους υποψήφιους την τιμή εκκίνησης για την πρώτη άδεια και εκείνοι θα καταθέτουν την προσφορά τους. Με την λήξη αυτής της πρώτης φάσης οι υποψήφιοι θα κληθούν να αποδεχτούν την τιμή στην οποία θα έχει καταλήξει η διαδικασία ώστε να περάσουν στην επόμενη ή να αποσυρθούν. Στις δυνατότητές τους θα είναι να απορρίψουν την τιμή αλλά να παραμείνουν στη δημοπρασία (για τις επόμενες άδειες).

Θα ακολουθήσουν οι επόμενοι «γύροι», με την Επιτροπή να ενημερώνει κάθε φορά τους υποψήφιους για την ελάχιστη τιμή της επόμενης, μέχρι να απομείνουν τρεις οι συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, οι τρεις υποψήφιοι θα υποβάλλουν σφραγισμένες προσφορές. Η επιτροπή θα ανοίξει τους φακέλους, θα καταρτίσει τη λίστα (με φθίνουσα σειρά, δηλαδή από την υψηλότερη προσφορά προς την χαμηλότερη) και θα ενημερώσει τον κάθε υποψήφιο μόνο για τη δική του σειρά κατάταξης.

Δηλαδή θα ξέρει κάποιος π.χ. ότι είναι δεύτερος χωρίς να ξέρει ποιος είναι πρώτος και ποιος τρίτος.

Στη συνέχεια θα υπάρξει άλλος ένας γύρος κλειστών προσφορών, όπου ο κάθε υποψήφιος, γνωρίζοντας τη θέση κατάταξης που έχει, θα επιχειρήσει να «χτυπήσει» με μεγαλύτερη προσφορά ή να διατηρήσει αυτή που έκανε αρχικά.

Η Επιτροπή θα ανοίξει τους σφραγισμένους φακέλους και θα ανακοινώσει την τελική λίστα και τον «νικητή».

Η διαδικασία θα επαναληφθεί άλλες τρεις φορές και, συνολικά, αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

Η κάθε φάση έχει προβλεφθεί να διαρκέσει δέκα λεπτά.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την οριστική κατοχύρωση των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας είναι το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση των νικητών του διαγωνισμού ακολουθεί, σύμφωνα με την προκήρυξη, έλεγχος «πόθεν έσχες» και μετά δίνεται η άδεια, με την καταβολή του τιμήματος σε τρεις δόσεις εντός διετίας. Δηλαδή, ανεξαρτήτως του αν οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν τα χρήματα για την τελική προσφορά που θα κάνουν οφείλουν να μπορούν να αποδείξουν την προέλευσή τους και φυσικά να πρόκειται για δηλωμένα και φορολογημένα χρήματα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ

Με την προκήρυξη της τελικής φάσης του πλειοδοτικού διαγωνισμού ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, έκανε την εξής δήλωση: «Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα συνεχίσει να υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Η ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν συμμετέχει σε παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων και λογοδοτεί μόνο στους πολίτες. Υπενθυμίζουμε δε ότι ανεβάζει στην Διαύγεια όλες τις διοικητικές πράξεις και αποφάσεις που λαμβάνει.

Τα μυθεύματα, οι εικασίες, τα αυθαίρετα συμπεράσματα, οι περισπούδαστες ασχετοσύνες και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας αποδεικνύουν απλώς ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να παραχαράξουν την αλήθεια, με στόχο την μη διεξαγωγή του διαγωνισμού αλλά και την συστηματική παραπλάνηση των πολιτών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης αφορά στη χορήγηση νομίμων τηλεοπτικών αδειών ύστερα από 27 χρόνια ανομίας και παραβίασης βασικών αρχών του κράτους δικαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια.

Αυτό θα πρέπει να το πάρουν απόφαση όσοι υπερασπίζονται ακόμη την ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Τα ψέματα τελείωσαν».

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ

Η μάχη μεταξύ των υποψήφιων καναλαρχών αναμένεται να είναι σκληρή διεξάγεται σε ένα σύνθετο περιβάλλον, έχει πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από πριν την τελική της έκβαση που θα καθορίσει το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ουσιαστικά, τρεις νέοι «παίκτες» με ισχυρή οικονομική επιφάνεια διεκδικούν μαζί με πέντε από τους υπάρχοντες τα κλειδιά της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Ο αποκλεισμός του Mega και η πρόσφατη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Γιάννη Αλαφούζου προοιωνίζεται μια σκληρή μάχη μεταξύ των παλιών και των νέων «τζακιών».

Οι επιχειρηματίες Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης κατά κύριο λόγο αλλά και ο εργολήπτης Χρήστος Καλογρίτσας φέρνουν φρέσκο χρήμα στη διαδικασία. Φυσικά, όταν υπάρχουν από την άλλη πλευρά υποψήφιοι όπως η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οικογένεια Κυριακού και ο Δημήτρης Κοντομηνάς κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το τελικό αποτέλεσμα.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ, ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Αυτό όμως που έχει ξεχωριστή σημασία είναι το τοπίο που θα διαμορφωθεί την επόμενη ημέρα του διαγωνισμού. Το κατ΄ αρχήν ζητούμενο είναι οι νικητές - πλειοδότες. Από εκεί και πέρα το πότε θα είναι έτοιμοι να εκπέμψουν για πρώτη φορά, μέσα από ποιες εγκαταστάσεις κ.λπ.

Το επόμενο ζητούμενο είναι τι θα κάνουν οι όποιοι χαμένοι, κυρίως αν πρόκειται για τηλεοπτικούς σταθμούς που ήδη εκπέμπουν (ακόμη και αν οι άδειες δοθούν όλες σε υπάρχοντα κανάλια, περισσεύει ένα). Αν δηλαδή θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και αν θα ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα έως ότου εκδικαστούν οι κύριες προσφυγές τους, διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πλέον και άλλοι τρόποι για αν εκπέμψει ένας τηλεοπτικός σταθμός, ακόμη κι αν δεν έχει πανελλαδική άδεια. Αυτοί είναι αρχικά οι υπάρχουσες ψηφιακές πλατφόρμες του ΟΤΕ και της NOVA καθώς και το διαδίκτυο.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι τα ποσοστά τηλεθέασης που μπορούν να πετύχουν με αυτό τον τρόπο δεν είναι τα ίδια. Είναι αρκετά μικρότερα, αλλά πάντως όχι αμελητέα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα δεν θα είναι το ίδιο την 1η Σεπτεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις