MEDIA

Τέλος στο θρίλερ: Οκτώ τελικά οι υποψήφιοι για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Τέλος στο θρίλερ: Οκτώ τελικά οι υποψήφιοι για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Τι και αν έχουν απομείνει λίγες ώρες για την αυριανή δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τρίτης (30/8), η διαδικασία πήρε από νωρίς φωτιά με ενστάσεις, αντιδράσεις και... αποκλεισμούς - Οριστικά τίτλοι τέλους για «Ε».

Γιατί απορρίφθηκε η εγγυητική επιστολή του Βρυώνη («Ε») - Εκπρόθεσμος, αλλά... μέσα ο Καλογρίτσας - Ενστάσεις και για τον ΣΚΑΪ - Πώς θα γίνει η δημοπρασία - Οι υποψήφιοι και οι λεπτομέρειες μιας πολυσυζητημένης «μιντιακής» μάχης

Οκτώ θα είναι τελικά οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν αύριο τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, καθώς έγινε αποδεκτή η εγγυητική επιστολή Καλογρίτσα και απορρίφθηκε αυτή του Βρυώνη.

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, παρουσιάστηκαν ενστάσεις για τις εγγυητικές επιστολές των κυρίων Καλογρίτσα και Βρυώνη.

Η συμμετοχή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα εξελίχθηκε σε θρίλερ, αφού οι δικηγόροι του παρέδωσαν την εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ στις 15:40, σαράντα δηλαδή ολόκληρα λεπτά μετά το τέλος της προθεσμίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των άλλων οκτώ υποψηφίων που ήταν εμπρόθεσμοι.

Από την άλλη, στην περίπτωση του κ. Βρυώνη, το πρόβλημα δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι η εγγυητική επιστολή που παρουσίασε ο ιδιοκτήτης του «Ε» από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ είχε διάρκεια 36 ημερών, ενώ η προκήρυξη αναφέρει ρητά πως θα πρέπει να ισχύει για το επόμενο έτος!

Οι νομικοί σύμβουλοι των άλλων επτά ζήτησαν έτσι την απόρριψη της συμμετοχής των δύο υποψηφίων, με το γενικό γραμματέα Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος ζήτησε τη νομική συμβολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ελληνικού Δημοσίου Ιωάννη Μαντζουράνη, να καλείται να πάρει την τελική απόφαση για τις δύο υποψηφιότητες.

Βάσει εκτιμήσεων πάντως, η αργοπορημένη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την πλευρά Καλογρίτσα ήταν κάτι που αναμενόταν να παρακαμφθεί (αφού υπάρχει νομικό προηγούμενο). Έτσι και έγινε, με τον επιχειρηματία να παίρνει τελικά το πράσινο φως και να διεκδικεί μία από τις τέσσερις άδειες.

Ο κ. Ματζουράνης, πληρεξούσιος δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου, ενημέρωσε πως υπάρχει νομικό προηγούμενο, το οποίο καλύπτει χρονικά τον κ. Καλογρίτσα. Συγκεκριμένα, δυο αποφάσεις του ΣΤΕ το 2008 και 2014 αναφέρουν πως οι προθεσμίες λήγουν στις 19:00.

Νωρίτερα, η πλευρά Καλογρίτσα υποστήριξε πως για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής δεν υπάρχει καμία προθεσμία, σημειώνοντας πως στην προκήρυξη του διαγωνισμού τονίζεται ότι το ποσό θα πρέπει να κατατεθεί μία ημέρα πριν από τη δημοπρασία, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη ώρα.

Αντίθετα, πόρτα... έφαγε ο κ. Βρυώνης, ο οποίος κατέθεσε εγγυητική επιστολή που δεν ισχύει για το επόμενο έτος όπως προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού - και άρα είναι εκτός προδιαγραφών νόμου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μέτωπο άνοιξε και για την υποψηφιότητα του κ. Αλαφούζου (ΣΚΑΪ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλαφούζος κατέθεσε την εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, ωστόσο οι νομικοί σύμβουλοι των υπόλοιπων υποψηφίων έθεσαν θέμα τόσο για το πώς κατάφερε κάτι τέτοιο ενώ η περιουσία του έχει δεσμευτεί, όσο και για το πώς θα παρουσιάσει τα χρήματα που θα απαιτηθούν στην αυριανή δημοπράτηση.

Και κάπως έτσι, η κυβέρνηση μπορεί να... κορδώνεται ότι έχει «τσεπώσει» τα πρώτα 24 εκατ. ευρώ από τους καναλάρχες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου δεκτές γίνονται οι εγγυητικές επιστολές των συμμετεχόντων ήτοι των:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Οι παραπάνω είναι αποδεκτές, καθόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις.

Όπως διευκρινίζεται «η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη».

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια:

adeies7
adeies8
adeies9

Μέχρι και 30 εκατομμύρια η κάθε τηλεοπτική άδεια

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοπράτηση κάθε τηλεοπτικής άδειας, βάσει της εκτίμησης των εκπροσώπων των υποψηφίων, αναμένεται να φθάσει το λιγότερο στα δέκα και το περισσότερο στα τριάντα εκατομμύρια, χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάποια έκπληξη.

