ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Για τις 22 Απριλίου αναβλήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Ελλάκτωρ

Αναβολή για τις 22 Απριλίου πήρε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ, μετά από αίτημα που κατέθεσε η εταιρεία Pemanoaro, συμφερόντων των αδερφών Καλλιτσάντση.

Συγκεκριμένα, το προεδρείο έκανε δεκτό, όπως υποχρεούται εκ του νόμου, το αίτημα αναβολής που κατέθεσε η εταιρεία Pemanoaro Limited, καθώς κατέχει ποσοστό άνω του 5% της Ελλάκτωρ.

Εντούτοις, νωρίτερα είχε απορρίψει αντίστοιχο έτοιμα της εταιρείας Greenhill, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ η εταιρεία κατείχε δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν μόνο σε 3,33 εκατ. μετοχές, δηλαδή ποσοστό κάτω του 5%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία ανέφερε ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ και της Γενικής Συνέλευσης κ. Μυλωνογιάννης, τα δικαιώματα ψήφου για τις υπόλοιπες μετοχές που ελέγχει (39,647 εκατ. μετοχές ή 18,5% της εταιρείας) έχουν εκχωρηθεί ως ενέχυρο στην πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία Aiolos Investor.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την παρέμβαση των δικηγόρων της Greenhill που ζήτησαν να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το σύνολο των δικαιωμάτων, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική ένσταση, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων της Reggeborgh με τον κ. Ιωάννη Σωτηρόπουλο που εκπροσωπεί την ολλανδική εταιρεία να αναρωτιέται μεταξύ άλλων «ποια είναι η εταιρεία Aiolos. Εχουμε ακούσει καμιά δεκαριά υπεράκτιες εταιρείες από την πλευρά Μπάκου – Καϋμενάκη – Καλλιτσάντση. Τι σχέση έχει; Για να έχει τα δικαιώματα ψήφου η Aiolos σημαίνει πως έχει συσταθεί ενέχυρο επί σχεδόν όλων των μετοχών που φέρονται να ελέγχει η Greenhill. Άρα η τελευταία οφείλει χρήματα στην Aiolos. Σε ποιον πραγματικά ανήκουν αυτές οι μετοχές; Εχει γίνει πραγματική μεταβίβαση στην Greenhill από τους αδερφούς Καλλιτσάντση ή συμβαίνει κάτι άλλο; Αφού η Greenhill δεν έχει το δικαίωμα ψήφου γιατί προσπάθησε να εμφανιστεί ως έχουσα το δικαίωμα ψήφου;».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Greenhill αναφέρθηκαν στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών για τις οποίες δεν έχουν ενημερωθεί, μεταξύ των οποίων «η καταστροφική μη συμμετοχή στο διαγωνισμού της Εγνατίας Οδού».

Σε αυτό το σημείο η συζήτηση διακόπηκε με τις δύο πλευρές να αναμένεται να διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους στις 22 Απριλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του»

Σημειώνεται ότι χθες κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ είχαν κρούσει ηχηρό καμπανάκι απέναντι στο ενδεχόμενο αναβολής της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αναφέροντας ότι όποιος δημιουργήσει πρόβλημα αναλαμβάνει και την ευθύνη. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως «όποιος επιχειρήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στην έκτακτη γενική συνέλευση της Παρασκευής, ώστε να μην εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ, για διαδικαστικούς λόγους ή για λόγους εντυπώσεων, αναλαμβάνει και την ευθύνη απέναντι στους υπόλοιπους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τους 6.000 εργαζόμενους». Τόνιζαν μάλιστα ότι σε μηνιαία βάση το κλάδος των κατασκευών καταγράφει σημαντικές απώλειες, γεγονός που σημαίνει ότι χωρίς τα επιπλέον κεφάλαια η εταιρεία θα συνεχίσει να διευρύνει τις ζημιές της με δυσάρεστες συνέπειες.