ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

DW: Εφαλτήριο για τις εξαγωγές το ασθενές ευρώ

DW: Εφαλτήριο για τις εξαγωγές το ασθενές ευρώ

Η Γερμανία εξάγει όσο ποτέ πριν. Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις ατενίζουν το μέλλον με σκεπτικισμό. Ρωσία, ευρωκρίση, Grexit και Ισλαμικό Κράτος: ο κατάλογος των εστιών κρίσης είναι μακρύς.

Όχι, το γερμανικό εξαγωγικό εμπόριο δεν περνάει κρίση. Και αυτό διαφαίνεται σαφώς μέσα από τους αριθμούς. Εμπορεύματα αξίας 1,134 τρις ευρώ πουλήθηκαν τον περασμένο χρόνο στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξεως του 3,7% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Και φέτος εκτιμάται ότι η πορεία θα είναι ανοδική και θα σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 4,5%, με την αξία των εξαγωγών να φθάνουν τα 1,185 τρις ευρώ.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις αγοράζουν και αυτές με τη σειρά τους περισσότερο στο εξωτερικό. Το εξαγωγικό πλεόνασμα ωστόσο υπερτερεί, αγγίζοντας τα 231 δισεκατομμύρια ευρώ αυτό το χρόνο σε σχέση με τα 217 δισεκατομμύρια ευρώ πέρσι. Αυτό συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ και προκαλεί επικρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος της Ένωσης Χονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών δεν κατανοεί αυτή την κριτική. «Εάν τα πράγματα πηγαίνουν καλά στη Γερμανία αυτό σημαίνει πως τα πράγματα πάνε καλά και για πολλές επιχειρήσεις στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Κατά μέσο όρο το 40% των εξαγωγών συνδέονται με προηγούμενες εισαγωγές από το εξωτερικό».

Εξαιτίας της ευρωκρίσης, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ μειώθηκαν από το 2007 κατά 60% και ανέρχεται σε μόλις 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά η Κομισιόν επιμένει να κουνά προειδοποιητικά το δάχτυλο στη Γερμανία.

Άλλη μια ακατανόητη αντίδραση για τον Άντον Μπέρνερ και «εντελώς παράλογη» όπως την χαρακτηρίζει. «Οι εξαγωγές στις χώρες της κρίσης έχουν μειωθεί δραματικά, αυτό είναι λογικό. Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά, δεν μπορούν να αγοράσουν γερμανικά προϊόντα».Αντίστροφα όμως οι εισαγωγές από αυτές τις χώρες αυξήθηκαν πάρα πολύ.

«Όλη η βόρεια Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία θα είχαν βουλιάξει εάν δεν αγόραζε η Γερμανία. Εμείς είμαστε η ατμομηχανή της Ευρώπης και εμείς φροντίζουμε οι οικονομίες της Ευρώπης να είναι εκεί που είναι».

Ο Άντον Μπέρνερ ασκεί κριτική και στην τελευταία απόφαση της ΕΚΤ να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία αγοράζοντας ομόλογα αξίας 1,1 τρις ευρώ και για να την προφυλάξει από μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού.

Δεν πιστεύει πως αυτή η κίνηση θα βοηθήσει της χώρες του Νότου κάνοντας το ευρώ πιο ασθενές. «Ένα έχω να πω στον κύριο Ντράγκι, ότι και τα δικά μου γερμανικά προϊόντα θα γίνουν πιο φθηνά. Πιστεύετε ότι κάποιος θα αγοράσει ένα Fiat, ένα Peugeot ή ένα Citroen όταν μπορεί να αγοράσει ένα γερμανικό αυτοκίνητο κατά 20% φθηνότερα;»

Όσο για τις κρίσεις που προβληματίζουν την Ευρώπη, ο Άντον Μπέρνερ πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να την απασχολούν ακόμα για πολύ καιρό. Η κρίση με τη Ρωσία δεν πρόκειται να καταλαγιάσει γρήγορα. Η εμπιστοσύνη απέναντι στη Μόσχα έχει κλονιστεί.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και «με το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και το Λίβανο. Αυτές είναι χώρες με τις οποίες η Γερμανία είχε παραδοσιακά οικονομικές σχέσεις, ωστόσο έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες τα τελευταία χρόνια».
Για την κρίση στην Ελλάδα δεν προβλέπει ένα σύντομο τέλος, ενώ επισημαίνει «πως εάν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου».

Σχετικές ειδήσεις