Σε υψηλότερα ποσά αναμένεται να κατακυρωθούν πάντως η πρώτη και η τέταρτη άδεια, ενώ η δημοπρασία θα ξεκινήσει από τα 3.500.000 ευρώ και θα αυξάνεται διαδοχικά κατά 500.000 κάθε φορά, μέχρι να αποσυρθούν οι επτά και μείνουν μόνο δύο διαγωνιζόμενοι.

Οι δύο επικρατέστεροι θα πρέπει στην συνέχεια να καταθέσουν έγγραφες δεσμευτικές προσφορές με ποσό υποχρεωτικά μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο σταμάτησε η ηλεκτρονική δημοπρασία.

Οι εκπρόσωποι

Οι εταιρείες που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες θα εκπροσωπηθούν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.

Τον «Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο» θα εκπροσωπήσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ενώ την εταιρεία «ALTER EGO» θα εκπροσωπήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Την εταιρεία «DIMERA» θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

Αντίθετα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που βρίσκονται ήδη στον αέρα πιθανότατα θα εκπροσωπηθούν από τους Γενικούς Διευθυντές τους (Στρατής Λιαρέλης για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR) χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους την τελευταία στιγμή και οι ιδιοκτήτες τους.

Οι σφραγισμένες πόρτες

adeies5

Και το εσωτερικό των δωματίων του... Big Brother

adeies6

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο απομένει μέχρι την εκκίνηση της τελικής διαδικασίας δημοπράτησης των τεσσάρων συνολικά τηλεοπτικών αδειών και ήδη το κλίμα δυναμιτίζεται ολοένα και περισσότερο, εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η μεγάλη μάχη των media ξεκινά το πρωί της Τρίτης (30/08/2016), οπότε οι «μνηστήρες», μαζί με τις ομάδες τους θα δώσουν το «παρών» στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην Καλλιθέα.

Εξάλλου, σήμερα, Δευτέρα (29/08/2016), ολοκληρώθηκε η ενημερωτική φάση απάντων των εμπλεκομένων, προκειμένου στη συνέχεια οι αίθουσες που θα αποτελέσουν το σκηνικό της όλης διαδικασίας - η οποία παραμένει άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει - να σφραγιστούν μέχρι την Τρίτη, οπότε θα ξεκινήσει η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Πώς θα γίνει η δημοπρασία - Η διαδικασία αναλυτικά

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί πως «τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, μετά θα σφραγιστούν οι αίθουσες παρουσία των εκπροσώπων των καναλιών και την Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία».

Όσο για το πώς ακριβώς θα γίνει η δημοπράτηση; Ο ίδιος απαντά: «Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια».

- Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ.

- Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

Οι εννέα ομάδες, μία για κάθε υποψήφιο επιχειρηματικό σχήμα, θα κατανεμηθούν στους πέντε ορόφους του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

THLEOPTIKES ADEIES1

Από εκεί θα υποβάλλουν τις προσφορές τους, στο ισόγειο θα βρίσκεται μία πενταμελής επιτροπή η οποία θα εποπτεύει τη διαδικασία, ενώ στο διάστημα που θα μεσολαβεί της κάθε δημοπράτησης προβλέπεται και ένα διάλειμμα τριών έως τεσσάρων ωρών.

Στο θάλαμο της κάθε αντιπροσωπείας θα υπάρχει υπολογιστής συνδεδεμένος με κλειστό κύκλωμα και εκτυπωτή, κάλπη για τη συλλογή έγγραφων προσφορών, στρατιωτικό ράντσο, χημική τουαλέτα, ενώ ένας αστυνομικός θα βρίσκεται μέσα στο θάλαμο για να επιτηρεί τη διαδικασία.

Η δημοπρασία για την κάθε άδεια αναμένεται να φτάσει περίπου τις δώδεκα ώρες.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια με δέκα περιπολικά και οχήματα της αστυνομίας θα φρουρούν το κτίριο, ενώ αστυνομικοί της ΔΙΑΣ θα φρουρούν και τη γύρω περιοχή. Στο προαύλιο του κτιρίου θα βρίσκονται επίσης δύο ασθενοφόρα.

Την περασμένη Πέμπτη έγινε και η πρόβα του διαγωνισμού, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλές εντάσεις.

Σε αυτό αναφέρθηκε επίσης ο Λευτέρης Κρέτσος, επιρρίπτοντας ευθύνες - με σκληρούς χαρακτηρισμούς μάλιστα - στις αντιπροσωπείες των υποψηφίων καναλαρχών.

THLEOPTIKES 2

«Δυστυχώς στην εκπαίδευση της Πέμπτης κάποιοι εμφανίστηκαν με στόχο να προκαλέσουν φασαρία. H διαδικασία, άρχισε στις 11 το πρωί και τελικά τελείωσε μετά τις οχτώ το απόγευμα, ενώ το σύστημα δεν χρειάζεται πάνω από μισή ώρα εκπαίδευσης κι αν υποθέσουμε ότι δουλεύεις με σενάρια, άλλες δύο ώρες. Τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού υπέδειξαν ιώβεια υπομονή παρά τις προκλήσεις και τους εκφοβισμούς», είπε ο κ. Κρέτσος.

Σχετικές ειδήσεις