ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mια πιο ανταγωνιστική οικονομία ζητεί ο Μίχαλος

Mια πιο ανταγωνιστική οικονομία ζητεί ο Μίχαλος

O επιχειρηματικός κόσμος είναι υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στην εκδήλωση του κύκλου προβληματισμού «Ρεύμα Σκέψης» με θέμα: «η συνταγματική αναθεώρηση ως αναγκαιότητα για την ανασυγκρότηση της χώρας» που πραγματοποιείται σήμερα στο ΕΒΕΑ και πρόσθεσε ότι η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει να αποσυνδεθεί από την προκήρυξη εκλογών.

Απαιτείται, όπως είπε, η επικύρωση των νέων αυξημένων εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ίδιο το λαό, με την αναθεώρηση του Συντάγματος να προβλέψουμε και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες και να γίνουν παρεμβάσεις για την οικοδόμηση μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας όπως για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και για τη δασική μας νομοθεσία.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε στην ομιλία του ότι πρέπει να δεχθούμε ότι το Σύνταγμα περιλαμβάνει αρκετούς αναχρονισμούς οι οποίοι έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν ως άλλοθι για τη μη προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων ενώ υπογράμμισε ότι ένα άλλο σημαντικό ζητούμενο είναι αυτό της διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχειας στη λειτουργία του κράτους, διότι η αγορά και η πραγματική οικονομία έχουν πληρώσει μέχρι τώρα την αβεβαιότητα, την αστάθεια και τις διαρκείς ανατροπές.

"Η Βουλή θα πρέπει να διαλύεται μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπονται ήδη από το σύνταγμα, δηλαδή την απώλεια της δεδηλωμένης ή την παραίτηση της κυβέρνησης" είπε ο ίδιος.

Οι αλλαγές, κατά τον κ. Μίχαλο, θα μπορούσαν να σχετίζονται με την αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του, τη θέσπιση χρονικών ορίων στις θητείες του Πρωθυπουργού, αλλά και των φορέων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Επίσης, με την τροποποίηση των διατάξεων που αναφέρονται σε θέματα ευθύνης υπουργών, αλλά και βουλευτικής ασυλίας και προνομίων που δε σχετίζονται αποκλειστικά με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων.

Επίσης, απαιτείται συνταγματική πρόβλεψη για το Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων και αλλαγές με στόχο την αύξηση της υπευθυνότητας και της διαφάνειας στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και των δημοσίων πόρων.

"Η πρόβλεψη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι ένας τρόπος να περιορίσουμε στο μέλλον την ανεύθυνη διαχείριση εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνώντων, με ορίζοντα την επόμενη εκλογική αναμέτρηση" είπε ο κ. Μίχαλος.

Σχετικές ειδήσεις