ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτο βήμα για ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία

Πρώτο βήμα για ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία

Κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας ξεκινά από αύριο επαφές στη χώρα, προκειμένου να εγγράψει στο μητρώο επιχειρήσεων - που να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την άρση του εμπάργκο - τις εταιρείες από τις οποίες θα εισάγει ελληνικά προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Μια εβδομάδα σχεδόν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τα ρωσικά κλιμάκια ξεκινούν την προετοιμασία της «μετά το εμπάργκο» εποχής, με αποστολές συγχρόνως σε Ελλάδα, Κύπρο, Ουγγαρία και Ινδία.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της εν λόγω ρωσικής υπηρεσίας, δρ. Αλέξι Αλεξέενκο μιλά αποκλειστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ενόψει των ελέγχων που ξεκινούν αύριο και σημειώνει ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας εκφράσθηκε ενδιαφέρον για συνεργασία, σε τρία επίπεδα: των επιχειρήσεων, του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αλλά και στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου.

Σχετικά με την αποστολή, ο δρ. Αλεξέενκο σημειώνει ότι τα κλιμάκια θα βρίσκονται από αύριο και για περίπου δέκα ημέρες στην Ελλάδα, προκειμένου να επιλέξουν και να ελέγξουν 20 επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Το ισχύον μέχρι σήμερα μητρώο των εγκεκριμένων ελληνικών επιχειρήσεων του «Rosselkhoznadzor» παύει να ισχύει και μόνον οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν και θα περάσουν επιτυχώς τον σχετικό έλεγχο θα λάβουν το «διαβατήριο» για εξαγωγές στη ρωσική αγορά όταν αρθεί το εμπάργκο.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες, όπου οι ρωσικές αρχές διενεργούν ελέγχους για εξαγωγές όταν αρθεί το εμπάργκο, καθώς υπήρξε ισχυρό ενδιαφέρον στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, σημειώνει.

Σχετικές ειδήσεις