ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ

Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ

Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για το νέο κανονισμό λειτουργίας των πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Ο νέος κανονισμός, η έκδοση του οποίου είχε δρομολογηθεί πριν από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, έρχεται να καθορίσει τις διάφορες κατηγορίες πρακτορείων.

Με την πρόταση κανονισμού που έχει καταθέσει η ΟΠΑΠ στη δημόσια διαβούλευση:

•Διασφαλίζεται, ότι οι κανόνες ελέγχου και προστασίας είναι πιο αυστηροί και σύμφωνοι με την αρχή του υπεύθυνου παιχνιδιού.

•Ο ΟΠΑΠ αναλαμβάνει κανονιστικές δεσμεύσεις για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας του δικτύου, λόγου χάρη αποστάσεις από σχολεία, ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας, ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα καταστήματος κλπ, όπως συμβαίνει και με τα καταστήματα VLTs.

•Ικανοποιούνται οι ανάγκες των πρακτόρων για εκσυγχρονισμό των καταστημάτων και βελτίωση της παικτικής εμπειρίας.

•Η Εποπτεία πλέον του ΟΠΑΠ ασκείται από την ΕΕΕΠ και την Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου. Η ΕΕΕΠ ασκεί τις νομοθετικές της εξουσιοδοτήσεις για να εποπτεύσει την αγορά παιγνίων. Στους κανονισμούς που εκδίδει η ΕΕΕΠ (λαχεία, ΟΔΙΕ, VLTs) ρυθμίζεται τόσο το παικτικό κομμάτι όσο και οι προδιαγραφές των σημείων πώλησης και των υπευθύνων των σημείων. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους παίκτες, καθώς καθιερώνεται απευθείας ευθύνη αυτών προς την ΕΕΕΠ. Το ίδιο θα γίνει και για τα υφιστάμενα παιχνίδια και τα υφιστάμενα πρακτορεία.

•Ο νέος κανονισμός θεωρείται απαραίτητος προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος που παρέχονται τα παιχνίδια μέσω του δικτύου του, γεγονός που απαιτεί και η εισαγωγή των VLTs και άλλων παιχνιδιών στην ελληνική αγορά. Η λειτουργία του bingo για παράδειγμα απαιτεί μεγάλους και αποκλειστικούς χώρους διεξαγωγής του παιχνιδιού. Τα VLTs επίσης πρέπει να διατεθούν μέσω αμιγών χώρων αποκλειστικής διάθεσης τους για πολλούς λόγους: εμπορικούς, κοινωνικούς, εποπτικούς και κυρίως για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και την εμπέδωση του υπεύθυνου παιχνιδιού.

Σχετικές ειδήσεις