ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Μόμπιους: «Οι ριζοσπαστικές κυβερνήσεις καταφέρνουν τις σημαντικές αλλαγές»

Μ. Μόμπιους: «Οι ριζοσπαστικές κυβερνήσεις καταφέρνουν τις σημαντικές αλλαγές»

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε χθες ο γνωστός «γκουρού» των αγορών, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Templeton Emerging Markets Group, Μαρκ Μόμπιους, σε ομιλία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο εκδήλωσης της HSBC που διοργανώθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα με τίτλο «Μarket Outlook 2015-Τάσεις και εξελίξεις στην Παγκόσμια Οικονομία».

της Μ. Πρωτονοταρίου


Η Templeton Emerging Markets Group διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 40 δισ. δολαρίων και ο κ. Μόμπιους με βάση την επενδυτική εξειδίκευση του Templeton Group στις αναδυόμενες αγορές (emerging markets) και ειδικά στην Ασία , πιστεύει οτι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως και για άλλες περιοχές της Ευρώπης με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. “Τα επενδυτικά κεφάλαια των περιοχών αυτών θα εμφανισθούν μόλις αρχίσει να αλλάζει και να σταθεροποιείται το περιβάλλον”, σημείωσε.
Για την Ελλάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις δυνατότητες επίτευξης μιας συμφωνίας όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, αλλά και για τις προοπτικές της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Ο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων υποστήριξε ότι οι “ριζοσπαστικές” κυβερνήσεις συνήθως είναι εκείνες που καταφέρνουν σημαντικές αλλαγές σε μία οικονομία που άλλοι δεν θα μπορούσαν να κάνουν, ενώ σημείωσε ότι παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι σε θέση να προσαρμοσθεί και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών και μεταρρυθμίσεις, ένα τρίπτυχο που ο ίδιος θεωρεί καθοριστικό για να ξεκλειδώσει την εισροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, κάτι που με τη σειρά του θα αποτυπωθεί στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, υποστήριξε την επιλογή της κυβέρνησης να γίνουν με στρατηγικές συνεργασίες. Ειδικότερα σημείωσε ότι για την Ελλάδα θα ήταν καλό να γίνουν με στρατηγικούς επενδυτές, ώστε οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν να μην ακυρώσουν στην πράξη την παρουσία του δημοσίου. Έτσι, το δημόσιο θα διατηρήσει την ελεγκτική του παρουσία σε αυτές τις επιχειρήσεις και θα συμμετέχει στην κερδοφορία τους. Όπως είπε ένα τέτοιο μοντέλο είναι οικείο στα κινεζικά ή άλλα ασιατικά επενδυτικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν, καθώς αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται και στις χώρες τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε το επενδυτικό ενδιαφέρον της Templeton Group για μετοχικές επενδύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες δυναμικές επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας ότι από την επενδυτική του παρουσία στην Ελλάδα, το Group “δεν έχει χάσει...”, καθώς η είσοδός του στην ελληνική αγορά έχει γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και από τα σημερινά.

Σχετικές ειδήσεις