ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειωμένη η αξία συγχωνεύσεων και εξαγορών στην κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

Μειωμένη η αξία συγχωνεύσεων και εξαγορών στην κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

Μειωμένη κατά 10,8% είναι η συνολική αξία των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω κυρίως της μείωσης του αριθμού των μεγάλων συμφωνιών (πάνω από ένα δισ. δολ.), ενώ ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 2,9% φθάνοντας τις 647.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την τελευταία έκδοση της τακτικής έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ) M&A Barometer η οποία καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Τουρκία πρωταγωνίστησε στην αγορά των Σ&Ε, προσελκύοντας τον μεγαλύτερο αριθμό (155) και τη μεγαλύτερη αξία (3,3 δισ. δολ.) συμφωνιών. Στη δεύτερη θέση, ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, βρέθηκε η Πολωνία με 117 συμφωνίες και στην τρίτη η Τσεχία με 98 συμφωνίες. Ως προς τη συνολικά αξία, υψηλές επιδόσεις πέτυχαν η Τσεχία και η Ρουμανία με 2,8 δισ. δολ. και 2,1 δισ. δολ. αντίστοιχα.
Η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις Σ&Ε έφθασε το 75%, με εντονότερη παρουσία στην Κροατία (100%), τη Σερβία (95%) και την Ελλάδα (90%). Σχεδόν μία στις δυο Σ&Ε στην περιοχή ήταν ενδοσυνοριακές συναλλαγές (48%), ενώ το 41% πραγματοποιήθηκε από επενδυτές του εξωτερικού και μόνο το 11% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού. Τα υψηλότερα ποσοστά συναλλαγών εκτός συνόρων πραγματοποίησαν η Κροατία (22%), η Τσεχία (18%) και η Σλοβακία (16%), ενώ τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό πέτυχε η Τουρκία (20).
Σύμφωνα με την EY, οι περισσότερες συμφωνίες Σ&Ε σημειώθηκαν στους τομείς της πληροφορικής (100), της βιομηχανίας (78) και των τροφίμων & ποτών (61). Με βάση τη συνολική αξία των συμφωνιών, οι τομείς που πρωταγωνίστησαν ήταν οι τράπεζες & χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (79,7 εκατ. δολ.), τα τρόφιμα & ποτά (69,5 εκατ. δολ.) και τα φαρμακευτικά (65 εκατ. δολ.).

Σχετικές ειδήσεις