ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

#Μένουμεσπίτι και στρώνουμε ένα μεγάλο τραπέζι που χωράει όλη την Ελλάδα!

#Μένουμεσπίτι και στρώνουμε ένα μεγάλο τραπέζι που χωράει όλη την Ελλάδα!

Το φαγητό είναι το «μυστικό» συστατικό που από καταβολής κόσμου μας φέρνει κοντά και κρατάει τον έναν πλάι στον άλλο.

Αν είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μία πολύ μακρινή αναδρομή, τότε που η ανθρωπότητα έκανε τα πρώτα της βήματα στη Γη, θα διαπιστώναμε ίσως, πως το πρωταρχικό κίνητρο για να έρθουν κοντά οι άνθρωποι μεταξύ τους και να συνυπάρξουν, ήταν η όρεξη για καλό φαγητό.

Το φαγητό είναι το «μυστικό» συστατικό που από καταβολής κόσμου μας φέρνει κοντά και κρατάει τον έναν πλάι στον άλλο. Η γευστική αφορμή για να μαζευτεί η οικογένεια κάθε μεσημέρι γύρω από το τραπέζι, η ευκαιρία να κουβεντιάσουμε λίγο παραπάνω με τους συναδέλφους στην κουζίνα του γραφείου, ο λόγος για να πάμε Κυριακή μεσημέρι μία επίσκεψη στο πατρικό μας, ένας απολαυστικός τρόπος να δείξουμε σε αυτούς που αγαπάμε, πως θέλουμε μόνο το καλύτερο για αυτούς!

Το φαγητό αξίζει περισσότερο όταν το μοιράζεσαι

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί η «ιεροτελεστία» του φαγητού, είναι κάτι «πολύτιμο» και εύθραυστο, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε την παρούσα περίοδο που #menoumespiti. Κακά τα ψέματα, ακόμη και η απόλαυση μίας λαχταριστής μακαρονάδας επαγγελματικών προδιαγραφών με την υπογραφή κάποιου γνωστού σεφ, δεν έχει την ίδια ένταση, ούτε ικανοποίηση, αν δεν μπορούμε να τη μοιραστούμε με τους ανθρώπους που εμείς θέλουμε. Γιατί όλοι εκείνοι που έχουν μία θέση μαζί μας στο τραπέζι, είναι «σύντροφοι» σε μία γαστρονομική εμπειρία, που χωρίς εκείνους δεν θα είχε την ίδια αξία.

Σπιτικές ιστορίες γραμμένες με γευστικές πινελιές

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν δεν περιμένουμε καμία επίσκεψη και είμαστε σε πολύ... στενό οικογενειακό κύκλο, είναι η ιδανική στιγμή να κατεβάσουμε το καλό μας σερβίτσιο και να δώσουμε μεγαλύτερη επισημότητα στο μεσημεριανό μας. Να στρώσουμε το τραπεζομάντιλο που βγάζουμε μόνο σε ξεχωριστές περιστάσεις, να το στολίσουμε στη μέση με ένα γυάλινο δοχείο γεμάτο λουλούδια που μαζέψαμε το πρωί από τον κήπο. Τέτοιες μικρές λεπτομέρειες θα μετατρέψουν την τραπεζαρία μας σε εστιατόριο πολλών αστέρων (ειδικότερα αν επιλέξουμε να γευματίσουμε έξω στο μπαλκόνι κάτω από τον έναστρο ουρανό), ενώ τα υλικά που θα «παντρέψουμε» στην κουζίνας μας, το αλεύρι, η κρέμα γάλακτος, η ντομάτα, ο βασιλικός, τα ζυμαρικά Melissa, είναι εκείνα που θα βάλουν τις δικές τους αισιόδοξες «πινελιές» στις σπιτικές ιστορίες που γράφονται όσο μένουμε σπίτι.

Γαρνίρουμε τα πιάτα μας με αγάπη

Ακριβώς για αυτό, είτε μένουμε μόνοι, είτε με την οικογένειά μας, δεν επαναπαυόμαστε, ούτε χάνουμε την όρεξη και τη δημιουργικότητά μας! Αντίθετα, στρώνουμε ένα τραπέζι που χωράει όλη την Ελλάδα! Ανακαλύπτουμε νέες γεύσεις και μυρωδιές, τις οποίες δεν βλέπουμε την ώρα να μοιραστούμε με τους φίλους μας στα κοινωνικά δίκτυα. Πειραματιζόμαστε με τη χορταστική συνταγή της γιαγιάς για νηστίσιμο μακαρόνι κοφτό με κόκκινη σάλτσα και την ενημερώνουμε... τηλεφωνικώς ή μέσω video call για τα αποτελέσματα, ζητάμε τη γνώμη και τη βοήθεια των παιδιών στην προετοιμασία του εορταστικού γεύματος, τολμάμε αναπάντεχους συνδυασμούς υλικών που προκαλούν «εκρήξεις» στον ουρανίσκο! Δεν έχει καμία σημασία αν μαγειρεύουμε αποκλειστικά για εμάς, τον σύντροφο, τον συγκάτοικο, τη σύζυγο και τα παιδιά μας, μπορεί οι μερίδες να είναι λιγότερες από άλλες φορές, όμως εμείς συνεχίζουμε να τις γαρνίρουμε με μπόλικο μεράκι και αγάπη, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως το καλό φαγητό, θα είναι πάντα η ιδανική αφορμή για να έρθουν κοντά δύο ή και περισσότεροι άνθρωποι.

Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν, η απόσταση από το ένα μπαλκόνι στο απέναντι, η μεσοτοιχία ανάμεσα σε δύο διαμερίσματα, το αναπάντητο «τουτ τουτ» στο ακουστικό που κάνει την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά, όταν καλούμε τη γιαγιά ή τον παππού, μηδενίζεται μόλις κλείνουμε τα μάτια και φέρνουμε στο νου τη στιγμή που επιτέλους θα τσουγκρίζουμε ξανά τα ποτήρια μας στην υγειά αυτών που αγαπάμε. Μέχρι τότε κάνουμε υπομονή και σχέδια για το μέλλον, επιμένουμε πεισματικά να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή, #menoumespiti προστατεύοντας εμάς και τους γύρω μας, προσφέρουμε απλόχερα βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται. Τέλος, ελπίζουμε μέσα από την καρδιά μας πως η επόμενη φορά που θα βρεθούμε ξανά γύρω από το ίδιο τραπέζι δεν αργεί, και θα μας βρει όλους παρέα υγιείς και χαμογελαστούς!