ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Το έγκλημα στη Folli Follie, το Υπερταμείο ως Πόντιος Πιλάτος, οι διάφορες προβλέψεις της ΕΥΔΑΠ

Το έγκλημα στη Folli Follie, το Υπερταμείο ως Πόντιος Πιλάτος, οι διάφορες προβλέψεις της ΕΥΔΑΠ

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Άστραψε και βρόντηξε ο Μητσοτάκης

Άστραψε και βρόντηξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες μέρες για το θέμα της οπαδικής βίας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος στους στενούς του συνεργάτες πως δεν θα κάνει βήμα πίσω στην αντιμετώπιση του ζητήματος και θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο. «. Θέλω όμως να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν αυτό, και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε ανάρτησης του στο Facebook. Οι ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αναμένονται σήμερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως να εμφανίζεται αποφασισμένος να τα βάλει με τους πάντες και τα πάντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσκοπική κατρακύλα και τα καρφιά Ραγκούση - Θεοχαρόπουλου

Στο ΣΥΡΙΖΑ οι αποχωρήσεις συνεχίζονται, αλλά και η δημοσκοπική κατρακύλα. Και αυτό δεν περνά απαρατήρητο από κάποια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στηρίζουν το νέο πρόεδρο, ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εικόνα του κόμματος. Εξάλλου τα καρφιά του Γιάννη Ραγκούση και του Θανάση Θεοχαροπούλου στην Κεντρική Επιτροπή υποδηλώνουν πως υπάρχουν κάποιοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, που Έχουν δώσει πίστωση χρόνου στο Στέφανο Κασσελάκη μέχρι τις ευρωεκλογές και αναλόγως τις επιδόσεις θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Και δεν μπορεί να μην σχολιάσουμε την αποχώρηση από την Κεντρική Επιτροπή του ιστορικού στελέχους Γιάννη Δραγασάκη, οποίος παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ και η γκρίνια

Στο ΠΑΣΟΚ πάλι χαμογελούν ,αλλά δεν πρέπει να πετούν και στα σύννεφα. Με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει διασπαστεί ουσιαστικά σε τρία κομμάτια και την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με ανοικτά μέτωπα, με όπως η ακρίβεια, αλλά και το νέο φορολογικό λογικά κάποιος θα περίμενε πως το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Αν και φαίνεται να εδραιώνει την θέση του στην δεύτερη θέση ωστόσο η ανάκαμψη του δεν είναι η αναμενόμενη. Και είναι βέβαιο πως την Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν κάποιοι που σχολιάζουν την συγκεκριμένη εικόνα και θεωρούν πως πρέπει να γίνει αλλαγή στην αντιπολιτευτική τακτική και την επικοινωνιακή στρατηγική. Μην με ρωτήσετε αν αυτές οι φωνές ρίχνουν και κάποια βέλη στο Νίκο Ανδρουλάκη γιατί δεν θα σας το πω για να σας κρατήσω σε αγωνία. Σας λέω μόνο πως και για το ΠΑΣΟΚ ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές.

Προσοχή στους εξυπνάκηδες

Για εσάς που σας αρέσουν τα χρηματιστηριακά παρασκήνια, σίγουρα θα έχετε δει το «ξύπνημα» μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης της λεγόμενης «περιφέρειας». Σε κάποιες συνεδρίασης μετοχές έκαναν κάτι απίστευτα limit up με ελάχιστο όγκο, χωρίς να υπάρχει καμιά αιτία για αυτή τη συμπεριφορά. Σας εφιστώ, λοιπόν την προσοχή γιατί κάποιοι εξυπνάκηδες κάνουν παιχνίδι, εγκλωβίζοντας και επενδυτές. Εγώ σας τα είπα και αμαρτία ουκ έχω…

