MEDIA

Τηλεοπτικές άδειες: Γιατί η πρώτη είναι η πιο χρονοβόρα - Πότε και πώς θα τελειώσει η διαδικασία

Τηλεοπτικές άδειες: Γιατί η πρώτη είναι η πιο χρονοβόρα - Πότε και πώς θα τελειώσει η διαδικασία

Σε εξέλιξη από τις 9 το πρωί της Τρίτης (30/8) βρίσκεται η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών με τη συμμετοχή οκτώ υποψήφιων καναλαρχών.

Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια και από τη στιγμή μάλιστα που στις 18:00 δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για την πρώτη άδεια, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα ολοκληρωθεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως η διαδικασία θα είναι μαραθώνια.

Στο πρώτο στάδιο, η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ.

Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Η διαδικασία θα επαναληφθεί 2 φορές και αυτός που έχει δώσει τα πιο πολλά, θα κατοχυρώσει την πρώτη άδεια.

Στη συνέχεια, κατά τη διαδικασία για την δημοπράτηση της δεύτερης άδειας, ο χαμένος του πρώτου γύρου, αν καταφέρει και είναι αυτός που θα επιτύχει και θα πάρει τη δεύτερη άδεια, δεν θα μπορεί να καταβάλει τίμημα χαμηλότερο του ποσού που είχε καταβάλει κατά τη διεκδίκηση της πρώτης άδειας.

Όπως δήλωσε άλλωστε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Λευτέρης Κρέτσος εκτιμάται ότι η πρώτη άδεια θα είναι και η πιο χρονοβόρα ώστε να αντιληφθούν οι «παίχτες» και τις πιθανές κινήσεις τακτικής των αντιπάλων.

Οι οκτώ ομάδες, μία για κάθε υποψήφιο επιχειρηματικό σχήμα, θα κατανεμηθούν στους πέντε ορόφους του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από όπου θα υποβάλλουν τις προσφορές τους. Στο ισόγειο θα βρίσκεται μία πενταμελής επιτροπή η οποία θα εποπτεύει τη διαδικασία, ενώ στο διάστημα που θα μεσολαβεί της κάθε δημοπράτησης προβλέπεται και ένα διάλειμμα τριών έως τεσσάρων ωρών.

Στο θάλαμο της κάθε αντιπροσωπείας θα υπάρχει υπολογιστής συνδεδεμένος με κλειστό κύκλωμα και εκτυπωτή, κάλπη για τη συλλογή έγγραφων προσφορών, στρατιωτικό ράντσο, χημική τουαλέτα, ενώ ένας αστυνομικός θα βρίσκεται μέσα στο θάλαμο για να επιτηρεί τη διαδικασία.

Η δημοπρασία για την κάθε άδεια αναμένεται να φτάσει περίπου τις δώδεκα ώρες, ενώ πιθανότατα να έχουμε λευκό καπνό και για τις 4 άδειες, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, ακόμα και σε 72 ώρες από την 9η πρωινή της σημερινής μέρας.

Σχετικές ειδήσεις