ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Υποβαθμίζει η κυβέρνηση τη συνάντηση με τους καναλάρχες

Τηλεοπτικές άδειες: Υποβαθμίζει η κυβέρνηση τη συνάντηση με τους καναλάρχες

Στη μία μετά την άλλη γκάφα προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στον απόηχο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και στη σκιά των σφοδρότατων επικρίσεων που δέχεται ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ότι οδηγεί στην κατασκευή ενός νέου ιδιότυπου ολιγοπωλίου διαπλοκής στα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και πως σπρώχνει στην ανεργία περισσότερους από 1.800 εργαζόμενους των σταθμών που δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν μια θέση στον «μιντιακό Ήλιο».

«ΑΥΤΟΓΚΟΛ» ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ»

Κι ενώ η ίδια η κυβέρνηση, με σημείωμα που έδωσε το Σάββατο (03/09/2016) στη δημοσιότητα, ενημέρωνε χαρακτηριστικά ότι «τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 3 μ.μ. ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα», τα πράγματα άλλαξαν άρδην.

Ενδεικτικά, το πρωί της Δευτέρας (05/09/2016) η κυβέρνηση αποφάσισε εντελώς ξαφνικά να αλλάξει ρότα και να μεταφέρει το ραντεβού των τριών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο κ. Παππάς επιθυμούσε να δει απευθείας τους τέσσερις καναλάρχες και όχι τους εκπροσώπους τους.

Τελικά, αργά το μεσημέρι, με νέο σημείωμα, πηγές του Μαξίμου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 «συνάντηση προετοιμασίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου και εκπροσώπων των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών». Η σύσκεψη στη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr κατά την προσέλευση των εκπροσώπων των τεσσάρων καναλαρχών στη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της τον Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος θα έχει εντός της ημέρας συναντήσεις με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών».

Όπως όλα δείχνουν, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να υποβαθμίσει με κάθε τρόπο το τετ-α-τετ με τους προσωρινούς καναλάρχες, καθώς ήδη η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έχει χτυπήσει «κόκκινο» και οι επικρίσεις πληθαίνουν, με σύσσωμα τα κόμματα να μιλούν για «αριστερή διαπλοκή».

Κατά τα λοιπά, βάσει του ρεπορτάζ, μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των «πόθεν έσχες» των τεσσάρων καναλαρχών, δηλαδή να ελεγχθούν η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.

Οδηγούνται στην ανεργία πάνω από 1.800 εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή, πάντως η κυβέρνηση δέχεται δριμύτατη κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση αναφορικά με την τύχη των τουλάχιστον 1.870 ανθρώπων, που εργάζονταν έως τώρα στα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία εν τέλει δεν έλαβαν άδεια.

«Κόκκινο πανί» υπήρξαν τόσο η τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία επανέλαβε ότι μέσα σε 90 ημέρες θα εκπέμψουν τα νέα κανάλια και θα σταματήσουν όσα δεν έχουν άδεια, ενώ παρομοίασε το κλείσιμο όσων δεν έχουν άδεια με την κατεδάφιση αυθαιρέτων.

Εξίσου απαράδεκτη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος έσπευσε να αποκαλέσει τα ΜΜΕ «παράσιτα».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών που δεν έλαβαν άδειες έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Κυριακή (11/09/2016) μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 το πρωί έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη Μεσογείων.

«Την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, όλοι οι "διαπλεκόμενοι" εργαζόμενοι στα media δίνουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας στην εργασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σελίδα των διοργανωτών της συγκέντρωσης στο Facebook με τίτλο: «Μαύρο σε κανένα κανάλι».

Η δημοπρασία σε αριθμούς

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό τίμημα της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών έφτασε στα 246 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας δημοπράτησης, οι τέσσερις νικητές με σειρά πλειοδοσίας ήταν οι εξής:

1. Ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου με 43,6 εκατ. ευρώ
2. Το εταιρικό σχήμα του Ιωάννη-Βλαδήμιρου Καλογρίτσα με 52,6 εκατ. ευρώ
3. Ο εταιρικός όμιλος ΑΝΤ1 του Μ. Κυριακού με 75,9 εκατ. ευρώ
4. Το εταιρικό σχήμα ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73,9 εκατ. ευρώ

Σχετικές ειδήσεις