MEDIA

Τετ α τετ Παππά με τους τέσσερις καναλάρχες - Ποιες είναι οι απαιτήσεις τους

Τετ α τετ Παππά με τους τέσσερις καναλάρχες - Ποιες είναι οι απαιτήσεις τους

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τους νέους ιδιοκτήτες των τεσσάρωντηλεοπτικών αδειών-Υποβαθμίζει η κυβέρνηση τη συνάντηση με τους καναλάρχες.

Νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ αμέσως μετά με τους κ. Καλογρίτσα και τον ιδιοκτήτη του ANT1, Θοδωρή Κυριακού.

Αυτή την ώρα γίνεται η συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά τους, τέσσερις βασικές διευκρινήσεις, οι οποίες μάλιστα διατυπώθηκαν με τη μορφή ενστάσεων, ζητούν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων καναλιών που κατοχύρωσαν πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, πριν προχωρήσουν στην καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος που πρόσφεραν στη δημοπρασία.

Οι νέοι καναλάρχες εξέφρασαν, δε, ήδη τις επιφυλάξεις για το κατά πόσον το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά τους.

Η πρώτη απαίτηση που διατυπώθηκε από το νομικό σύμβουλό του κ. Καλογρίτσα, ήταν να καθυστερήσει για τουλάχιστον είκοσι ημέρες η έκδοση της κατακυρωτικής πράξης με τους νικητές του διαγωνισμού, έτσι ώστε να μην προηγηθεί η έκδοσή της, της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση (30%) του τελικού τιμήματος που πρόσφεραν. Σε αυτό το σημείο πρέππει να σημειωθεί ότι στις 16 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστούν οι προσφυγές των υποψηφίων κατά συνυποψηφίων τους για το αν νομίμως ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι.

Όπως επισήμανε έτσι η πλευρά Καλογρίτσα, επειδή η απόφαση θα εκδοθεί εντός 20ημέρου με πιθανό το ενδεχόμενο το δικαστήριο να ακυρώσει κάποια συμμετοχή, θα πρέπει να αναβληθεί ως τότε και η καταβολή του τιμήματος…

Η δεύτερη ένσταση που προέβαλαν όλοι οι εκπρόσωποι των καναλιών, ήταν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για τη διαφήμιση, η οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Όπως τονίζουν τα κανάλια, το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά τιμήματα για την απόκτηση της άδειας, καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αν όχι αδύνατη. Για το λόγο αυτόν ζητούν την τροποποίηση του νόμου και την δέσμευση της κυβέρνησης για το τελικό περιεχόμενό του.

Παράλληλα, και οι τέσσερις καναλάρχες ζητούν να αποσαφηνιστεί πόσες τελικώς θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν στο μέλλον (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) κι αν αυτές θα δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που κατοχύρωσαν πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιρειών ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί δημοσίως για το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και οι κανόνες λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς στο μέλλον.

Τέλος, τα κανάλια, με επικεφαλής τον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ που το έθεσαν στην συνάντηση, ζητούν επίσης να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπαν «να είναι σαφείς και ξεκάθαροι εξ αρχής οι όροι του παιχνιδιού».

Για όλα αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει, κάτι που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός τελείωσε, αλλά οι διαπραγματεύσεων μόλις άρχισαν…

Από εκεί και πέρα, λίγο μετά τις 16:00 ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων καναλαρχών με τον γ.γ. Ενημέρωσης και επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, με θέμα τα αποτελέσματα της μαραθώνιας δημοπρασίας που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (02/09/2016), αλλά και τη διαδικασία που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 και, σύμφωνα, με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, όπως η εξέταση των «πόθεν έσχες» των τεσσάρων «υπερθεματιστών».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζήτησαν από Γενικό Γραμματέα να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.

Τέλος, προβληματισμός εκφράστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.

pappas 1

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Μαξίμου, «μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της τον Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος θα έχει εντός της ημέρας συναντήσεις με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών».

Διαβάστε επίσης:

Τηλεοπτικές άδειες: Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης οι εκπρόσωποι των καναλαρχών (vid + pics)

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr με το παρασκήνιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες

Σχετικές ειδήσεις