MEDIA

«Σέρνονται» οι τηλεοπτικές άδειες: Στον «αέρα» το ΕΣΡ, στο ΣτΕ οι τελικές αποφάσεις

«Σέρνονται» οι τηλεοπτικές άδειες: Στον «αέρα» το ΕΣΡ, στο ΣτΕ οι τελικές αποφάσεις

Σε «Γόρδιο Δεσμό» αναδεικνύεται πλέον η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αφού η χθεσινή (19/10/2016) Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έληξε χωρίς αποτέλεσμα για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), καθώς Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αρνήθηκαν να συναινέσουν στην επανασύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής, εφόσον ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το «νόμο Παππά» (νόμος 4339/2015).

«ΝΑΥΑΓΙΟ» ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΑΓΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στην ίδια συνεδρίαση το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών».

Μετά και την εξέλιξη αυτή, όλα πλέον κρίνονται στις επόμενες δύο διασκέψεις που θα πραγματοποιήσει η Ολομέλεια του ΣτΕ την ερχόμενη Δευτέρα (24/10/2016) και την Τετάρτη (26/10/2016) κεκλεισμένων των θυρών.

Επί της ουσίας, ο «πόλεμος» των τηλεοπτικών αδειών διεξάγεται σε δύο μέτωπα: ένα πολιτικό, με τις άγριες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με φόντο το ΕΣΡ και ένα δικαστικό, όπου όλα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ΣτΕ συνθέτουν μια εξαιρετικά ζοφερή εικόνα.

Ξεκινώντας από το πολιτικό μέτωπο, το «ναυάγιο» στη Βουλή για τη σύσταση του ΕΣΡ, με φόντο την πάγια θέση της ΝΔ, ότι «δεν συζητάμε τίποτα, ένα δεν αποφανθεί πρωτίστως το ΣτΕ» προκαλεί δριμύτατες αντιδράσεις.

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, διά στόματος Νίκου Δένδια, κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαναφέρει στο Σώμα την τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια.

Παππάς: «Ο Θεός ξέρει τι θα γίνει, εάν ακυρωθεί ο διαγωνισμός»

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ ο Θεός ξέρει τι θα γίνει… Ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση, τα κανάλια θα διεκδικήσουν δικαστικά τα λεφτά τους, και δικαίως, και θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του ΕΣΡ είπε: «Ο πρόεδρος της Βουλής είχε κάνει τρεις αποτυχημένες απόπειρες συγκρότησης, αν είχε συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα ήμασταν σε διαφορετική κατάσταση, δεν συνέβη, προχωρήσαμε στη διεξαγωγή της διαδικασίας».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την επίμαχη τροπολογία, ο κ. Παππάς είπε πως θα την καταθέσει ξανά, αλλά σημείωσε πως θα συναινέσει σε «βελτιώσεις μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο» σε όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης: «Η χώρα βιώνει πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό»

Νωρίτερα, την ώρα που συνεδρίαζε η Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρενέβη από το βήμα της Βουλής στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις για πίεση δικαστικών που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι κράτος δικαίου», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Η πατρίδα δεν αντέχει μια κρίση δημοκρατίας. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η χώρα βιώνει πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό».

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ΣτΕ…

Κι ενώ η διαμάχη σε πολιτικό επίπεδο καλά κρατεί, στο δικαστικό μέτωπο τα βλέμματα στρέφονται στην τέταρτη και πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ την ερχόμενη Δευτέρα (24/10/2016) στις 17:00 και την Πέμπτη (26/10/2016) αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, αναμένεται η συνέχιση και η ολοκλήρωση της εισήγησης του συμβούλου Επικρατείας, Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει ήδη ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και υπέρ της νομιμότητας των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ’ επιταγή του συγκεκριμένου νόμου.

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του κ. Παπαγεωργίου θα λάβουν το λόγο οι αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας και θα αναπτύξουν τις θέσεις τους επί της συνταγματικότητας και των άλλων ζητημάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διάσκεψης.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα η ψηφοφορία επί των συνταγματικών θεμάτων θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη διάσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης (26/10/2016).

Στην προχθεσινή διάσκεψη της Ολομέλειας (18/10/2016) 16 δικαστές τάχθηκαν με την άποψη ότι πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος των τριών σημείων, δηλαδή, του παραδεκτού, του βάσιμου των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και του έννομου συμφέροντος που έχουν τα κανάλια, ώστε να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Η μειοψηφία των εννέα δικαστών εξέφρασε την αντίθετη άποψη, ακολουθώντας την πρόταση του εισηγητή κ. Παπαγεωργίου.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι επόμενες δύο συνεδριάσεις του ΣτΕ κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμες και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις και στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις