ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμνηστία άνευ όρων προτείνει η ΕΣΕΕ για την επιστροφή καταθέσεων

Αμνηστία άνευ όρων προτείνει η ΕΣΕΕ για την επιστροφή καταθέσεων

Αμνηστία άνευ όρων και αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά ακινήτων και δημιουργία επιχειρήσεων προτείνει μεταξύ άλλων η ΕΣΕΕ ως κίνητρα για την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Σε σχετικές επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών η Συνομοσπονδία προτείνει συγκεκριμένα:
- Μερική κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αγορά ακινήτων και μετοχών, δημιουργία νέας επιχείρησης και άνοιγμα λογαριασμών από κάθε νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδος.
- Συνολική και «άνευ όρων αμνηστία» στους Έλληνες πολίτες, που διαθέτουν τα αναληπτήρια των λογαριασμών τους την τελευταία πενταετία, αλλά και όσων επιθυμούν να επανακαταθέσουν φορολογημένα χρήματα, νόμιμης προέλευσης από λογαριασμούς τους στο εξωτερικό, σε ελληνικές τράπεζες στα πρότυπα όπως υποστηρίζει άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για την επιστροφή κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
- Δημιουργία «εξωλογιστικών λογαριασμών», στα πρότυπα των παλαιότερων λογαριασμών συναλλάγματος στην ΤτΕ, για το «νέο χρήμα» που από εδώ και πέρα θα κατατίθεται από πελάτες του εξωτερικού στους υπάρχοντες λογαριασμούς των επιχειρήσεων με κίνητρο τη μερική χαλάρωση της εφαρμογής των capital controls για τα συγκεκριμένα ποσά.
- Επανεξέταση των προϋποθέσεων, ώστε να ισχύσει το ίδιο για κατάθεση μετρητών από φυσικά πρόσωπα στους λογαριασμούς τους.
- Ενεργοποίηση περισσότερων τραπεζικών εργασιών, ανάλογων με αυτές που προσφέρουν οι τράπεζες του εξωτερικού μέσω των εταιρικών λογαριασμών, τους οποίους νομίμως έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ή να ανοίγουν ελληνικές επιχειρήσεις.

Ρoή Ειδήσεων