ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η πρώτη έκθεση για την κατασκευή του ιστορικού Φράγματος του Μαραθώνα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Η πρώτη έκθεση για την κατασκευή του ιστορικού Φράγματος του Μαραθώνα στον «Ελληνικό Κόσμο»
Άποψη του Φράγματος και του κτίσματος, αντιγράφου του Θησαυρού των Αθηναίων, περίπου 1931
Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΥΔΑΠ παρουσιάζει στο κοινό αδημοσίευτα τεκμήρια, φωτογραφίες, αντικείμενα αλλά και βίντεο εποχής, από τον πλούτο του Ιστορικού της Αρχείου.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων από την τελετή εγκαινίων των εργασιών ανέγερσης του Φράγματος του Μαραθώνα και δημιουργίας της τεχνητής λίμνης, διοργανώθηκε η εντυπωσιακή Επετειακή Έκθεση «Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), με ελεύθερη είσοδο για όλους έως τις 29 Μαρτίου 2020.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από φωτογραφικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες της εποχής, έγγραφα που αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα, όπως τις πρωτότυπες συμβάσεις και επιστολές αλλά και αντικείμενα όπως τα εργαλεία, που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του έργου και την καθημερινότητα των ανθρώπων του Οικισμού που εργάζονταν εκεί. Παράλληλα ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το 3D/VR βίντεο-αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα, αλλά και μια κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του τότε εργοταξίου. Τα συγκεκριμένα πλάνα είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου και έχουν μονταριστεί και επενδυθεί μουσικά ειδικά για το σκοπό της έκθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Φράγμα του Μαραθώνα είναι το μοναδικό φράγμα που είναι εξολοκλήρου επενδυμένο με πεντελικό μάρμαρο, όμοιο με αυτό του Παρθενώνα. Έχει ύψος 54 μέτρα, μήκος 285 μέτρα και εσωτερικά αποτελείται από σκυρόδεμα, το οποίο είναι φτιαγμένο με θραυσμένο μάρμαρο, τσιμέντο και ηφαιστειακή τέφρα.

eydap1.jpg
Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, 1929 - Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η έκθεση

Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να ξεναγηθεί στις αίθουσες της Έκθεσης καθώς βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες.

Εισαγωγικά ο επισκέπτης θα δει τι συνέβαινε στην ελληνική πρωτεύουσα πριν από την κατασκευή του Φράγματος. Πώς έπιναν νερό οι Αθηναίοι και ποια ήταν η υδροδοτική κατάσταση της Αθήνας από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους. Ακολούθως παρουσιάζεται η αρχική φάση του έργου: Πώς έγινε η σύμβαση με την εταιρία ULEN και ποια ήταν η εταιρία αυτή και ο ιδρυτής της, τα συνοδευτικά έργα, τι συνέβαινε με το λιμάνι της Χαλκίδας, τον σταθμό άντλησης θαλάσσιου ύδατος στο Φάληρο και τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Καστρί. Παράλληλα αναπτύσσεται και το ίδιο το εργοτάξιο στο Μαραθώνα, καθώς παρουσιάζεται ο οικισμός του εργοταξίου, ο υδατόπυργος αλλά και ο Ναός στη βάση του Φράγματος, πιστό αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς.

Στάδιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, 1927 - Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Στην δεύτερη κεντρική ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται αναλυτικά το ίδιο το έργο. Πώς αναπτύχθηκε, πώς χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του καινοτόμες, πρωτοπόρες και πειραματικές τεχνικές, ποιοι εργάστηκαν γι’ αυτό, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε κάποιες από τις κεντρικές προσωπικότητες που συμμετείχαν στο εγχείρημα. Η τρίτη ενότητα εστιάζει στο πώς καταγράφηκαν οι εργασίες της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα φωτογραφικά αλλά και κινηματογραφικά και πώς οι καταγραφές αυτές διατηρήθηκαν και αξιοποιήθηκαν μέσω του ιστορικού αρχείου της ΕΥΔΑΠ, το οποίο διασώζει ποικίλης μορφής τεκμήρια με σκοπό την παραγωγή δράσεων που προάγουν την ιστορία της και τροφοδοτούν με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές παροχές το δίκτυο της κοινωνίας.

Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία - Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
Άποψη του Φράγματος Μαραθώνα, π. 1930-1931 - Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της μετάβασης από την ΕΕΥ στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και την εξελικτική πορεία της υδροδότησης της Αθήνας από την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα και έπειτα.

Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του νέου δικτύου ύδρευσης των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, 03 Ιουνίου 1931. Η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων διαφημίζεται μέσω της τοποθέτησης πιδάκων νερού στην τελετή των εγκαινίων. - Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Σε ένα ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για τα παιδιά, έχει στηθεί μία διαδραστική κατασκευή. Εκεί τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους 20 εργαλεία και έναν ήρωα, για να διηγηθούν τις δικές τους άπειρες «ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες» για να φτάσει το νερό στο ποτήρι. Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό, εναλλακτικό τρόπος συμμετοχής των παιδιών στην Έκθεση, καθώς τους κινεί το ενδιαφέρον και τους δίνει ενεργό ρόλο ώστε να κατανοήσουν και να ανακαλύψουν συλλέγοντας στοιχεία, τον σπουδαίο ρόλο του νερού στη ζωή μας και τη συμβολή της ΕΥΔΑΠ στο να φτάνει το νερό στο ποτήρι μας.

Η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί η Ερατώ Κουτσουδάκη, θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 29 Μαρτίου 2020.

Αναλυτικά οι ώρες και ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης:

Δευτέρα Κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30

Παρασκευή 9:00-20:00

Σάββατο 11:00-16:00

Κυριακή 10:00-18:00

Περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεσή και την πρόσβαση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» βρείτε στα social media της ΕΥΔΑΠ:

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της www.eydap.gr.