Η απόφαση για την παράδοση υλικού στον Alpha θα παρθεί από την ΓΓ Ενημέρωσης

Νewsbomb

Η απόφαση για την παράδοση υλικού στον Alpha θα παρθεί από την ΓΓ Ενημέρωσης

Τι απαντά η Αρχή Προστασίας

Σε ατελείωτο πινγκ πονγκ έχει εξελιχθεί η υπόθεση παράδοσης του υλικού από τις ημέρες της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) να πετάει πίσω το μπαλάκι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας σε απάντησή της, αναφέρει ότι το υλικό που έχει βιντεοσκοπηθεί με τις 66 ώρες της δημοπρασίας, αποτελεί απλά προσωπικά δεδομένα και όχι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Κατά συνέπεια - αποφαίνεται η Αρχή - «δεν απαιτείται η παροχή άδειας της Αρχής εφόσον δεν έλαβε χώρα η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αλλά απλών».

Ωστόσο, στο ίδιο στο έγγραφό η Αρχή, επισημαίνει ότι η διαβίβαση του υλικού σε τρίτο πρόσωπο, συνιστά «περαιτέρω επεξεργασία απλών προσωπικών δεδομένων, η νομιμότητα της οποίας θα πρέπει να εξετασθεί υπό το πρίσμα του άρθρου 5. του Ν. 2472/997, ο οποίος προβλέπει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του». Επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου - σύμφωνα με την Αρχή - είναι κατ' εξαίρεση επιτρεπτή μόνο όταν είναι αναγκαία «για την εκπλήρωση υποχρεώσεως του υπευθύνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλεται από το νόμο». Τέτοια υποχρέωση προβλεπεται από τη σχετική διάταξη για το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσσια έγγραφα.

Έτσι, με βάση την απάντηση της Αρχής, η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να σταθμίσει εκείνη αν ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha δικαιούται να πάρει το καταγεγραμμένο υλικό και γενικότερα να εξετάσει τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για κάτι τέτοιο, όπως για παράδειγμα το αν απαιτείται η συναίνεση των υπολοίπων συμμετεχόντων στη διαδικασία. Αυτό θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την Αρχή, βάση των προϋποθέσεων που θέτει η νομοθεσία. Τέλος, η Αρχή αποφαίνεται ότι σε περίπτωση επίδειξης του υλικού και η Γενική Γραμματεία οφείλει να ενημερώσει τα πρόσωπα που καταγράφονται σε αυτό.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved