ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: «Πράσινο φως» για τη συμφωνία με τη Motor Oil

Ελλάκτωρ: «Πράσινο φως» για τη συμφωνία με τη Motor Oil
Το 99,97% των παρισταμένων μετόχων ψήφισε υπέρ της πρότασης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μετόχων της Ελλάκτωρ έλαβε η συμφωνία για τη μεταβίβαση του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προς την «MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».

Κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, στην οποία παρίσταντο μέτοχοι που συνολικά κατείχαν το 87,96% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης το 99,97% ψήφισε υπέρ της πρότασης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 1 δισ. ευρω.

Όπως αναφέρει σχετικά η AXIA Ventures, «το συνολικό τίμημα που προσφέρθηκε για τον κλάδο ΑΠΕ ήταν €1.000 εκατ. (1 δισ. ευρώ), υποκείμενο σε περαιτέρω τροποποιήσεις σχετικές με τη συναλλαγή και την κερδοφορία του κλάδου ΑΠΕ. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και του ενδελεχούς ελέγχου δέουσας επιμέλειας, το τελικό τίμημα οριστικοποιήθηκε σε 994 εκατ. ευρώ (cash free/debt free basis και στη βάση ομαλοποιημένου κεφαλαίου κίνησης)».

Τι προβλέπει και τι σημαίνει η συμφωνία

Αναλυτικά, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την απόκτηση ποσοστού 75% από την πλευρά της Motor Oil του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Όπως προβλέπεται στη συμφωνία, ο Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1 δισ. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.
Ως προς τον αντίκτυπο της συμφωνίας, όπως τονίζουν πηγές της Ελλάκτωρ, οι εταιρείες του Ομίλου πρωταγωνιστούν πλέον σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς που δραστηριοποιούνται και τα οικονομικά αποτελέσματα, όχι μόνο είναι θετικά, αλλά εμπεδώνουν και την πεποίθηση για μελλοντικές καλύτερες επιδόσεις. Ο Όμιλος επανήλθε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που ιστορικά κατείχε στην ελληνική οικονομία και είναι βέβαιο ότι αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, οι αλλαγές στην μετοχική σύνθεση είναι βέβαιο ότι ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον Όμιλο, καθώς η είσοδος της Motor Oil , ενός ισχυρού μετόχου, με παράλληλη παρουσία της Reggeborgh Invest, ενός διεθνούς θεσμικού επενδυτή, εγγυάται τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.
Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η παρουσία ισχυρών μετόχων στην εταιρεία, η εσωτερική νηνεμία και η ισχυροποίηση του management αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο μέλλον στον Όμιλο των εταιρειών μας. Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν τεθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και έχουν φέρει τα τόσο θετικά αποτελέσματα αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για την μελλοντική πορεία του Ομίλου.