Το έγκλημα των πρώην και των νυν στη Folli Follie

Εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (και οι νυν και οι πρώην) πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι για τα κατορθώματά τους στη Folli Follie. Οι προηγούμενοι έκαναν ότι μπορούσαν να δώσουν χρόνο στους Κουτσολιούτσους και οι δεύτεροι «κατόρθωσαν» αφού ζήτησαν και νομοθετική ρύθμιση να πάνε στο δικαστήριο και να διορίσουν διοίκηση. Μόνο που δεν καταλάβαμε ποιο στόχο είχε η διορισμένη διοίκηση. Να προστατέψει τους μικροεπενδυτές ή τους μεγαλοδανειστές; Και εν τέλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τι ακριβώς προστατεύει; Γιατί από τότε που ανέλαβαν οι διορισμένοι δεν έχει δημοσιευτεί κανένα απολύτως στοιχείο για την εταιρία στο ΓΕΜΗ. Και κανένας από τους μικρομετόχους που δήθεν προστατεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να λάβει γνώση του τι ακριβώς συμβαίνει. Για παράδειγμα είναι άγνωστο πόσα παίρνουν οι σύμβουλοι και οι παρασύμβουλοι αλλά και οι διοικούντες με αποτέλεσμα κανένας να μην μπορεί να κρίνει το «έργο» τους το οποίο είναι επίσης εντελώς άγνωστο. Στην πράξη άγνωστο και όχι στη θεωρία με διάφορες σποραδικές ανακοινώσεις που κανένας δεν καταλαβαίνει.

Ιντεάλ των Pro Forma και ….

Τελικά στην Ιντεάλ Συμμετοχών όπου ως γνωστόν ιθύνων νους είναι ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου γνωστός για τους παλιούς από την Π&Κ Χρηματιστηριακή που πουλήθηκε στην Εθνική το 2006 έναντι 49 εκατ. ευρώ είναι πολύ προχωρημένοι. Αντί να δημοσιεύσουν στοιχεία ενιαμήνου κανονικά δημοσίευσαν pro forma και μετά έβαλαν και τη Grant Thornton να δώσει έκθεση διασφάλισης. Το ότι είναι η ίδια η εταιρία που έχασε ορκωτός της το … λογαριασμό και δεν είδε 29 εκατ. ευρώ που πέρασαν από μπροστά του ως κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ενώ ήταν από μη συνεχιζόμενες μάλλον δεν έχει καμία σημασία. Βέβαια για την έκθεση διασφάλισης έχει εφαρμόσει λέει η Grant Thornton το Διεθνές Πρότυπο 3420 που προβλέπεται για pro forma στοιχεία που περιλαμβάνονται σε ενημερωτικά δελτία αλλά είναι ξεκάθαρο ότι τα pro forma στοιχεία έχουν σκοπό να ενημερώσουν για την επίδραση μιας συναλλαγής και εν προκειμένω της εξαγοράς των Αττικών Πολυκαταστημάτων και δεν συνιστούν χρηματοοικονομικές καταστάσεις. Το αναφέρουμε για να μην τα μπερδεύουν κάποιοι.

Η μεταρρύθμισης της … μεταρρύθμισης και ο Πιλάτος

Δεν ξέρω αν αισθάνονται και τόσο καλά εκεί στο Υπερταμείο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα ΕΛΤΑ όπου είναι πλέον προφανές ότι το καράβι ξαναβρίσκεται σε μεγάλη τρικυμία αλλά οι άνθρωποι αισιοδοξούν για το 2025 ότι θα στρώσουν τα πράγματα όπως αναφέρουν στις οικονομικές τους καταστάσεις. Το ότι έχουν τα ΕΛΤΑ πάνω από 100 εκ ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι απλά μια λεπτομέρεια και προφανώς θα περιμένουμε να φυτρώσουν κέρδη μετά από ασταμάτητες ζημιές. Βέβαια το 2020 που είχαν λάβει την ενίσχυση των 280 εκατ. ευρώ έλεγαν άλλα και συγκεκριμένα ότι «Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ώστε, εντός της επόμενης διετίας, ο Όμιλος ΕΛΤΑ να περάσει στην «επόμενη μέρα» και να καταστεί ανεξάρτητος, οικονομικά βιώσιμος και επιχειρησιακά ανταγωνιστικός, προχωράει με ταχείς ρυθμούς». Από ότι φαίνεται θα «πήξουμε» στις μεταρρυθμίσεις που τελειωμό δεν έχουν και επόμενος θα τα ρίχνει στους προηγούμενους με το μέτοχο που είναι το Υπερταμείο ως Πόντιος Πιλάτος να νίπτει τας χείρας του. Αυτό θα πει εταιρική διακυβέρνηση.

ΥΓ: Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει τι έχει γίνει με την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας; Σε ποιους πουλούσαν ρεύμα βερεσέ πλην της πρώην Creta Farm που δεν πλήρωνε λογαριασμούς; Γιατί είναι τουλάχιστον περίεργο αυτό που αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις ότι «Κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου 2022, παρουσιάστηκαν προβλήματα στην λειτουργία του μηχανογραφικού της δραστηριότητας της Ηλεκτρικής Ενέργειας με αποτέλεσμα την ύπαρξη δυσχερειών στην Τιμολόγηση. Η Εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης του μηχανογραφικού προβλήματος» !!!

