MEDIA

Η απόφαση για την παράδοση υλικού στον Alpha θα παρθεί από την ΓΓ Ενημέρωσης

Η απόφαση για την παράδοση υλικού στον Alpha θα παρθεί από την ΓΓ Ενημέρωσης

Τι απαντά η Αρχή Προστασίας

Σε ατελείωτο πινγκ πονγκ έχει εξελιχθεί η υπόθεση παράδοσης του υλικού από τις ημέρες της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) να πετάει πίσω το μπαλάκι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας σε απάντησή της, αναφέρει ότι το υλικό που έχει βιντεοσκοπηθεί με τις 66 ώρες της δημοπρασίας, αποτελεί απλά προσωπικά δεδομένα και όχι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Κατά συνέπεια - αποφαίνεται η Αρχή - «δεν απαιτείται η παροχή άδειας της Αρχής εφόσον δεν έλαβε χώρα η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αλλά απλών».

Ωστόσο, στο ίδιο στο έγγραφό η Αρχή, επισημαίνει ότι η διαβίβαση του υλικού σε τρίτο πρόσωπο, συνιστά «περαιτέρω επεξεργασία απλών προσωπικών δεδομένων, η νομιμότητα της οποίας θα πρέπει να εξετασθεί υπό το πρίσμα του άρθρου 5. του Ν. 2472/997, ο οποίος προβλέπει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του». Επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου - σύμφωνα με την Αρχή - είναι κατ' εξαίρεση επιτρεπτή μόνο όταν είναι αναγκαία «για την εκπλήρωση υποχρεώσεως του υπευθύνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλεται από το νόμο». Τέτοια υποχρέωση προβλεπεται από τη σχετική διάταξη για το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσσια έγγραφα.

Έτσι, με βάση την απάντηση της Αρχής, η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να σταθμίσει εκείνη αν ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha δικαιούται να πάρει το καταγεγραμμένο υλικό και γενικότερα να εξετάσει τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για κάτι τέτοιο, όπως για παράδειγμα το αν απαιτείται η συναίνεση των υπολοίπων συμμετεχόντων στη διαδικασία. Αυτό θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την Αρχή, βάση των προϋποθέσεων που θέτει η νομοθεσία. Τέλος, η Αρχή αποφαίνεται ότι σε περίπτωση επίδειξης του υλικού και η Γενική Γραμματεία οφείλει να ενημερώσει τα πρόσωπα που καταγράφονται σε αυτό.

Σχετικές ειδήσεις