ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Be-Live: Το πρόγραμμα που κάνει πράξη το όνειρο ζευγαριών με υπογονιμότητα να αποκτήσουν παιδί

Be-Live: Το πρόγραμμα που κάνει πράξη το όνειρο ζευγαριών με υπογονιμότητα να αποκτήσουν παιδί

Με προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές της χώρας, η πρωτοβουλία στηρίζει ζευγάρια να προχωρήσουν με επιτυχία σε αυτό το σημαντικό βήμα

Η δημιουργία οικογένειας είναι ένα όνειρο, η προσπάθεια για την επίτευξη του οποίου συναντά, πολλές φορές, δυσκολίες σε αρκετά επίπεδα. Οικονομικά ή ιατρικά ζητήματα, καθώς και άλλου τύπου εμπόδια που μπορεί να προέρχονται από παράγοντες, όπως π.χ. ο τόπος διαμονής, οδηγούν πολλά ζευγάρια στο να «παγώσουν» ίσως μία από τις πιο όμορφες προσδοκίες της ζωής τους - αυτή, φυσικά, που αφορά στην απόκτηση ενός παιδιού. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα αξιόλογες πρωτοβουλίες, με στόχο να βοηθηθούν ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αποκτήσουν παιδί, λαμβάνοντας τη στήριξη που χρειάζονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες και φορείς, σε όλα τα επίπεδα.

Αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια υπογονιμότητας

Έχοντας ως όραμά του ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας, το Σωματείο Be-Live είναι ένας οργανισμός, που από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του έχει ως στόχο την προώθηση και την εξασφάλιση σχετικών θεραπειών σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες. Προτεραιότητα δίνεται στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας, με την αποστολή του προγράμματος να περιλαμβάνει - πέρα από την έμπρακτη στήριξη στα ζευγάρια ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα - και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κρατικών φορέων και δομών αλλά και του κοινού σχετικά με θέματα υπογονιμότητας. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς τα ποσοστά των νέων γεννήσεων εμφανίζονται κάθε χρόνο σημαντικά μειωμένα, ενώ και τα προβλήματα που έφερε στη ζωή μας η πανδημία, σε κάποιες περιπτώσεις, δυσκόλεψαν περισσότερο νέα ζευγάρια στο επόμενο βήμα τους.

Το Σωματείο Be-Live ιδρύθηκε το 2019 από τους γυναικολόγους αναπαραγωγής Βασίλη Δ. Κελλάρη και Χάρη Χ. Χηνιάδη, ώστε να κάνουν πραγματικότητα το κοινό όραμά τους να βοηθήσουν νέους ανθρώπους που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά. Ο οργανισμός προσφέρει την ουσιαστική στήριξη που χρειάζονται υπογόνιμα ζευγάρια τα οποία επιθυμούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το σοβαρό οικονομικό βάρος που προϋποθέτει η εφαρμογή της μεθόδου. Η ομάδα που έχει δημιουργηθεί από το Σωματείο Be-Live απαρτίζεται από έμπειρους επαγγελματίες από διαφορετικά πεδία της επιστήμης, έχοντας και πλήθος υποστηρικτών και εθελοντών, καθώς, φυσικά, και από ένα δίκτυο γιατρών σε όλη την Ελλάδα, πρόθυμων να καλύψουν τις ανάγκες κάθε οικογένειας που θα χρειαστεί βοήθεια.

Μέσω του προγράμματος δίνεται προτεραιότητα σε ζευγάρια που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν αποκτήσει άλλο παιδί, λαμβάνοντας υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, υπάρχουν οικονομικά κριτήρια, που αφορούν στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, ενώ επιτροπή εξετάζει και ιατρικά κριτήρια, όπως η ηλικία και άλλοι παράγοντες. Τέλος, προτεραιότητα δίνεται σε γυναίκες ή άντρες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπείες που μειώνουν σημαντικά το μελλοντικό αναπαραγωγικό δυναμικό (όπως, για παράδειγμα, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες ή σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις). Ακολουθώντας όλα αυτά τα κριτήρια, στόχος είναι να εξαλειφθούν όσα περισσότερα εμπόδια είναι δυνατό, προκειμένου ένα ζευγάρι να πραγματοποιήσει ένα όνειρο που φάνταζε δύσκολο.

Το Σωματείο Be-Live έχει αναπτύξει συνεργασίες τόσο στην Αττική, όσο και σε ακριτικές περιοχές, προκειμένου να ενισχύσει το έργο του σε ό,τι αφορά την πρόσβαση όλων στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με ιδιαίτερη ευαισθησία εστιάζει σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα ακριτικά νησιά, προσφέροντας ενημέρωση και ελπίδα σε οικονομικά αδύναμα υπογόνιμα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης για την υπογονιμότητα και στέκεται δίπλα στα νέα ζευγάρια που πληρούν τις προδιαγραφές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά του, ώστε να μπορέσουν με τη βοήθειά του να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ήδη, διψήφιος αριθμός ζευγαριών έχουν καταφέρει μέσω του προγράμματος να αποκτήσουν το δικό τους παιδί, με το σωματείο να συνεχίζει να στηρίζει περισσότερες οικογένειες και να προσφέρει σε όσους το χρειάζονται και πληρούν τις προϋποθέσεις, την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτό το πολύτιμο «δώρο».

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος είναι προτεραιότητα για όλους

Ένας από τους σημαντικούς συνεργάτες του Σωματείου Be-Live, όσον αφορά την εκστρατεία ενημέρωσης και την κάλυψη δαπανών για εξωσωματική γονιμοποίηση σε ζευγάρια με θέματα γονιμότητας, είναι η Eurobank. Η εταιρεία, στηρίζοντας την ελληνική οικογένεια, έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα μία ολοκληρωμένη σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μέσω της πρωτοβουλίας «ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια» που έχει αναπτύξει. Ξεκινώντας από τις ακριτικές περιοχές της χώρας, από τον Έβρο ως το Καστελόριζο, το πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί προσφέρει προνόμια σε νέους γονείς οι οποίοι αποκτούν παιδί από την 01/04/2021 κι έπειτα. Πιο συγκεκριμένα, τα προνόμια αφορούν σε νέους γονείς που ζουν στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, δηλαδή στα ανατολικά σύνορα της χώρας, όπου οι μελλοντικοί και νέοι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες προκλήσεις και, συχνά, πιο δύσκολη πρόσβαση σε αγαθά και υποδομές. Ωστόσο, στόχος είναι η σταδιακή επέκταση του προγράμματος σε περισσότερες περιοχές.

Επιπλέον, η Eurobank συνεργάζεται και με άλλες MKO, όπως τη ΜΚΟ Αποστολή, που προσφέρει βρεφικά πακέτα με πολλά βασικά είδη για τα νεογέννητα παιδιά των ακριτικών περιοχών, αλλά και την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» για υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 11525 και ψυχο-συμβουλευτικά σεμινάρια για νέους και μελλοντικούς γονείς.