Που είναι τα οικονομικά στοιχεία;

Ως γνωστόν τα Επιμελητήρια πάνε για εκλογές το 2024 μετά από μια ακόμα αναβολή. Βέβαια αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τα μέλη του. Δεν πρέπει όμως να απασχολεί μόνο τα μέλη του και η μη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων από ορισμένα επιμελητήρια «σηματωρούς» επί πολλά έτη και παρά το γεγονός ότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στη νομοθεσία και ποινές. Αλήθεια το ΕΒΕΑ δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία και που ακριβώς αναρτώνται; Επανερχόμαστε.

Οι διάφορες προβλέψεις της ΕΥΔΑΠ

Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αλλά η ΕΥΔΑΠ που ήταν κάποτε λίρα εκατό και παρήγαγε ασταμάτητα μετρητό έχει γυρίσει σε ζημιές. Και η δικαιολογία είναι πως φταίει το κόστος της ενέργειας. Είναι αλήθεια πως η ενέργεια επιβάρυνε σημαντικά τα κόστη αλλά φέτος από αλλού προκύπτει η αύξηση των δαπανών καθώς σε σχέση με πέρυσι το κόστος ενέργειας και προμήθειας φυσικού αερίου ήταν μειωμένο κατά 600 χιλιάδες ευρώ. Συγκεκριμένα ο γρίφος θα πρέπει να αναζητηθεί στις διάφορες προβλέψεις που αυξήθηκαν κατά 16,3 εκατ. € (+117%)!!! οι οποίες εντοπίζονται στις οικονομικές καταστάσεις ακροθιγώς και ουχί αναλυτικώς.

Ο παρουσιαστής του ξεπλύματος με οικονομικά στοιχεία … ψυγείο

Τελικά η υπόθεση του γνωστού τηλεοπτικού παρουσιαστή με τις 24 εταιρίες ανά τον κόσμο, την αχαλίνωτη φοροδιαφυγή και τα ξεπλύματα φαίνεται να έχει μείνει στα πορίσματα της Αρχής για το Ξέπλυμα καθώς ο ίδιος ζει και βασιλεύει και συνεχίζει ακάθεκτος τη δράση του. Τελευταίο κατόρθωμα είναι να δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία στο ΓΕΜΗ όχι της περυσινής χρονιάς αλλά του 2017 όταν η Ανώνυμη Εταιρία που ελέγχει σήμερα είχε τη μορφή ΙΚΕ. Αυτά συμβαίνουν όταν δεν σε ελέγχει κανένας και έχεις τον τρόπο σου.

Ο DJ γαμπρός εφοπλιστή, ο Δημόκριτος και το GitHub

Σας λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το γαμπρό εφοπλιστή που εμφανίζεται ως επιστημονική ιδιοφυία (μεταδιδακτορικός ερευνητής!!! του MIT) έχοντας κάνει καριέρα ως DJ. Η αλήθεια είναι πως πτυχίο MIT δεν διαθέτει αλλά ο άνθρωπος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός που έκανε μέχρι πριν λίγα χρόνια καριέρα στην επιλογή μουσικής προς τέρψη των ανθρώπων που διασκεδάζουν στα night clubs. Και ξαφνικά έκανε στροφή στο παρελθόν με την βοήθεια της ηγεσίας του Δημόκριτος. Μόνο που αυτή η στροφή έχει πολλά κενά αλλά και διαδικασίες που μπάζουν σύμφωνα με ένα πακέτο στοιχείων που έχουν εγχειριστεί στους Κομισάριους. Υποθέτω ότι ο επικεφαλής του Δημόκριτος κ. Νούνεσης θα έχει εξηγήσεις για όλα αυτά και θα μπορεί για παράδειγμα να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ του είμαι διαχειριστής αποθετηρίων GitHub από το είμαι δημιουργός. Για όσους δεν το γνωρίζουν το GitHub είναι μια αμερικανική εταιρεία που παρέχει φιλοξενία για τον έλεγχο της έκδοσης λογισμικού ανάπτυξης χρησιμοποιώντας το Git το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα ελέγχου εκδόσεων για ανάπτυξη λογισμικού στον κόσμο. Δηλαδή εκεί φιλοξενούνται αυτοί που γράφουν κώδικες και όχι αυτοί που τους … κοιτάνε.